«Εξωγήινη» λεπτομέρεια: Οι καλύτερες εικόνες της Σελήνης που τραβήχτηκαν από τη Γη

Με λιγότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται ένας φούρνος μικροκυμάτων.
Open Image Modal
.
RIS

Θα μπορούσαν να είναι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ένα σκάφος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι: Πρόκειται για τις πιο λεπτομερείς φωτογραφίες της σεληνιακής επιφάνειας που έχουν προέλθει από τη Γη.

Χρησιμοποιώντας έναν πομπό λιγότερο ισχυρό (από άποψης ενέργειας) από έναν φούρνο μικροκυμάτων, μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών χρησιμοποίησε το Green Bank Telescope (GBT) και το Very Long Baseline Array (VLBA) για να δημιουργήσει τις υψηλότερης ανάλυσης εικόνες της Σελήνης που έχουν «τραβηχτεί» ποτέ από το έδαφος του πλανήτη μας, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα σύστημα ραντάρ επόμενης γενιάς με σκοπό τη μελέτη πλανητών, φεγγαριών και αστεροειδών στο Ηλιακό Σύστημα.

 

Open Image Modal
.
RIS

 

Το NRAO (National Radio Astronomy Observatory), το GBO (Green Bank Observatory) και η Raytheon Intelligence & Space (RIS) σχεδιάζουν ένα υψηλής ισχύος, επόμενης γενιάς σύστημα πλανητικού ραντάρ για το GBT. Ήταν το πρωτότυπο αυτού του συστήματος που χρησιμοποιήθηκε για τις εν λόγω εντυπωσιακές εικόνες: Ένας πομπός ραντάρ χαμηλής ισχύος που σχεδιάστηκε από τη RIS δοκιμάστηκε στο GBT, στοχεύοντας την επιφάνεια της Σελήνης, και η «ηχώς» του ραντάρ ελήφθη από τις κεραίες του NRAO. Ως αποτέλεσμα, τραβήχτηκε μια εικόνα του κρατήρα του Τύχωνα με ανάλυση πέντε μέτρων, δείχνοντας την επιφάνεια της Σελήνης από τη Γη με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια.

 

Open Image Modal
.
RIS

 

Ο σχεδιασμός του κύριου συστήματος συνεχίζεται, και αξίζει να σημειωθεί πως προορίζεται να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πλανητικής άμυνας της Γης, προκειμένου να εντοπίζει και ιχνηλατεί πιθανώς επικίνδυνα αντικείμενα σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη και να εξακριβώνει την έκταση της απειλής.