Η καλή υγεία της καρδιάς απαιτεί αφοσίωση σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, κατανάλωση υγιεινών τροφών και τακτική επαφή με το γιατρό μας. Σύμφωνα με την δρ. Λέσλι Τσο, επικεφαλής του τμήματος προληπτικής καρδιολογίας στην κλινική του Κλίβελαντ, η καρδιαγγειακή νόσος, στην οποία περιλαμβάνονται το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και η αρρυθμία, αποτελεί κυρίαρχη αιτία των θανάτων στην Αμερική.
Ωστόσο, «το 90% των καρδιακών παθήσεων μπορεί να προληφθεί», μας καθησυχάζει η Τσο. Παρακάτω αναλύονται όλα τα μέτρα πρόληψης που οφείλουμε να γνωρίζουμε.
Φροντίζουμε να κοιμόμαστε τις απαραίτητες ώρες
Ο επαρκής ύπνος θεωρείται συνήθεια ζωτικής σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία. Συγκεκριμένα, οι ενήλικες χρειάζεται να κοιμόμαστε από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, προκειμένου να διατηρήσουμε ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και να βοηθήσουμε τις διαδικασίες αποκατάστασης των κυττάρων, των αιμοφόρων αγγείων και των ιστών, με στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργία του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να αυξήσει ή και να επιδεινώσει τους επικίνδυνους καρδιαγγειακούς παράγοντες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
Αναγνωρίζουμε ότι τόσο το παθητικό κάπνισμα όσο και το άτμισμα συγκαταλέγονται στους παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο
Η διακοπή του καπνίσματος ήταν πάντα στη λίστα με τους τρόπους να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, πλέον οι οδηγίες περιλαμβάνουν ρητά τόσο τον κίνδυνο του παθητικού καπνίσματος, όσο και του ατμίσματος.
Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών στις ΗΠΑ, ηλικίας από τριών έως έντεκα ετών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα ή το άτμισμα. Και τα δύο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων ειδών καρκίνου.
«Στη σύγχρονη εποχή, μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι το άτμισμα είναι πιο αθώο από το κάπνισμα, ενώ στην πραγματικότητα τίποτα τέτοιο δεν ισχύει», υπογραμμίζει η Τσο. «Το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους πνεύμονες, καθώς και καρκίνο, ενώ περιέχει και νικοτίνη, η οποία ως ουσία είναι εξαιρετικά εθιστική», προσθέτει.
Υιοθετούμε έναν γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής
Πέρα από τη διακοπή του καπνίσματος και τον καλό ύπνο, στις οδηγίες των ειδικών περιλαμβάνονται πράγματα που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς: η άσκηση, η σωστή διατροφή, ο τακτικός έλεγχος των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και πολλά άλλα.
Και παρόλο που μας φαίνεται αρκετά τρομακτικό να δεσμευτούμε για όλα τα παραπάνω, πάντα υπάρχει η επιλογή να τροποποιήσουμε τις συνήθειές μας με τον δικό μας προσωπικό ρυθμό. Μπορούμε για παράδειγμα να επιχειρήσουμε να βγούμε για έναν εικοσάλεπτο περίπατο μερικές ημέρες την εβδομάδα. Στη συνέχεια, εφόσον αισθανθούμε έτοιμοι, μας προσφέρεται η δυνατότητα να αυξήσουμε τη συχνότητά των περιπάτων. Σύμφωνα με το Harvard Health, ο περίπατος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 30%.
Επενδύουμε στην καλή διατροφή
Μια δίαιτα πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς βοηθά στη μείωση των καρδιακών παθήσεων.
Προσέχουμε το βάρος μας
Η παρακολούθηση του βάρους μας είναι σημαντική, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Παρακολουθούμε τη χοληστερόλη μας
Σε περίπτωση υψηλής χοληστερόλης ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και άλλα.
Προσέχουμε το σάκχαρο στο αίμα μας
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη στην καρδιά και στα νεφρά.
Ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση ίσως μας θέσει στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρδιακής νόσου.