H Σαουδική Αραβία απειλεί με αντίποινα σε ενδεχόμενες κυρώσεις που θα της επιβληθούν, μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι το βασίλειο θα έρθει αντιμέτωπο με «αυστηρή τιμωρία» αν η χώρα είναι υπεύθυνη για την εξαφάνιση και την ενδεχόμενη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι. Εκτός από τις ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία καλούν να γίνει μια «αξιόπιστη έρευνα» για το θέμα του δημοσιογράφου.
Η προειδοποίηση από την πετρελαιοπαραγωγό χώρα έρχεται μια μέρα μετά την ταραχώδη συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, όπου την Κυριακή καταγράφηκε πτώση έως και 7%. Μάλιστα, το κλίμα του φόβου εξαπλώθηκε τη Δευτέρα στην ιαπωνική τράπεζα Soft Bank, που έχει μεγάλες επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία.
Την ίδια ώρα το αραβικό δίκτυο Al-Arabiya μέσω του γενικού διευθυντή Τουρκί Αλνταχίλ, συσχετίζει τις τυχόν κυρώσεις με δραματική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. «Εάν η τιμή του πετρελαίου κοντά στα 80 δολάρια εξοργίζει τον πρόεδρο Τραμπ, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείει ένα άλμα στα 100 δολ., στα 200 δολ. ή ακόμη και σε υψηλότερα επίπεδα» γράφει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι για την άνοδο θα φταίνε οι ΗΠΑ, εάν αποφασίσουν να επιβάλλουν οικονμικές κυρώσεις κατά του Ριάντ. «Εάν μας επιβάλλουν κυρώσεις, το πλήγμα στην οικονομία μας θα πληγώσει ολόκληρο τον κόσμο» τονίζει, προσθέτοντας ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα μπορεί πλέον να συνεχίζει να παράγει επαρκές πετρέλαιο για να καλύψει τη ζήτηση.
Τούρκοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι μια ομάδα Σαουδάραβων μυστικών πρακτόρων δολοφόνησαν και τεμάχισαν τον Κασόγκι μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, επειδή ο δημοσιογράφος έγραφε επικριτικά άρθρα κατά του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Το βασίλειο χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς αβάσιμους, αλλά από την άλλη δεν παρέχει αποδείξεις που να δείχνουν ότι ο Κασόγκι βγήκε ποτέ από το προξενείο.
«Οι επενδυτές δεν αισθάνονται ακόμα σταθερότητα στη Σαουδική Αραβία, οπότε είναι εύκολο για αυτούς να πάρουν πίσω τα χρήματά τους» εξηγεί ένας οικονομικός αναλυτής στο Associated Press, κληθείς να σχολιάσει την κατρακύλα του σαουδαραβικού χρηματιστηρίου την Κυριακή.
Οι κινήσεις του πρίγκιπα
Εν τω μεταξύ, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σάλμαν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την υπόθεση Κασόγκι. Η Τουρκία δήλωσε ότι ο Ερντογάν «τόνισε τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας για την εξέταση της υπόθεσης», ενώ εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας ανακοινώθηκε ότι ο βασιλιάς Σάλμαν ευχαρίστησε τον Ερντογάν «για την αποδοχή της πρότασης του βασιλείου» για τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας.
Ο βασιλιάς δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία απολαμβάνουν στενές σχέσεις και ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να υπονομεύσει τη δύναμη αυτής της σχέσης».
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, γιος του βασιλιά Σάλμαν, έχει σταθερή ατζέντα την αύξηση των ξένων επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, η εξαφάνιση του Kασόγκι οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης στην ακύρωση της παρουσίας τους στην επενδυτική διάσκεψη του Ριάντ που ονομάζεται Πρωτοβουλία για τις Μελλοντικές Επενδύσεις. Μεταξύ των επιχειρηματιών που εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την υπόθεση Κασόγκι, αποσύροντας τη συμμετοχή τους, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της uber, o δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, o διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon και ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ford Motor Co. Bill Ford.
Ο Κασόγκι έγραφε εκτεταμένα για τη Σαουδική Αραβία, επικρίνοντας τον πόλεμο στην Υεμένη, την πρόσφατη διπλωματική διένεξη με τον Καναδά και τη σύλληψή γυναικών ακτιβιστρίων οι οποίες διαδήλωναν για τα δικαιώματα των γυναικών μετά την άρση της απαγόρευσης οδήγησης των γυναικών. Όλες αυτές οι πολιτικές θεωρούνται πρωτοβουλίες του πρίγκιπα.
(Με πληροφορίες από Associated Press)