Εξηγήσεις από την Pfizer για καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων ζητά η Κομισιόν

Η Ιταλία απειλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της εταιρείας.
|
Open Image Modal
THOMAS KIENZLE via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει εξηγήσεις από την εταιρεία Pfizer για τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων κατά τις Covid-19 προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών αυτήν την εβδομάδα.

Η Ιταλία απειλεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά της Pfizer για τις καθυστερήσεις. Ο ειδικός επίτροπος για την Covid-19 Ντομένικο Αρκούρι δήλωσε ότι διαμηνύθηκε ότι η χώρα περιμένει περικοπή κατά 20% των ποσοτήτων που περίμενε την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από μείωση κατά 30% στις παραδόσεις αυτής της εβδομάδας.

Ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας Γιαν Μπλάτνι δήλωσε ότι οι παραδόσεις της Pfizer στην χώρα του μειώθηκαν κατά 15% αυτήν την εβδομάδα και θα μειωθούν κατά 30% τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Το συμβόλαιο των Pfizer/Biontech με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απόρρητο και κάθε χώρα διαπραγματεύεται διαφορετικές διευθετήσεις για τις παραδόσεις της Pfizer.

Δεν είναι σαφές αν η αμερικανική εταιρεία έχει νομικές υποχρεώσεις για να παραδίδει συγκεκριμένες ποσότητες σε εβδομαδιαία βάση, όπως φαίνεται ότι απαιτείται από ορισμένες εθνικές παραγγελίες, ή σε τριμηνιαία βάση.

Από πλευράς της η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 2 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αγοράζει το ρωσικό εμβόλιο, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε ενημέρωση στη διάρκεια συνομιλιών σήμερα στη Μόσχα.

Με την παραγγελία του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19, η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που εγκρίνει μονομερώς το εμβόλιο αυτό, ενώ αυξάνεται η απογοήτευση στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις στην προμήθεια δυτικών εμβολίων, οι οποίες εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη.

«Βάσει των όρων της συμφωνίας μας, αγοράζουμε μια ποσότητα αρκετή για να εμβολιάσουμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο Σιγιάρτο στη διάρκεια συνομιλιών με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτή αντιπροσωπεύει 2 εκατομμύρια δόσεις σε τρεις παρτίδες. Μια ποσότητα για τον εμβολιασμό 300.000 ανθρώπων τον πρώτο μήνα, για μισό εκατομμύριο ανθρώπους τον δεύτερο μήνα και 200.000 τον τρίτο».

Ο Σιγιάρτο δεν έκανε γνωστό πότε θα φάσει στην Ουγγαρία η πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου και δεν είναι σαφές το ποσό που θα πληρώσει η Βουδαπέστη για τα 2 εκατομμύρια εμβόλια συνολικά.

Η συμφωνία ανακοινώνεται μερικές ημέρες αφού η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ουγγαρίας ενέκρινε τη χρήση του βρετανικού εμβολίου της AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V κατά του κορονοϊού, καθώς η Βουδαπέστη προσπαθεί να άρει τα μέτρα του lockdown για να δώσει ώθηση στην οικονομία της.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει ακόμη αυτά τα δύο εμβόλια. Ο Σιγιάρτο δήλωσε πως το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να επιτρέψει στην Ουγγαρία να άρει νωρίτερα τους περιορισμούς του lockdown.

Από πλευράς της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε το δικαίωμα της Ουγγαρίας να προμηθευθεί το ρωσικό εμβόλιο, δήλωσε στην διάρκεια ενημέρωσης στις Βρυξέλλες ο επίσημος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στεφάν Ντε Κεερσμάκερ.

«Εάν μια χώρα μέλος της ΕΕ θέλει να συνάψει συμφωνία με παραγωγούς εμβολίου, οι οποίοι δεν έχουν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν εντάσσονται στην στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ- όπως για παράδειγμα το εμβόλιο Sputnik-V-, έχει δικαίωμα να το κάνει. Δικαίωμα της είναι επίσης το πώς θα πιστοποιήσει το εμβόλιο αυτό στην δική της χώρα, για παράδειγμα για επείγουσα χρήση, αλλά η άδεια αυτή θα ισχύει μόνο στην επικράτεια της χώρας αυτής. Φυσικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στο ότι όλα τα εμβόλια θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα κριτήρια ασφαλείας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο Ντε Κεερσμάκερ. 

«Στόχος της δικής μας στρατηγικής εμβολιασμού είναι να δημιουργήσουμε με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα ποικίλο και ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων. Υπό αυτή την έννοια οι χώρες μπορούν να διεξάγουν παράλληλες συνομιλίες με παραγωγούς, με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει υπογράψει κοινή συμφωνία για προμήθειες του εμβολίου» , τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέ, απαντώντας σε ερώτημα για τις συνομιλίες της Γερμανίας με την Ρωσία, όσον αφορά την συνδρομή της Γερμανίας στην πιστοποίηση του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ, στην οποία αναφέρθηκε χθες η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε : « Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργεί ως επενδυτής, επενδύουμε χρήματα στις (δυτικές) εταιρείες, οι οποίες παράγουν εμβόλια στην Ευρώπη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι άλλοι παραγωγοί απ’ όλο τον κόσμο δεν μπορούν να απευθυνθούν στον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και μετά από αυτό να ακολουθηθεί η πλήρης διαδικασία. Ο παραγωγός πρέπει να παρουσιάσει στον ΕΜΑ πλήρη στοιχεία για το εμβόλιο του, ώστε να πάρει την άδεια για την χρήση του στην ευρωπαϊκή αγορά».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS)