Εγινε η πρώτη συνάντηση Μπάιντεν-Μακρόν μετά τη διαμάχη για τα υποβρύχια της AUKUS

"Αυτό που κάναμε ήταν αδέξιο" είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Γάλλο ομολόγο του.
Open Image Modal
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντά τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη, Ιταλία στις 29 Οκτωβρίου 2021. REUTERS/Kevin Lamarque
Kevin Lamarque via Reuters

Ως ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καθώς οι δύο ηγέτες βρέθηκαν τετ-α-τετ στη Ρώμη ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη. Ηταν η πρώτη συνάντησή τους μετά τη ρήξη στην σχέση των δύο χωρών έπειτα από το σύμφωνο ασφαλείας των ΗΠΑ με τη Βρετανία και την Αυστραλία τον περασμένο μήνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Villa Bonaparte, τη γαλλική πρεσβεία στο Βατικανό, στην καρδιά της Ρώμης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS για τα υποβρύχια με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, χαρακτηρίζοντάς την «αδέξια» και τη Γαλλία ως «εξαιρετικά πολύτιμο εταίρο» της Ουάσιγκτον.

«Αυτό που κάναμε ήταν αδέξιο, δεν έγινε με πολλή χάρη», είπε ο Μπάιντεν την Παρασκευή.

Οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν μια θερμή χειραψία μπροστά; στις κάμερες αφού όμως ο Μπάιντεν άφησε τον Μακρόν να περιμένει για περισσότερο από μιάμιση ώρα, προτού συζητήσουν για το κλίμα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Δυτική Αφρική και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Open Image Modal
Kevin Lamarque via Reuters

«Αυτό που έχει πραγματικά σημασία τώρα είναι τι κάνουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Μακρόν κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην πρεσβεία της Γαλλίας στο Βατικανό.

«Είναι μια σημαντική συνάντηση γιατί μετά την υπόθεση AUKUS, ξεκινήσαμε ένα πραγματικό κοινό έργο», τόνισε ο Μακρόν, αναφερόμενος στο ακρωνύμιο του συμφώνου ασφαλείας που υπέγραψε η Ουάσιγκτον με τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του εξοργίστηκαν από τη συμφωνία που οδήγησε την Αυστραλία να ακυρώσει μια μέγα-συμφωνία άμυνας για τα γαλλικά υποβρύχια.

Τότε, η κυβέρνηση του Μακρόν είπε ότι είχε «μαχαιρωθεί πισώπλατα» από τους στενούς της συμμάχους, και δεν έκρυψε την αναστάτωσή της από τον τρόπο με τον οποίο η υπόθεση υπονόμευε τον ρόλο της Γαλλίας και της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή.

 

Ο Μακρόν τόνισε ότι έκτοτε έχουν υπάρξει «απαραίτητες διευκρινίσεις ως προς το τι συνιστά ευρωπαϊκή κυριαρχία και ευρωπαϊκή άμυνα και τι μπορούν να επιφέρουν στην παγκόσμια ασφάλεια».

Ο Μπάιντεν είπε στον Μακρόν ότι είχε την εντύπωση ότι η Γαλλία είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων –προφανώς από την Αυστραλία– ότι η σύμβασή της με την Καμπέρα για δώδεκα υποβρύχια συμβατικής ισχύος είχε ακυρωθεί πολύ πριν κάνει την ανακοίνωση του ατομικού υποπρογράμματος «AUKUS» στις 15 Σεπτεμβρίου. 

Οι εντάσεις άρχισαν να εξομαλύνονται μόλις μια εβδομάδα αργότερα, αφού ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Μακρόν για να ζητήσει συγγνώμη και να παραδεχτεί ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να είχαν συμβουλευτεί τη Γαλλία εκ των προτέρων. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στην ιδέα μιας «μια ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας, που συμβάλλει θετικά στη διατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια και είναι συμπληρωματική ΝΑΤΟ».

 Πηγές: Reuters, RT