Η πανδημία του κορονοϊού, ο εγκλεισμός στο σπίτι και η κοινωνική αποστασιοποίηση, έχουν αλλάξει την καθημερινότητα, αλλά κυρίως επηρέασαν την ψυχολογία μας.
Μερικές ημέρες ξυπνάμε νιώθοντας δημιουργικοί, έτοιμοι για εργασία από το σπίτι και για ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες με τα μέλη της οικογένειας με τα οποία συγκατοικούμε. Υπάρχουν όμως ημέρες που δεν έχουμε διάθεση, δεν μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι, πλήττουμε, είμαστε αγχωμένοι, στεναχωρημένοι, χωρίς κίνητρο και η κατάσταση την οποία βιώνουμε, μοιάζει ατελείωτη.
Ωστόσο, η ευτυχία δεν είναι μια συνθήκη ή αντίδραση στο περιβάλλον: είναι μια δεξιότητα. Μια άσχημη ημέρα (ή εβδομάδα ή μήνας) είναι μόνο «κακή» αν αποφασίσουμε να παραμείνουμε σε αυτήν την ψυχική κατάσταση.
Πώς λοιπόν θα ξεφύγουμε από την αδράνεια και τις άσχημες σκέψεις;
Ας ονειρευτούμε το μέρος που αισθανόμαστε ευτυχισμένοι
Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως η παλαιάς σχολής συμβουλή να «ονειρευτούμε το μέρος που μας κάνει ευτυχισμένους» μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογία μας. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέρος που μας δημιουργεί όμορφα συναισθήματα; Ισως είναι κάποιες διακοπές σε παραθαλάσσιο μέρος, σε ένα νησί που αγαπάμε, η ανάγνωση ενός βιβλίου που αγαπήσαμε, μια λίστα με τραγούδια που ακούγαμε με την παρέα σε ένα ταξίδι, μια συνταγή μαγειρικής της μητέρας μας που μας έλειψε. Αν κλείσουμε τα μάτια και ονειρευτούμε το μέρος που αισθανόμαστε ευτυχία θα παρατηρήσουμε διαφορά στην ψυχολογία, όμως μπορούμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια παρόμοια γωνιά στο σπίτι μας ώστε να νιώσουμε άνετα.
Ας δοκιμάσουμε την γιόγκα ή τις ασκήσεις αναπνοής
Η κίνηση του σώματος μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της διάθεσής μας, όμως η κινητικότητα που εστιάζει σε ασκήσεις αναπνοής βοηθάει στην συγκέντρωση. Ας δοκιμάσουμε την γιόγκα όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι και ας εστιάσουμε στις αναπνοές με κάθε κίνησή μας. Οταν δουλεύουμε την αναπνοή μας, χρησιμοποιούμε ακόμα ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους.
Ας καλωσορίσουμε ορισμένους περισπασμούς
Σε περίπτωση που αισθανόμαστε απογοήτευση, στρες ή πλήττουμε, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί όσων αφορά αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και να αναγνωρίσουμε το «γιατί» πίσω από αυτά. Ωστόσο, οι περισπασμοί μπορεί να κάνουν καλό γιατί βοηθούν να αποκτήσουμε μια πιο θετική στάση της εποχής που ζούμε, παρά να εστιάζουμε στις αρνητικές σκέψεις. Περισπασμοί δεν είναι απαραίτητα οι μαραθώνιοι στο Netflix ή το Instagram, γιατί τα συναισθήματα θα παραμείνουν τα ίδια όταν ο μαραθώνιος ή το σκρολάρισμα στο Instagram τελειώσουν. Η ανάγνωση ενός βιβλίου που θα μας κάνει να σκεφτούμε και να συζητήσουμε ή η απόκτηση μιας νέας δεξιότητας μέσω διαδικτύου, θα μας κάνει να ξεφύγουμε από τα άσχημα συναισθήματα. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να αντικαταστήσουμε τις αγχωτικές, τρομακτικές και στενάχωρες ειδήσεις με θετικές, όπως για παράδειγμα η εκπομπή «Some Good News» με παρουσιαστή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Τζον Κραζίνσκι, στο Youtube.
Το Διαδίκτυο είναι φίλος μας
Πολλοί και σπουδαίοι δάσκαλοι διαλογισμού, ψυχολόγοι και ειδικοί σε θέματα ευεξίας, προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες (πολλές είναι δωρεάν). Ας αναζητήσουμε επαγγελματίες και επαγγελματικά προγράμματα που θα μας βοηθήσουν να αισθανθούμε παραγωγικοί και καλά με τον εαυτό μας, καθώς επίσης και τις διαδικτυακές πηγές που προσφέρουν.
Ας αποδεχθούμε το γεγονός ότι δεν αισθανόμαστε καλά
Οι περίοδοι θλίψης δεν είναι άσχημες μόνο εξαιτίας κάποιας απώλειας αγαπημένου μας ανθρώπου. Είναι άσχημες επειδή αισθανόμαστε άβολα με τα αρνητικά μας συναισθήματα. Ο εγκέφαλός μας πιστεύει ότι δεν πρέπει να αισθανόμαστε άσχημα, αντί να γνωρίζει ότι είναι εντάξει να μην αισθανόμαστε καλά μερικές φορές. Κάθε σημαντική αλλαγή στην ζωή μας (ή στον κόσμο) μπορεί να «γεννήσει» συναισθήματα πένθους.
Είναι εντάξει να στεναχωριόμαστε, είτε πρόκειται για το τέλος ενός ταξιδιού, ενός γάμου ή μεγάλου γεγονότος για το οποίο ανυπομονούσαμε. Ισως στεναχωριόμαστε για την καθημερινότητα που είχαμε και χάσαμε. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα, ενώ είναι άβολα, είναι και ανθρώπινα. Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να θρηνήσει, να ξεκουραστεί και να αναρρώσει για όσο χρειάζεται. Στην συνέχεια, ας σηκωθούμε και ας επιλέξουμε να είμαστε χαρούμενοι.
Ας εστιάσουμε στον εαυτό μας
Αν αισθανόμαστε «μαυρίλα» επειδή είμαστε κολλημένοι σε πρωτόγνωρες και περίεργες συνθήκες ζωής, ας σταματήσουμε να εστιάζουμε σε εξωτερικούς παράγοντες και ας ξεκινήσουμε να δουλεύουμε τον εαυτό μας. Ισως αυτό να μοιάζει εγωιστικό, κυρίως όταν συμβαίνουν τόσα πολλά γύρω μας, όμως αν εστιάσουμε στον εαυτό μας, θα αισθανθούμε πιο δυνατοί ώστε να βοηθήσουμε εμάς και τους γύρω μας. Ας σκεφτούμε τους ανθρώπους που αγαπάμε και ας μεταδώσουμε την καλή μας διάθεση, αφού πρώτα αισθανθούμε εμείς καλά.
Πηγή: The Everygirl