Μία αρκετά ευχάριστη είδηση έγινε γνωστή στον Έβρο, καθώς μόλις 2 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, παρατηρήθηκε ότι ο πληθυσμός του μαυρόγυπα ανέκαμψε και έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.
Πιο συγκεκριμένα, η Σύλβια Ζακκάτ, υπεύθυνη του ΟΦΥΠΕΚΑ στο Δέλτα Έβρου, αναφέρει ότι «φτάσαμε φέτος το εντυπωσιακό ρεκόρ των 44 φωλιών. Είμαστε σίγουροι ότι αυξήθηκαν τα ζευγάρια στο δάσος της Δαδιάς και αυτό είναι αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας προσπάθειας που κάνουμε».
Σύμφωνα με την κ. Ζακκάτ, το 2023, λίγους μήνες πριν από τη φωτιά στη Δαδιά, «εντοπίσαμε και καταγράψαμε 36 ζευγάρια μαυρόγυπα». Ένα χρόνο μετά, οι άνθρωποι του ΟΦΥΠΕΚΑ παρατήρησαν μια μικρή αύξηση κατά δύο ζευγάρια. Ωστόσο, αυτό σύμφωνα με την κ. Ζακκάτ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυξήθηκε ο πληθυσμός τους, καθώς «όπως είναι γνωστό, λόγω του καμένου δάσους, είχαμε καλύτερη ορατότητα και μπορούσαμε να τους εντοπίσουμε ευκολότερα».
Ο μαυρόγυπας δεν έφυγε ποτέ από την Δαδιά
Το εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι ακόμα και κατά την στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στον Έβρο, οι μαυρόγυπες δεν εγκατέλειψαν την περιοχή. «Οι πληθυσμοί του μαυρόγυπα στη Δαδιά, δεν έφυγαν ποτέ από το δάσος. Ήταν εκεί καθόλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς στη Δαδιά. Εμείς τα παρακολουθούσαμε έτσι και αλλιώς με τους πομπούς. Επισκέπτονταν τον χώρο ενισχυτικής τροφοδοσίας και τρέφονταν κανονικά», λέει η υπεύθυνη του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με όσα περιγράφει, ο μεγαλύτερος φόβος για τους ίδιους είναι ότι κάποιοι μαυρόγυπες, εξακολουθούν να δημιουργούν φωλιές σε καμένα δέντρα, τα οποία κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα θα πέσουν. «Αυτό που μας κάνει εντύπωση παρόλα αυτά, είναι ότι ο πληθυσμός παραμένει εκεί, ακόμα και μετά τις τόσες διαφορές στο τοπίο. Οι αλλαγές φαίνεται ότι δεν αποθαρρύνουν τους μαυρόγυπες, οι οποίοι δείχνουν ότι προτιμούν την περιοχή και παραμένουν εκεί».
Τα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Rhodope Vulture στο οποίο συμμετέχει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, θα διαμορφωθούν οι κόμες 20 δέντρων προκειμένου να μπορούν να υποδεχτούν φωλιές του είδους. Παράλληλα, διερευνάται η καταλληλότητα του ενδιαιτήματος σε περιοχές περιφερειακά του Εθνικού Πάρκου, τις οποίες θα μπορούσε δυνητικά να εποικίσει μέρος του πληθυσμού, προκειμένου να μέτρα προστασίας του.
Πηγή: ΕΡΤ