Εξι τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζουμε

Ο κόσμος παχαίνει από την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και όχι από τα φυσικά λιπαρά. Τι αποκαλύπτει στη HuffPost διατροφολόγος.
Open Image Modal
S. Alemdar via Getty Images
Διάφοροι παράγοντες δεν μας επιτρέπουν να απολαύσουμε ένα κανονικό γεύμα όποτε το θέλουμε. Μπορούμε όμως ακόμα και τα σνακς μας να είναι υγιεινά

Σε έναν κόσμο που διέπεται από τη μανία του υπερκαταναλωτισμού τα πάντα πρέπει να έχουν ελκυστική ονομασία, εμφάνιση και να αφήνουν μια υπόσχεση… Ακόμα και τα τρόφιμα. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι συσκευασίες στήνονται με δέλεαρ ποια έχει το πιο αναγνωρίσιμο όνομα, την πιο  «τραβηχτική» συσκευασία και ποια υπόσχεται κάτι στον πελάτη. Καλύτερη θρεπτική αξία; Λιγότερες θερμίδες; Απόλαυση χωρίς ενοχές; Πολλές οι επιλογές για να διαλέξουμε το προϊόν που θα ανταποκριθεί στις δικές μας ανάγκες.

Ένα ωραίο πακέτο μεταφράζεται σε μια καλύτερη ζωή και σε ένα ωραιότερο περιβάλλον. Έχουμε κατά κάποιο τρόπο «προγραμματιστεί» μέσω της διαφήμισης - που βρίσκεται παντού - να μεταφερόμαστε νοητά ακόμα και με μια συσκευασία. Παραγγέλνουμε τον καφέ μας με γάλα αμυγδάλου, επιλέγουμε να φάμε μια μπάρα πρωτεΐνης, αντί για ένα τοστ που τρώγαμε παλιότερα, πίνουμε αναψυκτικά light για να διατηρήσουμε την καλλίγραμμη  σιλουέτα μας και παίρνουμε σνακ χωρίς γλουτένη. Δεν γνωρίζουμε αν έχουμε πρόβλημα με τη γλουτένη, αλλά τα σνακ χωρίς αυτήν είναι τόσο της μόδας που πείθουμε τον εαυτό μας ότι μας κάνουν καλό. Μας κάνουν;

Ρωτήσαμε την διατροφολόγο κα Αλιόνα Στρατουλάτ, να μας πει τη δική της άποψη για τις «μοντέρνες» τροφές που τελευταία έχουν αντικαταστήσει τα κλασικά προϊόντα τροφίμων. Όπως η ίδια μας εξήγησε όταν αγοράζουμε τρόφιμα πρέπει να τα αγοράζουμε συνειδητά. Τα παίρνουμε γιατί μας αρέσει η γεύση τους; Τα παίρνουμε γιατί έχουμε αλλεργία σε κάποια άλλα προϊόντα και αυτά είναι η λύση μας ή τα παίρνουμε γιατί θέλουμε να μειώσουμε τις θερμίδες στη διατροφή μας; Αν τα παίρνουμε γιατί μας αρέσουν, τότε τα βάζουμε στην κατηγορία της απόλαυσης. Αν τα παίρνουμε γιατί έχουμε αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιο συστατικό τότε η κατανάλωσή τους είναι μονόδρομος. Αν όμως τα παίρνουμε για να κάνουμε σωστή διατροφή και δίαιτα, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνουμε… γιατί αν και και διαφημίζονται ως υγιεινά δεν είναι όλα.

Open Image Modal
Christian Vierig via Getty Images
Βάζουμε στον καφέ μας γάλα αμυγδάλου ή περισσότερο νερό με λίγη ποσότητα ξηρού καρπού;

Ποιες τροφές δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζουμε και γιατί

Φυτικά γάλατα: Γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας, γάλα σόγιας και ο κατάλογος συνεχίζεται. Τα φυτικά γάλατα είναι εξαιρετική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσανεξίας ή αλλεργίας στη λακτόζη. Για εκείνους όμως που δεν έχουν πρόβλημα δεν είναι ιδανικά. Ο λόγος είναι απλός. Περιέχουν πολύ νερό, μικρή περιεκτικότητα σε ξηρό καρπό -περίπου το 2%-3%- και έχουν πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι και κάποια συντηρητικά για τη βελτίωση της γεύσης και της υφής τους. Σύμφωνα με την κα Στρατουλάτ όταν δεν έχουμε πρόβλημα με τη λακτόζη είναι καλύτερα να παίρνουμε ένα ζωικό γάλα, όπως το κατσικίσιο, που ειδικά στα παιδιά κάνει πολύ καλό.

Μπάρες πρωτεΐνης: Διαφημίζονται ως το ιδανικό σνακ, ειδικά όταν αθλούμαστε. Είναι όμως; Κι εδώ θα πρέπει να αναζητήσουμε τις ετικέτες. Όπως εξηγεί η κα Στρατουλάτ οι περισσότερες μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά, φοινικέλαιο, σιρόπι καλαμποκιού που είναι υψηλό σε φρουκτόζη και δυστυχώς περιέχουν ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης. Οι διαφημίσεις που σχετίζονται με τις μπάρες είναι τόσο δυνατές που ο κόσμος τις αγοράζει αδιαφορώντας για τα πραγματικά συστατικά. Αν θέλουμε όμως να ξέρουμε αν η μπάρα που καταναλώνουμε είναι υγιεινή ή όχι, τότε δεν έχουμε παρά να δούμε την ετικέτα του προϊόντος. Εάν η πρωτεΐνη είναι στην πρώτη γραμμή των συστατικών τότε σημαίνει ότι είναι σε αρκετή ποσότητα και αξίζει να την αγοράσουμε.

Open Image Modal
Urilux via Getty Images
Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε το κλασσικό γιαούρτι και να προσθέτουμε λίγο μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Γιαούρτια με γεύσεις: Αναμφισβήτητα ένα εύκολο και γευστικό επιδόρπιο που μας χορταίνει. Τα γιαούρτια με γεύσεις όμως περιέχουν πολλά συνθετικά και ζάχαρη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμιδική τους αξία και να υποβαθμίζεται η θρεπτική. Όπως προτείνει η κα Στρατουλάτ είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε ένα πλήρες γιαούρτι ή ένα γιαούρτι με 2% λιπαρά και να προσθέσουμε για τη γεύση λίγο μέλι, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.

 Ζάχαρη καρύδας: Αγοράζοντας ζάχαρη καρύδας θα δούμε ότι αναγράφονται στο πακέτο διάφορα ιχνοστοιχεία, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στέλνοντας μας το μήνυμα ότι η κατανάλωση της μας κάνει καλό. Δυστυχώς όμως όλα αυτά είναι σε τόσο μικρές ποσότητες που θα έπρεπε να καταναλώσουμε ολόκληρα πακέτα για να πάρουμε μια καλή δόση θρεπτικών συστατικών. Εκτός αυτού, η ζάχαρη καρύδας όταν την καταναλώνουμε περιέχει τις ίδιες θερμίδες με την κανονική ζάχαρη και ο οργανισμός μας επειδή δεν διαχωρίζει το είδος ζάχαρης που έχουμε καταναλώσει την μεταβολίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Εναλλακτικά μπορούμε να προτιμήσουμε το μέλι σε μικρές ποσότητες.

Open Image Modal
Ian Gavan via Getty Images
Κι όμως η γλουτένη όταν καταναλώνεται με μέτρο δεν μας παχαίνει

Αναψυκτικά light και zero: Τα προτιμάμε γιατί έχουν μηδενικές θερμίδες, αλλά τελικά δεν είναι τόσο αθώα στην περίπτωση που θέλουμε να χάσουμε βάρος. Όπως μας εξηγεί η κα Στρατουλάτ, στα αναψυκτικά χαμηλής θερμιδικής αξίας τοποθετούνται πολλές γλυκαντικές ουσίες που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνουν μετά από λίγη ώρα την πείνα και τη διάθεση για εύγεστα τρόφιμα όπως είναι τα γλυκά. Τι ακριβώς συμβαίνει; Οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν σταδιακά χαλούν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο επηρεάζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Όταν καταναλώνουμε ένα αναψυκτικό που περιέχει γλυκαντική ουσία, αλλά μηδέν θερμίδες, τότε αυτό διεγείρει το πάγκρεας που προσπαθεί να βγάλει ινσουλίνη για να συγκεντρώσει τη γλυκόζη που «νομίζει» ότι μπήκε μέσα. Γλυκόζη όμως δεν βρίσκει - αφού δεν υπάρχει ζάχαρη - κι έτσι προσπαθώντας να την εντοπίσει παράγει κι άλλη ινσουλίνη με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε εντονότερα το αίσθημα της πείνας.

 Σνακ χωρίς γλουτένη: Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν αδυνατίζουν αλλά παχαίνουν, διότι περιέχουν περισσότερες θερμίδες και πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα προϊόντα αυτά δημιουργήθηκαν για ανθρώπους που έχουν σοβαρά θέματα με τη γλουτένη. Πιο συγκεκριμένα πάσχουν από τη νόσο κοιλιοκάκη, που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Αναγκάζονται να καταναλώσουν αυτά τα προϊόντα. Για όλους τους υπόλοιπους τα προϊόντα αυτά δεν είναι κατάλληλα γιατί περιέχουν πολλές πρόσθετες ουσίες και συντηρητικά. Όπως τονίζει η κα Στρατουλάτ όταν τα προϊόντα με γλουτένη καταναλώνονται με μέτρο δεν δημιουργείται πρόβλημα στον οργανισμό.