Τις ιδέες του για έναν «διάδοχο», αξίας 22,6 δισ. ευρώ, στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) παρουσίασε το Cern.
Το κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής προτείνει τον Future Circular Collider (Μελλοντικός Κυκλικός Επιταχυντής- FCC), περίπου τέσσερις φορές πιο μακρύ και δέκα φορές πιο ισχυρό. Σκοπός είναι ο FCC να «κυνηγά» νέα υποατομικά σωματίδια ως το 2050.
Σύμφωνα με το BBC, οι επικριτές λένε πως τα χρήματα αυτά θα ξοδεύονταν καλύτερα σε άλλους τομείς έρευνας, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο η γενική διευθύντρια του Cern, καθηγήτρια Φαμπιόλα Τζιανότι, χαρακτήρισε την πρόταση ως «αξιοσημείωτο επίτευγμα».
«Δείχνει τις τρομερές δυνατότητες του FCC για τη βελτίωση των γνώσεών μας στη θεμελιώδη φυσική και την πρόοδο πολλών τεχνολογιών με ευρεία επίδραση στην κοινωνία μας» είπε σχετικά.
Τα σχέδια του Cern υποβλήθηκαν στο πλαίσιο μιας αναφοράς concept σχεδίου και θα εξεταστούν από διεθνή ομάδα σωματιδιακών φυσικών, μαζί με άλλες προτάσεις, καθώς διαμορφώνεται η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική πάνω στη σωματιδιακή φυσική, για έκδοση το 2020.
Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου τούνελ κάτω από το Cern, και μετά την εγκατάσταση ενός δακτυλίου στον οποίο θα συγκρούονται αρχικά ηλεκτρόνια με τα θετικά φορτισμένα αντίστοιχά τους, ποζιτρόνια. Το δεύτερο στάδιο θα περιλαμβάνει συγκρούσεις πρωτονίων με ηλεκτρόνια και τα στάδια 1 και 2 θα θέτουν τις βάσεις για το τελικό στάδιο, της σύγκρουσης πρωτονίων μεταξύ τους με 10 φορές μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι στον LHC.
Οι φυσικοί ελπίζουν πως τέτοιες συγκρούσεις, σε τόσο υψηλές ενέργειες, θα «ανοίξουν τις πύλες» ενός «κόσμου» στη σωματιδιακή έρευνα.