Δεκαετίες αναρρίχησης στο ψηλότερο βουνό του κόσμου έχουν μετατρέψει το Εβερεστ σε χωματερή σπαρμένη με σκουπίδια, ανθρώπινα απόβλητα και ακόμη και άψυχα σώματα.
Μια εξειδικευμένη - και εντυπωσιακά γυμνασμένη - ομάδα εθελοντών προσπαθεί να αντιμετωπίσει πραγματοποιώντας έναν από τους πιο φιλόδοξους καθαρισμούς στον κόσμο - και βλέπει άμεσα αποτελέσματα.
Πάνω από 6,5 τόνοι απορριμμάτων έχουν συλλεχθεί από το βουνό μόλις τις δύο πρώτες εβδομάδες του προγράμματο. Πρόκειται για το βάρος δύο SUV, ή ενός μεγάλου αρσενικού ιπποπόταμου.
Η επιχείρηση διεξάγεται από 14μελή ομάδα, η οποία έχει αναλάβει την απομάκρυνση τουλάχιστον 20 τόνων σκουπιδιών εντός 45 ημερών, ανέφερε ο οργανισμός.
Μεταξύ των αποβλήτων υπάρχουν κενά μπουκάλια, άδεια δοχεία, εργαλεία αναρρίχησης. Ενα στρατιωτικό ελικόπτερο βοήθησε στην αφαίρεση των σκουπιδιών και η ομάδα αναμένεται να ανεβεί σε υψηλότερα καμπ για να συγκεντρώσει περισσότερα.
Τέσσερα πτώματα έχουν εντοπιστεί επίσης στο βουνό των 8.848 μέτρων, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η κυβέρνηση του Νεπάλ και οι τοπικές κοινότητες παλεύουν εδώ και πολύ καιρό με το πρόβλημα των αποβλήτων στο βουνό, καθώς οι αναρριχητές από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη χώρα για να προσπαθήσουν να ανέβουν στη κορυφή.
Από το 2011, έχουν γίνει τακτικές προσπάθειες για την ανάκτηση αρκετών τόνων σκουπιδιών από το βουνό και έχει εισαχθεί συστήματα διαχείρισης αποβλήτων.
Ωστόσο, η τεράστια αύξηση των επισκεπτών τις τελευταίες δεκαετίες είχε σοβαρό αντίκτυπο στο ευαίσθητο περιβάλλον του βουνού.
Η κυβέρνηση εισήγαγε επίσης μια κατάθεση για ορειβάτες το 2014, η οποία επιστρέφεται αν γυρίσουν στη βάση του βουνού με οκτώ κιλά σκουπιδιών.
Τον Φεβρουάριο, η Κίνα απαγόρευσε την πρόσβαση των μη ορειβατών στην πλαγιά του βουνού σε μια προσπάθεια να μειώσει τα απόβλητα.
Αλλά εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό έχουν και ένα άλλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν: την αλλαγή του κλίματος, η οποία λιώνει το χιόνι στο βουνό γρηγορότερα και αποκαλύπτει έναν αυξανόμενο αριθμό νεκρών σωμάτων.
«Λόγω των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το χιόνι και οι παγετώνες λιώνουν γρήγορα και τα νεκρά σώματα είναι όλο και περισσότερο εκτεθειμένα και ανακαλύπτονται από τους ορειβάτες» δήλωσε στο CNN τον Μάρτιο ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.
Περισσότεροι από 200 ορειβάτες έχουν πεθάνει στην κορυφή από το 1922, όταν καταγράφηκαν οι πρώτοι θάνατοι των ορειβατών στο Εβερεστ. Η πλειοψηφία των σορών πιστεύεται ότι παραμένει θαμμένη κάτω από τους παγετώνες ή το χιόνι.
Πηγή: CNN