Εγκλωβισμένος στο Σύνταγμά (του) ο Ζάεφ

Εγκλωβισμένος στο Σύνταγμά (του) ο Ζάεφ
Open Image Modal
Eurokinissi

Οι εικόνες του Αλέξη Τσίπρα, τους Ζόραν Ζάεφ και των συνεργατών τους που μας μεταφέρονται από την συνάντηση που τελείωσε στις 3.30 το πρωί της Πέμπτης είναι ενδεικτικές: με σημειωματάρια στο χέρι, συνοδεία ελαφρού αλκοόλ, σε χαλαρό αλλά ουσιαστικό κλίμα και με τους συνεργάτες να συνεργάζονται.

Όλοι μιλούν για δύο συνομήλικους πολιτικούς, που μιλούσαν με άνεση, ανοικτά και με κατανόηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό των χωρών τους. Και κυρίως με μόνο γνώμονα πως θα λυθεί το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια είτε να κοροϊδέψουν την διεθνή κοινότητα ότι «προσπαθούν, αλλά «δεν βγαίνει» λύση» είτε να ρίξουν ο ένας τον άλλο.

Το συμπέρασμα της συνάντησης της Σόφιας – για την ακρίβεια των τριών συναντήσεων – είναι ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει «να ξάνει μαλλί» στο εσωτερικό της χώρας της για να περάσει την αλλαγή του Συντάγματος (άρα και το erga omnes) και μάλιστα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο Ζ. Ζάεφ πρέπει να βρει τρόπο να σχηματίσει συνταγματική πλειοψηφία.

Με λίγη βοήθεια από την Ευρώπη…

Υπό την έννοια αυτή, δηλαδή με το σκεπτικό ότι τα Σκόπια καλούνται να πιουν το πικρό χάπι, η Αθήνα έχει κερδίσει τουλάχιστον στρατηγικά. Η συζήτηση γίνεται στο δικό της πλαίσιο και η ευθύνη είναι στην άλλη πλευρά. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να υπάρξει λύση. Χρειάζεται «γλυκαντικό» για να μπορέσει ο Ζ. Ζάεφ να περάσει την συμφωνία. Στο σημείο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει η Ε.Ε., καθώς τα Σκόπια καίγονται για να αρχίσει η ενταξιακή τους πορεία (και το κοινοτικό χρήμα στο οποίο προσβλέπουν). 

Υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση Ζάεφ πολιτεύεται με ένα δίπολο για την ΠΓΔΜ: ασφάλεια από τις ΗΠΑ (ΝΑΤΟ) και χρήματα από την Ευρώπη (Ε.Ε.). Από αυτά η ημερομηνία για το ΝΑΤΟ έχει ήδη χαθεί, ενώ η ημερομηνία για την Ε.Ε. είναι η 25η Ιουνίου. Αυτό είναι και το περιθώριο που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον ομόλογό του. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα περιμένει από τα Σκόπια να υποχωρήσουν στο Σύνταγμα και να αποδεχθούν το erga omnes. Και τότε οι Πρέσπες (όπου ετοιμάζεται να ανοίξει νέο τελωνείο με την ΠΓΔΜ) θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τη νέα εποχή.