Φεϊζόα: Το άγνωστο φρούτο που κάνει θαύματα στη σωματική και ψυχική μας υγεία

Δεν είναι τόσο η μοναδική γεύση όσο η εντυπωσιακές ιδιότητές του ως προς τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.
Open Image Modal
fmh.gr
Το φρούτο φεϊζόα

Το φεϊζόα (feijoa - επιστημονική ονομασία Acca sellowiana) είναι ένα εξωτικό φρούτο που προέρχεται από τη Νότια Αμερική, συγκεκριμένα από περιοχές όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη. Αυτό ο καρπός μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένος, σε όσους γνωρίζουν όμως οικείος για τη μοναδική γεύση του που συνδυάζει αρώματα από γκουάβα, ανανά και φράουλα, καθώς και για τις εντυπωσιακές του ιδιότητες στην υγεία.

Διατροφική αξία

Το φεϊζόα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση του φρούτου προσφέρει πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία και συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων.

Θρεπτικά συστατικά φρούτου (ανά 100g)  

  • Θερμίδες 55 kcal
  • Βιταμίνη C 32.9 mg
  • Διαιτητικές ίνες 6.4 g
  • Κάλιο 172 mg
  • Φυλλικό Οξύ 23 μg
  • Σάκχαρα 8,2 gr
  • βιταμίνη Κ 3,5 μg
  • Μαγνήσιο 9 mg
  • Ασβέστιο 17 mg
  • Φώσφορο 19 mg

Ιδιότητες του Φεϊζόα

1. Υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος

Η υψηλή περιεκτικότητα του φεϊζόα σε βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην πρόληψη κρυολογημάτων και λοιμώξεων.

2. Αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση

Περιέχει πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

3. Στηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία

Το κάλιο που περιέχει βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης και με αυτή την ιδιότητα βελτιώνει τη συνολική καρδιακή λειτουργία.

4. Βελτιώνει την πεπτική λειτουργία

Οι διαιτητικές ίνες του φρούτου διευκολύνουν την πέψη και την κίνηση του εντέρου, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και ενισχύοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

5. Προσφέρει υγιές δέρμα

Η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά του feijoa συμβάλλουν στη διατήρηση του νεανικού και λαμπερού δέρματος, ενώ προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

6. Ενισχύει την καταπολέμηση για τους διαβητικούς ασθενείς της υπεργλυκαιμίας και της υπερλιπιδαιμίας  

Σε μελέτη με συμμετέχοντες άντρες και γυναίκες ηλικίας 40-75 ετών με διαβήτη τύπου 2, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση Feijoa για 12 εβδομάδες είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν στο σάκχαρο νηστείας, στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, στη χοληστερόλη και στα τριγλυκερίδια, επιβεβαιώνοντας την ευεργετική ιδιότητα του φειζόα στη ρύθμιση της υγείας των διαβητικών ασθενών.

7. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι πολυφαινόλες, όπως τα φλαβονοειδή, προσφέρουν σημαντική αντικαταθλιπτική δράση. Σύμφωνα με τη μελέτη των Mahmoudi et al, ο καρπός της του φρούτου ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, προσφέροντας φυσική ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Παρενέργειες

Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να συνδέουν το φρούτο με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι χρήστες έχουν αναφέρει περιστασιακά συμπτώματα και παρενέργειες απο το φειζόα, όπως γαστρεντερική δυσφορία ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Πώς τρώγεται το φεϊζόα – Τρόποι χρήσης

Ωμό: Το φεϊζόα μπορεί να καταναλωθεί ωμό, κόβοντας το στη μέση και βγάζοντας τη σάρκα με ένα κουτάλι. Η γεύση του είναι ιδιαίτερα γλυκιά και αρωματική.

Σε συνταγές: Όπως τα περισσότερα φρούτα έτσι και το feijoa μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λάβετε τις ευεργετικές ιδιότητες  σε χυμούς, smoothies, μαρμελάδες, σαλάτες και επιδόρπια, προσφέροντας γεύση και θρεπτικά συστατικά σε κάθε συνταγή.

Το φεϊζόα αποτελεί έναν μοναδικό θησαυρό με υψηλή διατροφική αξία και με πληθώρα οφελών και ιδιοτήτων για την υγεία.

Συνδυάζοντας μοναδική γεύση και θρεπτική αξία, το φρούτο feijoa μπορεί να ενσωματωθεί σε κάθε διατροφή, προσφέροντας προστασία και ενίσχυση της συνολικής ευεξίας.

ΠΗΓΗ: fmh.gr