Εξουθενωθήκαμε και πελαγώσαμε από τις υποχρεώσεις; Αστραπιαία στρατηγική που θα μας δώσει φτερά

Την προτείνει γιατρός του Χάρβαρντ που ειδικεύεται στο άγχος, την εξουθένωση, την ψυχική υγεία.
|
Open Image Modal
bojanstory via Getty Images
Ενας στους 5 εργαζόμενους χρειάστηκε να πάρει άδεια λόγω κακής ψυχικής υγείας που προκλήθηκε από πίεση ή στρες τον περασμένο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την Mental Health UK, 1 στους 5 εργαζόμενους χρειάστηκε να πάρει άδεια λόγω κακής ψυχικής υγείας που προκλήθηκε από πίεση ή στρες τον περασμένο χρόνο.

Η κακή ψυχική υγεία και το άγχος, σε συνδυασμό με τις πιέσεις στον εργασιακό χώρο και τη συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής, έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να βιώνουν εξουθένωση (το λεγόμενο εργασιακό burnout).

Σύμφωνα με το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου: «Το burnout είναι το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης περιόδου στρες που επηρεάζει αρνητικά την ευημερία μας. Τα σημάδια και τα συμπτώματα μπορεί να είναι διακριτικά στην αρχή, αλλά μπορεί σταδιακά να επιδεινωθούν και να μας κάνουν να νιώθουμε πελαγωμένοι».

Μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν να αισθανόμαστε «στομωμένοι», ανίκανοι, απελπισμένοι, με κλάματα, ευερέθιστοι, μουδιασμένοι και με χαμηλό δείκτη εκτίμησης για τον εαυτό μας.

Αν και η επαγγελματική εξουθένωση είναι συνηθισμένη, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί τρόπος να ξεφύγουμε από μια τόσο σκοτεινή «τρύπα».

Ωστόσο, η δρ. Αντίτι Νερούρκαρ, γιατρός του Χάρβαρντ που ειδικεύεται στο άγχος, την εξουθένωση, την ψυχική υγεία και την ανθεκτικότητα, πιστεύει ότι ο έλεγχος της εξουθένωσής μας και ο επακόλουθος «οδικός χάρτης» μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πώς να ανανήψουμε μετά από burnout

Η δρ Νερούρκαρ εξηγεί: «Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουμε αισθήματα burnout ή στρες είναι να «σπάσουμε» αυτά που επιθυμούμε να πετύχουμε σε μικρότερα κομμάτια (έτσι ώστε να γίνουν πιο εφικτοί οι στόχοι μας). 

«Εκεί είναι που έρχεται η τεχνική του καθορισμού των πιο σημαντικών στόχων και γιατί συνιστώ να τη χρησιμοποιήσουμε για τον δικό μας ”οδικό χάρτη” - διότι τελικά θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας με αποτελεσματικό τρόπο».

Συνιστά να κάνουμε διαχωρισμό στα παρακάτω μέρη

Κίνητρο. Εχουμε ένα κίνητρο για το στόχο μας που μας δίνει ενέργεια;

Αντικειμενικότητα. Είναι ο στόχος μας αντικειμενικός, εύκολος στην παρακολούθηση και μετρήσιμος;

Υλοποίηση.Είναι ο στόχος μας μικρός κι εφικτός και εφικτός;

Timing. Μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας έγκαιρα μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες;

Στη συνέχεια, λέει, ας το εφαρμόσουμε στην πράξη χρησιμοποιώντας αυτά τα βήματα:

Βήμα 1: Ας γράψουμε τον πιο σημαντικό στόχο μας στο κάτω μέρος της σελίδας επειδή θα εργαστούμε ανάποδα για να ορίσουμε τον «οδικό μας χάρτη».

Βήμα 2: Ας σκεφτούμε το τελευταίο βήμα που φανταζόμαστε ότι πρέπει να κάνουμε λίγο προτού επιτευχθεί ο σημαντικός αυτός στόχος. Κι ας το γράψουμε.  Ακριβώς πάνω από τον στόχο.

Βήμα 3: Ποιο είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε πριν φτάσουμε σε αυτό; Κι ας ανέβουμε άλλη μια γραμμή: Μπορούμε να φανταστούμε το βήμα που θα κάναμε κι εδώ;

Βήμα 4: Ας συνεχίσουμε γραμμή προς γραμμή μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή της σελίδας. Αυτό μπορεί να μας πάρει δέκα ή είκοσι βήματα. Αυτό εξαρτάται από τον πιο σημαντικό στόχο μας. Επίσης, καλύτερα να μην βάλουμε ημερομηνίες δίπλα σε κάθε ένα από τα βήματα, επειδή θα πρέπει να αισθανόμαστε χαλαροί με τη διαδικασία.

Η δρ Νερούρκαρ συμπληρώνει: «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να δημιουργήσουμε ένα (βήμα - βήμα κι από το τέλος προς την αρχή) σχέδιο που να το νιώθουμε συγκεκριμένο, απτό και εφικτό. Το καλύτερο, να είναι όλα σε ένα κομμάτι χαρτί για να μπορούμε να ανατρέχουμε εύκολα».

Και καταλήγει: «Αν μπορούμε, ας έχουμε αυτό το χαρτί κάπου στο σπίτι μας να το κοιτάμε κάθε μέρα. Διότι, όταν βλέπουμε οπτικά το ”ταξίδι” μας να έχει σχεδιαστεί, αυτό θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο στόχος είναι εντός των ορίων μας. Ας το πιστέψουμε διότι αυτό ισχύει».