Εγκλωβισμένος στο Ισραήλ έως το έτος 9999, υποστηρίζει πως είναι ένας Αυστραλός πολίτης

Αιτία, το διαζύγιό, η διατροφή και ένας νόμος που όπως λέει τιμωρεί όσους ξένους παντρεύτηκαν Ισραηλινές.
Open Image Modal
Jerusalem, Israel, May 8, 2019: Israeli people in Jerusalem old city on Remembrance Day with israeli flags, Israel
kgfoto via Getty Images

Σε Αυστραλό υπήκοο που ζει στο Ισραήλ έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για 8.000 χρόνια, εκτός εάν πληρώσει ένα οφειλόμενο ποσό ύψους περίπου 2,1εκατ. ευρώ στην σύζυγο και τα παιδιά του.

Ο Νόαμ Χούπερτ, ένας 44χρονος χημικός που εργάζεται σε φαρμακευτική εταιρεία, δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει το Ισραήλ έως τις 31 Δεκεμβρίου 9999, λόγω της απόφασης δικαστηρίου του 2013 και κατόπιν προσφυγής της τέως συζύγου του, σύμφωνα με το news.com.au.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο 44χρονος πρέπει να πληρώνει 5.000 σέκελ (1.426 ευρώ) το μήνα για καθένα από τα δύο παιδιά του μέχρι να γίνουν 18 ετών.

Δεν έχει καταστεί σαφές εάν ο Χούπερτ έχει καταβάλλει αυτό το ποσό σε μηνιαία βάση μέχρι σήμερα ή εάν πρέπει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό προκαταβολικά προκειμένου να γίνει άρση της απαγόρευσης εξόδου. 

Το έτος  9999, φαίνεται πως ορίστηκε αυθαίρετα επειδή ήταν η ανώτατη δυνατή ημερομηνία που επέτρεπε το ηλεκτρονικό σύστημα. Ο Guardian επικοινώνησε με τον Χούπερτ για περισσότερες πληροφορίες.

Open Image Modal
www.news.com.au
www.news.com.au

 

Η τέως σύζυγος του, ισραηλινής υπήκοος, επέστρεψε στη χώρα της το 2011, όταν τα παιδιά τους ήταν τριών μηνών και πέντε ετών. Ακολούθησε εκείνος το 2012 και ισχυρίζεται πως από το 2013 οπότε εκδόθηκε η απόφαση δεν μπόρεσε να φύγει από τη χώρα για κανένα λόγο –συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς του.

«Από το 2013, είμαι εγκλωβισμένος στο Ισραήλ»,  λέει ο Χούπερτ στο news.com.au, προσθέτοντας ότι είναι ένας από τους πολλούς ξένους υπηκόους που «διώκονταν από το ισραηλινό σύστημα δικαιοσύνης μόνο και μόνο επειδή ήταν παντρεμένοι με Ισραηλινές γυναίκες». 

Υποστηρίζει δε πως αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την περιπέτειά του  «για να βοηθήσω άλλους που μπορεί να υποστούν αυτή την κυριολεκτικά απειλητική για τη ζωή τους εμπειρία».

Το ισραηλινό οικογενειακό δίκαιο έχει επικριθεί συχνά για διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Open Image Modal
news.com.au.
news.com.au.

 

Το 2018, το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε ότι το 43% των διαζευγμένων πατέρων αρνήθηκαν να πληρώσουν οποιοδήποτε επίδομα παιδιού στον πρώην σύζυγό τους και οι ανύπαντρες μητέρες που βασίζονται στο κράτος για χρήματα επειδή οι πατέρες των παιδιών τους δεν πληρώνουν, επλήγησαν από περικοπές χρηματοδότησης. 

Ωστόσο, μια απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου του 2017 αποφάσισε ότι οι πατέρες δεν θα πρέπει πλέον να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη διατροφή, ιδίως σε περιπτώσεις όπου οι πρώην σύζυγοί τους κερδίζουν περισσότερα χρήματα από ό,τι αυτοί.

«Πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια, ο πυρήνας του οικογενειακού δικαίου στο Ισραήλ – οι νόμοι του γάμου και του διαζυγίου – χαρακτηρίζονται από έλλειψη ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών», δήλωσε τότε ο δικαστής Νόαμ Σόλμπεργκ.  «Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για άνιση κατανομή των πληρωμών για τη διατροφή των παιδιών».

Στις ταξιδιωτικές συμβουλές του για το Ισραήλ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών περιλαμβάνει μια προειδοποίηση προς τους πολίτες ότι τα πολιτικά και θρησκευτικά δικαστήρια του Ισραήλ «ασκούν ενεργά την εξουσία τους και απαγορεύουν σε ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων μη κατοίκων αυτού, να εγκαταλείψουν τη χώρα έως ότου τα χρέη ή άλλες νομικές αξιώσεις εναντίον τους, ικανοποιηθούν».

Πηγές:  The Guardiannews.com.au.