Προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια μαχητικών F-35 για την Πολεμική Αεροπορία, με την αρμόδια επιτροπή της Βουλής να εγκρίνει την αγορά 20 μαχητικών του τύπου, με κόστος 3,7 δισ. δολάρια.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων πως εισηγήθηκε την απόκτηση 20 F-35, τα οποία χαρακτήρισε ως «τα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη που πετούν αυτή τη στιγμή...Ένα σημαντικό όπλο που θα δώσει μια μεγάλη δυνατότητα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Θα διασφαλίσει την δυνατότητά της αποτροπής οποιασδήποτε απειλής κατά της χώρας μας από οπουδήποτε και αν προέρχεται».
Στο ίδιο πλαίσιο, εγκρίθηκε η έναρξη διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης στην Ελλάδα, με ειδικές προδιαγραφές, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, Constellation- «μιας φρεγάτας που εφόσον αποφασίσουμε την ναυπήγηση της, μετά από αυτό το αρχικό στάδιο θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».
Σημειώνεται πως οι αρχικές εξαγγελίες έκαναν λόγο για μέχρι και 40 μαχητικά 5ης γενεάς F-35, ωστόσο με τα παρόντα δεδομένα η όλη υπόθεση φαίνεται να αφορά- μέχρι νεοτέρας, τουλάχιστον- 20 αεροσκάφη, χωρίς να είναι γνωστή η ύπαρξη κάποιας προαίρεσης για επιπλέον μαχητικά. Υπό αυτή την έννοια, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την επίτευξη του στόχου για στόλο 200 σύγχρονων μαχητικών στην ΠΑ, δεδομένου ότι η σχετική «αριθμητική» περιελάμβανε την προμήθεια «μέχρι και 40» F-35 προκειμένου να έχει η Πολεμική Αεροπορία έναν στόλο 200 προηγμένων μαχητικών F-16V, Rafale και F-35.
Ως προς το χρονικό πλαίσιο για την άφιξη των μαχητικών 5ης γενεάς στην Ελλάδα (και συγκεκριμένα στη σημερινή «φωλιά των Phantom», στην Ανδραβίδα), ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, είχε πει τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος», πως εφόσον τηρείται το χρονοδιάγραμμα, η παραλαβή των πρώτων ελληνικών F-35 στην Αμερική αναμένεται το 2028 και εκεί θα εκπαιδευτούν περί τους 16 χειριστές, εκ των οποίων 6 εκπαιδευτές. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε πως, αν όχι το 2029, το 2030 θα καταφθάσουν τα πρώτα F-35 στην Ανδραβίδα- σημειώνεται πως ήδη έχουν υποβληθεί οι απαιτήσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη βάση, η οποία θα στεγάσει τα σύγχρονα μαχητικά: Όπως είχε τονίσει ο Αρχηγός ΓΕΑ, θα πρέπει να γίνει ένα καινούριο αεροδρόμιο, με καινούριους διαδρόμους και εγκαταστάσεις με βάση τις προδιαγραφές που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ.
Ως προς τον οπλισμό των ελληνικών F-35, αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» θέματα προς συζήτηση γύρω από την προμήθεια των νέων μαχητικών: Ο Αρχηγός ΓΕΑ έχει διαβεβαιώσει πως «θα πάρουμε τα καλύτερα όπλα που υπάρχουν, που θα αποδεσμευτούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των συμμάχων μας», προσθέτοντας πως τα ελληνικά F-35 σίγουρα θα παίρνουν και τον πύραυλο αέρος- αέρος Meteor (τον χρησιμοποιούν ήδη τα Rafale) και υπενθυμίζοντας πως ήδη το ελληνικό οπλοστάσιό έχει όπλα κατάλληλα για το εν λόγω μαχητικό.
Υπενθυμίζεται πως με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν έως τώρα, ο στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα στα επόμενα χρόνια θα έφτανε να αποτελείται από 120 F-16V (120 μαχητικά του τύπου που βρίσκονται ήδη στις τάξεις της ΠΑ θα εκσυγχρονιστούν στη συγκεκριμένη έκδοση), 20+20 F-35 συν 24 Rafale τα οποία έχει ήδη η Πολεμική Αεροπορία. Με βάση αυτά, και δεδομένης της απόσυρσης των F-4 Phantom και της επιδίωξης πώλησης Mirage 2000-5 και παλαιότερων F-16, μπορούσαμε να μιλάμε για έναν στόλο 184 σύγχρονων αεροσκαφών- με άλλα 16 να χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος των 200. Ο πιο πιθανός υποψήφιος θα ήταν η αγορά επιπλέον Rafale, δεδομένων των στενών αμυντικών σχέσεων Ελλάδας- Γαλλίας. Μια εναλλακτική θα ήταν ο εκσυγχρονισμός ενός επιπλέον αριθμού F-16- ειδικότερα, κάποιων εκ των παλαιότερων F-16 Block30, τα οποία προορίζονται προς πώληση- στην έκδοση F-16V.