Εξοδος με βρεγμένα μαλλιά: Προκαλεί όντως κρυολόγημα ή είναι άλλος ένας μύθος

Η πραγματικότητα πίσω από αυτήν και άλλες τέσσερις πολύ κοινές αντιλήψεις που έχουμε γύρω από το κρύωμα. Σωστό η Λάθος; Ειδικοί απαντούν.
Open Image Modal
Science Photo Library via Getty Images
Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι σχετικά με το κρυολόγημα, που ήρθε η ώρα να τους ξεχάσουμε.

Η εποχή του κρυολογήματος έχει φτάσει επίσημα. Και επειδή ο μέσος ενήλικας κρυολογεί δύο με τρεις φορές κάθε χειμώνα, ίσως ήρθε η ώρα να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους:

Το πλύσιμο των χεριών συμβάλλει πράγματι στην πρόληψη. Το ίδιο και το να μην βάζουμε τα χέρια μας στη μύτη και στο στόμα. Όμως υπάρχουν και ορισμένοι μύθοι σχετικά με το κρυολόγημα, που ήρθε η ώρα να τους ξεχάσουμε μια και καλή.

Για αυτό, ο δρ. Τόμας Ρουσό, καθηγητής και επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, αποκαλύπτει τις 5 μεγαλύτερες ανακρίβειες που σχετίζονται με το κρύωμα. Με αυτόν τον τρόπο, μας βοηθά να επικεντρωθούμε στα ουσιαστικά κομμάτια της πρόληψης ή της θεραπείας, δίχως να τρώμε τον χρόνο και την ενέργειά μας σε άσκοπα γιατροσόφια.

Οι 5 μεγαλύτεροι μύθοι για τα κρυολογήματα 

Μύθος #1: Υπάρχει ένας και μοναδικός ιός πίσω από το κοινό κρυολόγημα

Στην πραγματικότητα, το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από περισσότερους από 200 ιούς του αναπνευστικού συστήματος. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι ρινοϊοί είναι η πιο κοινή αιτία κρυολογήματος. Ωστόσο, οι μεταλλάξεις της Covid-19 και της γρίπης, καθώς και άλλων λιγότερο διαδεδομένων ιών, προκαλούν επίσης συμπτώματα όπως ο βήχας και το φτέρνισμα.

Οπότε, ένα αρνητικό self τεστ ανίχνευσης της γρίπης ή της Covid-19, δεν αποτελεί επαρκές πειστήριο ότι μπορούμε να τριγυρίζουμε ανάμεσα στους υγιείς συγγενείς και φίλους, βήχοντας και εκτοξεύοντας σταγονίδια. Διότι ενδέχεται να κουβαλάμε ένα σωρό άλλους ιούς. Και αν απλά τρέχουμε πέρα δώθε, όχι μόνο δεν θα γίνουμε καλά, αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βλάψουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Μύθος #2: Η έξοδος με βρεγμένα μαλλιά αυξάνει τον κίνδυνο να κρυώσουμε

Κι όμως, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Σάφνερ, ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες και καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt «Τα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς και το γεγονός ότι βγήκαμε με βρεγμένο κεφάλι δεν έχει και πολλή σημασία».

Ο Σάφνερ, μάλιστα, ανατρέχει και σε παλαιότερη έρευνα: Σε μια μελέτη, όπου οι άνθρωποι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Όλοι οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε έναν ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Απλά οι μεν ήταν ντυμένοι ζεστά, ενώ οι δε φορούσαν κρύα και υγρά ρούχα. Αυτό που αποδείχθηκε, ήταν ότι και οι δύο ομάδες σημείωσαν ίδια ποσοστά μόλυνσης.

Μύθος #3: Η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα

Τα ράφια των φαρμακείων είναι γεμάτα συμπληρώματα βιταμίνης C που υποδηλώνουν ή ακόμη και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι συμβάλλουν στην πρόληψη του κρυολογήματος. Ωστόσο, δεν υπάρχει το παραμικρό επιστημονικό τεκμήριο για αυτόν τους τον ισχυρισμό. Και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ δηλώνει ξεκάθαρα στο διαδίκτυο ότι «τα συμπληρώματα βιταμίνης C δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του κοινού κρυολογήματος».

Μύθος #4: Το κρυολόγημα μας χτυπά την πόρτα μόνο τον χειμώνα

Η αλήθεια είναι ότι τα κρυολογήματα είναι πιο συνηθισμένα τον χειμώνα. Αλλά δεν θα πρέπει να σοκαριστούμε αν κρυώσουμε και το καλοκαίρι. Διότι υπάρχουν και οι ιοί του καλοκαιρινού κρυολογήματος. Απλά, ενώ τον χειμώνα μας χτυπούν την πόρτα κυρίως οι ρινοϊοί, τα καλοκαιρινά κρυολογήματα προκαλούνται συνήθως από εντεροϊούς.

Μύθος #5: Τα αντιβιοτικά συμβάλλουν στη θεραπεία του κρυολογήματος

Τα αντιβιοτικά στρέφονται κατά των βακτηρίων, όχι των ιών. Οπότε, με απλά λόγια, τα αντιβιοτικά δεν επιταχύνουν τη θεραπεία του κρυολογήματος. Και κάτι ακόμη: Όταν είμαστε κρυωμένοι και το ρίχνουμε στα αντιβιοτικά, όχι μόνο εκθέτουμε τον εαυτό μας σε πιθανές παρενέργειες από τη λήψη των αντιβιοτικών, αλλά συμβάλλουμε και στο να γίνουν τα βακτήρια στο σώμα μας πιο ανθεκτικά απέναντι στα αντιβιοτικά.

 (Mε πληροφορίες από Yahoo).