Tα έξι "οικόπεδα" και ο αγώνας δρόμου για την άντληση φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Στη νότια Κρήτη όλη η προσοχή των διεθνών κολοσσών της ενέργειας που βρίσκονται σε επαφή με τα ΕΛΠΕ και την Εnergean.
|
Open Image Modal
Με βάση τον σχεδιασμό της ΕΔΕΥ (ο συγκεκριμένος χάρτης δημιουργήθηκε πριν από το 2019 και δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά μέχρι σήμερα), υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ποιές ακριβώς είναι οι περιοχές όπου θέλει να ερευνήσει - χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ενδεικτικές γραμμές των ορίων μεταξύ των περιοχών (εξαιρουμένων εκείνων που εικονίζονται με κίτρινο χρώμα και είχαν ήδη παραχωρηθεί). Οι νέες περιοχές που εντάχθηκαν από το 2019 στον σχεδιασμό (εικονίζονται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη), βρίσκονται στα νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου πελάγους, μέχρι τη θάλασσα των Αντικυθήρων.
Huffpost Greece / Αντώνης Φουρλής

Η συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε σύσκεψη με την διοίκηση της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) ήρθε σε συνέχεια της απόφασης που ο ίδιος ανακοίνωσε το Σάββατο 9 Απριλίου στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Η Ελλάδα θα πατήσει «γκάζι» στις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων με στόχο να ολοκληρωθεί μία προσπάθεια που πρακτικά τραβάει σε μάκρος - θα μπορούσαμε να πούμε ότι «σέρνεται» ενδεχομένως - εδώ και τρία χρόνια. 

Προφανώς έχει παίξει ρόλο η τεράστια ενεργειακή κρίση που βρίσκεται επί θύραις και δεν θα την αποφύγει - όχι η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος - εάν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Και, δυστυχώς, μέχρι αυτή την ώρα δεν φαίνεται εύκολο να σταματήσει.

Η απόφαση για επιτάχυνση των ερευνών έρχεται με καθυστέρηση, ωστόσο είναι καλύτερη από το τίποτα. Όμως, όταν μιλάμε για καθυστέρηση, στην περίπτωση των ερευνών και των εξορύξεων υδρογονανθράκων ο χρόνος σχετικοποιείται.

Αυτό συμβαίνει, επειδή οι μη-ελεγχόμενες παράμετροι και τα μη-προβλέψιμα εμπόδια, σχεδόν πάντοτε καθιστούν τα χρονοδιαγράμματα ανεφάρμοστα. Δεν αρκεί δηλαδή μία απόφαση, ή η πολιτική βούληση μίας κυβέρνησης - και αυτό ισχύει τόσο για την παρούσα, όσο και για τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. 

Open Image Modal
30 Αυγούστου 2021. Πανό της Greenpeace πλέει δίπλα στο σκάφος Arctic Sunrise της οργάνωσης, νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η Greenpeace απευθύνει διαρκώς μηνύματα διαμαρτυρίας, καθώς διαφωνεί με την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονονανθράκων στην Ελλάδα και στον κοσμο, φωνάζοντας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους. (Leonidas Karantzas/Greenpeace via AP)
via Associated Press

 

Οι νέες περιοχές για έρευνα: Νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου 

Είναι ενδεικτικό, ότι ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πρακτικά στην σύσκεψη που έγινε παρουσία του με την διοίκηση της ΕΔΕΥ την απόφαση γαι υλοποίηση ενός σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί εδώ και χρόνια - χωρίς να ανατραπεί σε σημαντικό βαθμό μέχρι σήμερα από ευρήματα ή άλλα νέα δεδομένα.

Στις 3 Ιανουαρίου 2019 η Huffpost είχε παρουσιάσει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ τον χάρτη με τις νέες (τότε) περιοχές ερευνών, όπου τώρα επιβεβαιώνεται η βούληση για επιτάχυνση των διαδικασιών. Το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Huffpost ανέφερε:

O χάρτης με τις νέες περιοχές ερευνών είναι ήδη έτοιμος. Με βάση το νέο σχεδιασμό της ΕΔΕΥ, υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ποιές ακριβώς είναι οι περιοχές όπου θέλει να ερευνήσει - χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ενδεικτικές γραμμές των ορίων μεταξύ των περιοχών (εξαιρουμένων εκείνων που εικονίζονται με κίτρινο χρώμα και έχουν ήδη παραχωρηθεί).

Οι νέες περιοχές - με κόκκινο χρώμα στον χάρτη - βρίσκονται στα νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου πελάγους, μέχρι τη θάλασσα των Αντικυθήρων. (βλέπε και χάρτη παραπάνω)

 

Κρήτη: Έρευνα «στα όρια» της τεχνολογίας

Η διαδικασία της έρευνας που έχει ήδη αρχίσει στα νοδιοδυτικά της Κρήτης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς σε αυτή την περιοχή επικεντρώνεται το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον - τόσο της ελληνικής πλευράς, όσο και των ξένων εταιρειών - κολοσσών που συμπράττουν στην επιχείρηση αυτή.

Το ενδιαφέρον σχετίζεται με στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σίγουρα μεγάλη πιθανότητα για εντοπισμό κοιτάσματος, με ανοιχτά ερωτήματα που σχετίζονται με το κόστος και τις τεχνικές δυσκολίες εξόρυξης. Σε αυτά τα ερωτήματα θα έρθει θεωρητικά να δώσει απάντηση η «επιτάχυνση της έρευνας» που σηματοδοτεί η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Το σπορ είναι ακριβό.

Συχνά οι εταιρείες προτιμούν να δίνουν χρόνο, καθώς η τεχνολογία αυτής της βιομηχανίας «τρέχει» διαρκώς. Ένα κοίτασμα που πριν από μερικά χρόνια ήταν αδύνατο να αξιοποιηθεί - συνήθως λόγω του μεγάλου βάθους, αν μιλάμε για υποθαλάσσια κοιτάσματα - σήμερα ή στο πολύ κοντινό μέλλον θα είναι αξιοποιήσιμο. 

Σε δεύτερο ρεπορτάζ για τον αγωγό EastMed η Huffpost αποκάλυπτε στις 22 Μαρτίου 2019, έχοντας συνομιλήσει με την τότε διοίκηση της ΕΔΕΥ.

Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου και της Κρήτης, μιλάμε για έρευνα που χαρακτηρίζεται ως «frontier». Δηλαδή σε πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη, με άγνωστες δυσκολίες και υψηλό κόστος εξόρυξης. Υπό αυτή την έννοια, στον εθνικό φορέα που συντονίζει την έρευνα για υδρογονάνθρακες, την ΕΔΕΥ, είναι πολύ φειδωλοί στις προβλέψεις τους και ιδιαίτερα συγκρατημένοι απέναντι στην άκρατη αισιοδοξία - όταν μιλάμε για τεχνικές δυσκολίες και για τις απαιτούμενες τεράστιες επενδύσεις...Ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι να δούμε το τελικό αποτέλεσμα - ελπίζοντας να είναι θετικό - είναι μακρύς. Τόσο μακρύς, ώστε να διακινδυνεύσει κανείς την πρόβλεψη, ότι θα δούμε πάρα πολλές χειραψίες και χαμόγελα σε φωτογραφίες με πολιτικά πρόσωπα, μέχρι να βγει στην επιφάνεια το πρώτο κυβικό πόδι αερίου.