Μία πολύ ευχάριστη είδηση μας έρχεται από τα Βόρεια, που ελπίζω να την μιμηθούν και άλλοι ΟΤΑ και να προκαλέσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και στο Ιστορικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης με χορηγία της Δ. Μασσούτης Α.Ε. τοποθετούνται 450 έξυπνες πινακίδες ονομασίας και ιστορικών πληροφοριών , που ενσωματώνουν με τη χρήση GR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication).
Οι πινακίδες αυτές είναι όχι μόνο καλαίσθητες αλλά και έξυπνες καθώς με τη χρήση τεχνολογίας και των έξυπνων κινητών κάθε πολίτης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ιστορικές και χρήσιμες πληροφορίες σε δύο γλώσσες ελληνικά και αγγλικά.
Είναι γεγονός ότι κάποιες επαρχιακές πόλεις, όπως τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, η Χίος αναγράφουν στις πινακίδες των οδών δια βραχέων το λόγο της ονοματοδοσίας του, αλλά ο Δήμος Αθηναίων δεν εφάρμοσε το μέτρο αυτό ούτε για τους κεντρικούς του δρόμους μολονότι είναι εφικτό, γιατί η ονοματοδοσία των οδών γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με παλαιότερη τετράτομη έκδοση του Δήμου Αθηναίων αναφέρονται οι ονομασίες όλων των οδών του με ιστορική αναφορά και τις αποφάσεις του Δ.Σ. Καλό θα ήταν αν η έκδοση αυτή έχει εξαντληθεί να ξανατυπωθεί, γιατί μπορεί να χρησιμεύσει σαν χρήσιμο δώρο.
Σε όλες τις ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων του Γ.Ε.Δ.Δ. που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας μου ( 2004-2016) και στην εισαγωγή τους, που υπογράφεται από μένα, γράφω παγίως με την ελπίδα κάποτε να εισακουσθώ, ότι «ως πολύ επιμορφωτικό και διαφωτιστικό για τους πολίτες μέτρο, προτείνεται να υποχρεωθούν νομοθετικά οι ΟΤΑ να επεξηγούν δια βραχέων στις πινακίδες των οδών την αιτία της ονοματοδοσίας, ώστε να διαιωνίζεται η ιστορική μνήμη».
Ελπίζω ότι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης με δεδομένο ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν την αιτίας της ονοματοδοσίας ακόμα και του δρόμου της κατοικίας τους, θα θεσπίσει σχετική διάταξη με σταδιακή εφαρμογή του μέτρου με χρήση της τεχνολογίας και με τη βοήθεια χορηγών.
Επίσης υπάρχουν κάποια θέματα που δημιουργούν δυσλειτουργίες, που θα μπορούσαν να λυθούν νομοθετικά, όπως:
α) με τη συνένωση των δήμων, λόγω Καλλικράτη, παρατηρείται το φαινόμενο εντός των ορίων του ενοποιημένου πλέον δήμου να έχουμε οδούς με την ίδια ονομασία και πρέπει προς αποφυγή παρεξηγήσεων και ταλαιπωρίας των πολιτών κάποιες, με αποφάσεις των Δ.Σ. των δήμων, να μετονομασθούν τιμώντας τοπικές προσωπικότητες.
β) οι μεγάλες λεωφόροι που διέρχονται από διαφόρους δήμους και αλλάζουν αρίθμηση και ενδεχομένως και ονομασία, σύμφωνα με τα όρια των επί μέρους δήμων, πρέπει προς αποφυγής της ταλαιπωρίας των πολιτών να αποκτήσουν ενιαία αρίθμηση και ονομασία.
Λέανδρος Τ.Ρακιντζής - Αρεοπαγίτης ε.τ.