Ο γιατρός Άντονι Φάουτσι απάντησε στις κατηγορίες που δέχεται τελευταία σχετικά με τα mail που κυκλοφόρησαν, στα οποία είχε προειδοποιηθεί, υποτίθεται, ότι ο κορονοϊός μπορεί να έχει «κατασκευαστεί» σε εργαστήριο.
Ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες, επέμεινε ότι η αλληλογραφία θα μπορούσε εύκολα να «αποπλαισιωθεί και να αναπλαισιωθεί» σε μια συνέντευξη στο NewsNation.
«Το πρόβλημα είναι ότι κάποιος μπορεί να αποσπάσει μια πρόταση από ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς να εμφανίσει τα άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να πει: με βάση αυτό το μήνυμα του Δρ. Φάουτσι, είπε τάδε-και-τάδε, όμως δεν έχετε πραγματικά το πλήρες πλαίσιο», λέει ο Δρ Φάουτσι.
Χιλιάδες μέιλ γιατρών κυκλοφόρησαν αυτήν την εβδομάδα εξαιτίας αιτημάτων από την The Washington Post και το Buzzfeed, δίνοντας πληροφορίες για τον χειρισμό της πανδημίας στην αρχή της.
Μέσα στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένας εμπειρογνώμονας είχε κάνει μια υπόθεση απευθυνόμενος στον Δρ Φάουτσι τον Ιανουάριο του 2020, ότι τα «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά» του νέου ιού θα μπορούσαν ενδεχομένως να δείχνουν ότι είχε «κατασκευαστεί».
Ο Κρίστιαν Άντερσεν, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών «Scripps» που έστειλε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είπε στο Twitter ότι η αλληλογραφία είναι ένα «σαφές παράδειγμα της επιστημονικής διαδικασίας» και υποστήριξε ότι η έρευνά του σχετικά με το ζήτημα κατέρρευσε τη θεωρία διαρροής από εργαστήριο.
«Όπως έχω πει πολλές φορές, θεωρήσαμε σοβαρό ενδεχόμενο την διαρροή από εργαστήριο. Ωστόσο, σημαντικά νέα δεδομένα, εκτεταμένες αναλύσεις και πολλές συζητήσεις οδήγησαν στα συμπεράσματα της έρευνάς μας», λέει στο Twitter.
Η θεωρία ότι η πανδημία προήλθε από διαρροή από ένα κινεζικό ερευνητικό εργαστήριο στο Γουχάν, για άλλη μια φορά, κερδίζει εικασίες τις τελευταίες εβδομάδες. Το Πεκίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτήν την υπόθεση.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε αξιωματούχους πληροφοριών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον προσδιορισμό της προέλευσης του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να αποτελεί μέρος εργαστηριακού ατυχήματος.
Η επιστημονική κοινότητα διαιρείται σε μεγάλο βαθμό από την αμφιλεγόμενη θεωρία, με ορισμένους εμπειρογνώμονες να λένε ότι είναι «πολύ εύλογο», ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες θεωρίες «ποικίλλουν από καθόλου αξιόπιστες έως ελάχιστα αξιόπιστες».
Στη συνέντευξη στο NewsNation, ο Δρ Φάουτσι απάντησε επίσης στην κριτική της χρηματοδότησης που στάλθηκε στο Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν το 2002.
«Το εργαστήριο της Γουχάν είναι ένα πολύ μεγάλο εργαστήριο, στον βαθμό εκατοντάδων εκατομμυρίων αν όχι δισεκατομμυρίων δολαρίων - η επιχορήγηση για την οποία μιλάμε ήταν 600.000 δολάρια για πέντε χρόνια», λέει ο γιατρός.
Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων εξήγησε ότι ο κόσμος «ήταν τυχερός» που δεν πλήγηκε περισσότερο από αρχικό SARS το 2002 και το 2003.
Πηγή: The Independent