Εβίτα Περόν: 70 χρόνια από τον θάνατό της η μνήμη της παραμένει αναλλοίωτη

Αν και η παρουσία της στο προσκήνιο ήταν σύντομη, καθώς πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 33 ετών, η μνήμη της παραμένει ζωντανή
Open Image Modal
.
(AP Photo/Natacha Pisarenko)

Επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό της εμβληματικής πρώην πρώτης Κυρίας της Αργεντινής, της Μαρία Εύα Ντουάρτε ντε Περόν, ή Εβίτα Περόν, η μνήμη της παραμένει ζωντανή στη χώρα.

Η Μαρία Ευα Νόμπλε, ένα από τα εκατομμύρια κορίτσια στην Αργεντινή που πήρε το όνομά της από την Εβίτα, εργάζεται εθελοντικά σε μια κοινωνική κουζίνα στην εργατική γειτονιά Φλόρες του Μπουένος Άιρες.

Κάθε μέρα, η κουζίνα, που διευθύνεται από μια φιλανθρωπική οργάνωση, προσφέρει γεύματα σε περίπου 200 άτομα. Αν και η οργάνωση δεν συνδέεται με την Εβίτα, η πρώην πρώτη κυρία έχει αφήσει τη σφραγίδα της στην Αργεντινή ως η «πρωταθλήτρια των φτωχών» λόγω υτης έντονης φιλανθρωπικής της δράσης.

Σε μια Αργεντινή, που η ανισότητα και η φτώχεια αυξάνονται καθώς η οικονομία παραπαίει εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού, η μνήμη της Εβίτα Περόν παραμένει αναλλοίωτη.

Η Χουάνα Μάρτα Μπαρό ήταν μία από τους δεκάδες ανθρώπους που έκαναν ουρά για να αφήσουν λίγα λουλούδια και να αποτίσουν τιμή στον τάφο της Εβίτα, που βρίσκεται στη συνοικία Ρεκολέτα στο Μπουένος Άιρες.

Με δάκρυα στα μάτια, η 84χρονη Μπαρό, κόρη μιας οικονόμου, δεν μπορεί να ξεχάσει οτι χάρη στην Εβίτα βελτιώθηκε η ζωή της όταν ήταν μικρό κορίτσι και μεγάλωνε στη βόρεια επαρχία Τουκουμάν. Μετά την εμφάνιση της Εβίτα στην πολιτική σκηνή, στο μικρό της χωριό έφτασαν οι πρώτες σχολικές τσάντες και παπούτσια για τα παιδιά.

«Χάρη σε αυτήν είχα το πρώτο μου σακίδιο», λέει η Μπαρό, που εξακολουθεί να θυμάται τον ενθουσιασμό που ένιωθε κάθε φορά που έβλεπε την Εβίτα να περνάει από την πόλη της σε ένα τρένο. «Είναι ένας πυρσός που λάμπει στην καρδιά μου».

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Η Εβίτα, αν και μετά το θάνατό της έχουν γραφτεί αμέτρητα βιβλία και η ζωή της έχει γίνει ταινία, ακόμη και μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ, παραμένει για πολλούς Αργεντινούς ο δικός τους άνθρωπος. Η επιβεβαίωση οτι τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Η Εβίτα γεννήθηκε σε ένα λιτό σπίτι στο Λος Τόλντος, μια μικρή αγροτική πόλη περίπου 300 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, όπου μετακόμισε όταν ήταν 15 ετών για να κυνηγήσει το όνειρό της να γίνει ηθοποιός. Μια δεκαετία αργότερα, γνώρισε τον Χουάν Ντομίνγκο Περόν, έναν στρατιωτικό αξιωματικό που ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Εβίτα ήταν δίπλα του όταν ο Περόν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 1946 και συνέχισε να διαδραματίζει έναν εμβληματικό ρόλο ως ισχυρή πρώτη κυρία, υπερασπιζόμενη με πάθος τα δικαιώματα των γυναικών, ανάμεσά τους και το δικαίωμα τους να ψηφίζουν που εγκρίθηκε ένα χρόνο αργότερα, ενώ ίδρυσε ένα ίδρυμα που βοηθά τους εργαζόμενους και τους φτωχούς.

Όσο αγαπήθηκε η Εβίτα από τους φτωχούς και τους αδύναμους, τόσο τη μίσησαν οι πλούσιοι και ισχυροί της χώρας που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την αυξανόμενη δημοτικότητα και την ισχυρή επιρροή της.

Ο παρουσία της στο προσκήνιο ήταν έντονος αλλά σύντομος καθώς πέθανε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ηλικία 33 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη και το πένθος την Αργεντινή.

Ο Περόν κατέληξε να εκλεγεί πρόεδρος άλλες δύο φορές και ήταν ο ιδρυτής ενός πολιτικού κινήματος - του Περονισμού - που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Αργεντινής μέχρι σήμερα, με πολλούς ηγέτες διαφορετικών ιδεολογικών απόψεων να δηλώνουν την πίστη τους στον πρώην στρατηγό.

«Ο Περόν ήταν σεβαστός, τον υπάκουαν — είτε συμφωνούσες με αυτά που έλεγε είτε όχι. Αλλά την Εβίτα την αγαπούσε ή τη μισούσες προκαλώντας στο τέλος ένα ισχυρό συναίσθημα στον περονισμό», είπε ο Felipe Pigna, ιστορικός που έχει γράψει εκτενώς για την πρώην πρώτη κυρία.

Για κάποιους, αυτό το συναίσθημα ζει ακόμη.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Μια προσωπικότητα που ακόμη διχάζει

«Όταν ακούς τις ομιλίες της είναι εκπληκτικό πώς τόσα πράγματα ταιριάζουν μέχρι σήμερα, τόσα χρόνια μετά», λέει η Sapire, μια από τις θαυμάστριες της Εβίτα.

Όσοι άρχισαν να θαυμάζουν την Εβίτα αργότερα στη ζωή τους, συχνά λένε ότι ήταν μια προσωπικότητα που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της σε πολλά ζητήματα, ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών.

«Ιδιαίτερα οι νέοι βλέπουν έναν επαναστάτη στην Εβίτα, μια φιγούρα που δεν έσκυψε το κεφάλι της ούτε τα παράτησε» και κατέληξε να πεθάνει «νεαρή και όμορφη», γεγονός που συνέβαλε στο να μείνει στη μνήμη όλων ως μια λαϊκή ηγέτης.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

«Η Εύα είναι ένας χαρακτήρας που μαγεύει», είπε ο Αλεχάντρο Μάτσι, σκηνοθέτης της νέας σειράς «Santa Evita» που κάνει πρεμιέρα την Τρίτη στην πλατφόρμα της Disney και βασίζεται στο μυθιστόρημα του Αργεντινού συγγραφέα Tomás Eloy Martínez του 1995.

Ο Περόν και η Εβίτα συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο κριτικής τόσο στην Αργεντινή όσο και στο εξωτερικό. Κάποιοι, για παράδειγμα, λένε ότι η Εβίτα χρησιμοποίησε χρήματα από το κράτος για να πραγματοποιήσει τα φιλανθρωπικά της έργα και να δημιουργήσει τη δική της εικόνα ως αγία προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητα του σύζυγό της.

Άλλοι επισημαίνουν στους ισχυρισμούς ότι το ζευγάρι έλαβε χρήματα από τους Ναζί για να βοηθήσει τους δράστες εγκλημάτων πολέμου ώστε να κρυφτούν στην Αργεντινή μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Πληροφορίες από το Associated Press.