Ειδικοί από τον τομέα της δημόσιας υγείας στην Αγγλία προειδοποιούν για αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων ατόμων που μολύνονται από νοροϊό.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο εξαιρετικά μολυσματικός ιός είναι πολύ πιο διαδεδομένος από ό, τι συνήθως για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα γρήγορα τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε παιδικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας. Ακολούθως τα παιδιά πηγαίνουν τον ιό στο σπίτι μολύνοντας συνήθως άτομα της τρίτης ηλικίας που είναι και πιο ευάλωτα.
Τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) έδειξαν ότι τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, είχαν αναφερθεί 154 εστίες, σε σύγκριση με 53 κατά μέσο όρο μεταξύ της συγκρίσιμης περιόδου πέντε εβδομάδων τον Ιούνιο κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Τα ποσοστά, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian, ήταν ιδιαίτερα χαμηλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των κανόνων τήρησης αποστάσεων και της εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων υγιεινής. Με την χαλάρωση όμως των μέτρων, που απελευθερώνονται πλήρως στην Αγγλία από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, τα κρούσματα αυξάνουν διαρκώς.
«Ο νοροϊός, κοινώς γνωστός ως ο ιός του εμετού (σ.σ. ο ιός που προκαλεί και την γαστρεντερίτιδα) που εμφανίζεται κυρίως τον χειμώνα, ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από το σύνηθες καθ όλη την περίοδο της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας αφού εξαιτίας των μέτρων είχε λιγότερες ευκαιρίες να εξαπλωθεί. Αλλά καθώς οι περιορισμοί έχουν μειωθεί βλέπουμε μια αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», είπε Ο καθηγητής Saheer Gharbia, αναπληρωτής διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας λοιμώξεων του PHE.
Τα ποσοστά εμφάνισης εντερικών ιών, κυρίως νοροϊών, διπλασιάστηκαν από 105 σε 236 μεταξύ 31 Μαΐου και 4 Ιουλίου, με τα δύο τρίτα (65%) στα νηπιαγωγεία ή τα σχολεία και το ένα τρίτο (30%) σε κέντρα φροντίδας.
Το PHE προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ασυνήθιστες αυξήσεις των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες μετά την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού όπως συνέβη και στη Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία.
Το PHE προειδοποίησε το κοινό να αναλάβει δράση για τη μείωση της εξάπλωσης του νοροϊού, συστήνοντας συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών αλλά μόνο με νερό και σαπούνι και όχι με αντισηπτικό αφού αυτό δεν σκοτώνει τον νοροϊο.
Απαραίτητη και η παραμονή στο σπίτι έως και 48 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση σε άλλους.
Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο συχνός καθαρισμός επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή ο ασθενής ή εκδηλώθηκε ο εμετός.
Ο νοροϊός προκαλεί εμετό και διάρροια, αλλά συνήθως περνά σε δύο ημέρες. Μεταδίδεται εύκολα μέσω επαφής με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, υψηλή θερμοκρασία, κοιλιακό άλγος και πόνο στα άκρα.
Πηγή: The Guardian