Εξοδος 110.000 ανθρώπων από την Ράφα- Κίνδυνος για διακοπή ανθρωπιστικών επιχειρήσεων

Τα αποθέματα της βοήθειας στη νότια Γάζα θα εξαντληθούν μέχρι το Σάββατο, λέει η UNICEF.
Open Image Modal
Οι Παλαιστίνιοι που ζουν σε διάφορα σημεία της Ράφα, όπου οι ισραηλινές επιθέσεις είναι έντονες, μάζεψαν τις σκηνές τους με τα υπάρχοντα που μπορούσαν να πάρουν μαζί τους και μετανάστευσαν στην πόλη Deir al-Balah της Γάζας στις 10 Μαΐου 2024.
Anadolu via Getty Images

Περί τους 110.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη της Ράφα που βρίσκεται υπό την απειλή μεγάλης κλίμακας επίθεσης του ισραηλινού στρατού και έχουν κινηθεί προς ζώνες στον παλαιστινιακό θύλακα που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες .

«Περίπου 30.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν καθημερινά την πόλη», δήλωσε ο υπεύθυνος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) για την Γάζα Γεώργιος Πετρόπουλος διευκρινίζοντας ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι έχει χρειασθεί να μετακινηθούν 5 ή 6 φορές» από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο επηρεάζει τις προμήθειες σε καύσιμα και την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποιούν οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ, ενώ τα νοσοκομεία θα σταματήσουν την λειτουργία τους εάν δεν υπάρξει τροφοδοσία σε καύσιμα.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι - πάνω από το μισό πληθυσμό της Γάζας - είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα. 

Η Unicef προειδοποιεί ότι ελλείψει καυσίμων θα σταματήσουν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα και τα αποθέματα τροφίμων θα εξαντληθούν και στον νότιο τομέα του θύλακα. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θα εξαντλήσει τα τρόφιμα για διανομή στη νότια Γάζα μέχρι το Σάββατο, εκτός αν φτάσει περισσότερη βοήθεια, δήλωσε ο Πετρόπουλος.

Πρέπει να προληφθούν οι θάνατοι των παιδιών, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Unicef.

 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι η απειλή των ΗΠΑ να παρακρατήσουν ορισμένα όπλα δεν θα αποτρέψει το Ισραήλ από την επέκταση της επίθεσής του στη Γάζα. Μια περιορισμένη ισραηλινή επιχείρηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατέλαβε την πλευρά της Γάζας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, προκαλώντας κρίση τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Ο αριθμός των νεκρών από τον πόλεμο στη Γάζα έχει εκτοξευθεί σε περισσότερους από 34.500, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους υγείας, και έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε διαμερίσματα, νοσοκομεία, τζαμιά και σχολεία σε πολλές πόλεις. Ο ΟΗΕ λέει ότι η βόρεια Γάζα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ”πλήρους λιμού”.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και απαγάγοντας άλλους 250. Το Ισραήλ λέει ότι οι μαχητές εξακολουθούν να κρατούν περίπου 100 ομήρους και τα λείψανα περισσότερων από 30 άλλων.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ

Η Ισπανία η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, δήλωσε αργά χθες, Πέμπτη, ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, πριν από μία ψηφοφορία στον ΟΗΕ αργότερα σήμερα σχετικά με την προσπάθεια των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε τον Μάρτιο πως η Ισπανία και η Ιρλανδία, μαζί με τη Σλοβενία και τη Μάλτα, συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, θεωρώντας πως μια λύση δύο κρατών είναι απαραίτητη για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης.

 

 

Απαντώντας σε ερώτηση του ισπανικού ραδιοφωνικού σταθμού ΡΝΕ αν η 21η Μαΐου θα είναι η μέρα κατά την οποία η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, ο Μπορέλ είπε ‘ναι’, αναφέροντας επίσης τη Σλοβενία.

″Είναι μια συμβολική ενέργεια πολιτικού χαρακτήρα. Περισσότερο από ένα κράτος, αναγνωρίζει τη βούληση αυτό το κράτος να υπάρχει”, είπε, προσθέτοντας πως το Βέλγιο και άλλες χώρες είναι πιθανόν να ακολουθήσουν.

Το Ισραήλ έχει πει ότι τα σχέδια για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους αποτελούν ”επιβράβευση της τρομοκρατίας” που θα μειώσουν τις πιθανότητες μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση στη Γάζα.

Αργότερα σήμερα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υποστηρίξει την προσπάθεια των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζοντας ότι πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να γίνουν μέλη και στέλνοντας την αίτηση πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να ”επανεξετάσει ευνοϊκά το ζήτημα”.

Η ιρλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE μετέδωσε την Πέμπτη πως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα περιμένουν την ψηφοφορία στον ΟΗΕ και εξετάζουν να προχωρήσουν σε κοινή αναγνώριση στις 21 Μαΐου.

Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλια. Δεν υπάρχει ούτε κάποιο άμεσο σχόλιο για την ημερομηνία από τις άλλες χώρες.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως η χώρα του θα αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Από το 1988, 139 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.

Η Ελλάδα αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμμετοχή της Παλαιστίνης, με ειδικά δικαιώματα, στη ΓΣ του ΟΗΕ

Η Ελλάδα, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, συντασσόμενη με την πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε., αναμένεται να υπερψηφίσει την συμμετοχή της Παλαιστίνης με ειδικά δικαιώματα (enhanced partnership) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η ψήφος αυτή δεν σημαίνει αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, ούτε συνιστά διμερή αναγνώριση.

Η Ελλάδα θα καταθέσει επεξηγηματική δήλωση της ψήφου στην οποία, μεταξύ άλλων, θα υπογραμμίζεται ότι η θετική ψήφος βασίζεται στη θέση αρχής ότι η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος πρέπει να είναι αποτέλεσμα αμοιβαίας συμφωνίας στη βάση της λύσης δύο κρατών.

Θα επισημαίνεται ακόμη ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η βία και να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου πολιτικού ορίζοντα για τους Παλαιστινίους, ορίζοντα, ο οποίος θα εγγυάται ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters- Associated Press