Φήμες πως είναι νεκροί ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός

Για τον Μπαραντάρ μάλιστα υπάρχουν αναφορές πως μπορεί να τον σκότωσαν πάνω σε καβγά για το "μοίρασμα" των υπουργείων.
Open Image Modal
Αφίσα με το πρόσωπο του ανώτατου ηγέτη Μουλά Αϊμπατουλάχ Αχουντζάντα
Stringer . via Reuters

Δύο ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν έχουν εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα πυροδοτώντας συζητήσεις και φήμες ακόμη και για το εάν είναι ακόμη στη ζωή.

Ο ανώτατος ηγέτης τους, Μουλά Αϊμπατουλάχ Αχουντζάντα δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αλλά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης διαψεύδει τις φήμες πως δεν είναι πλέον στη ζωή. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το Δίκτυο Αναλυτών για το Αφγανιστάν η απουσία του από όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις, σχεδόν ένα μήνα μετά την πτώση της Καμπούλ, υποδηλώνει ότι δεν είναι πια ζωντανός.

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι ακόμη και ο απομονωμένος Μουλά Ομάρ έκανε κάποιες δημόσιες εμφανίσεις, αν και όχι σε βίντεο, όταν κυβερνούσε τη χώρα. Ωστόσο είχε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους και παραχωρούσε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. 

«Θα ήταν περίεργο, επομένως, αν ο Αϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, τώρα που το κίνημα βρίσκεται στην εξουσία, ήταν ζωντανός και ακόμα τόσο απομονωμένος. Προς το παρόν φαίνεται να λειτουργεί ως μια συμβολική φιγούρα που μπορεί να λειτουργεί ενοποιητικά χωρίς να εμφανίζεται ή να μιλάει»

Σε ό,τι αφορά τον Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα μεταξύ των Ταλιμπάν, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.

Οι ερωτήσεις σχετικά με την ευημερία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου και βασικού προσώπου στις ειρηνευτικές συνομιλίες άρχισαν να αυξάνονται αφού δεν εμφανίστηκε δημόσια επί αρκετές ημέρες.

Open Image Modal
Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ
Anadolu Agency via Getty Images

 

Μάλιστα υπήρξαν φήμες στην Καμπούλ ότι σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά σε μια μάχη με άλλο ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης σχετικά με τον τρόπο διαμοιρασμού των υπουργείων του Αφγανιστάν.

Από τη πλευρά της κυβέρνησης και του κινήματος των Ταλιμπάν καταβάλλονται, με μεγαλύτερη ένταση μάλιστα από τη Δευτέρα, προσπάθειες να σταματήσουν αυτές οι φήμες και να πάψει να τροφοδοτείται με διάφορους τρόπους το ”μυστήριο” γύρω από την τύχη του. 

Έτσι, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ανταποκρίτρια του Guardian, δόθηκαν στη δημοσιότητα α φωτογραφίες  χειρόγραφου σημειώματος από έναν από τους συνεργάτες του Μπαραντάρ που ανέφερε ότι βρισκόταν στην Κανταχάρ, και στη συνέχεια δόθηκε και ένα ηχητικό μήνυμα που φέρεται να είναι από τον ίδιο τον Μπαραντάρ.

Το γεγονός ωστόσο πως δεν δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, που σίγουρα θα κατεύναζε τις φήμες, προκάλεσε ακόμη περισσότερα ερωτηματικά ενώ τα ”αποδεικτικά” στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και υποτίθεται πως εμφανίζουν τον Μπαραντάρ στην Κανταχάρ, δεν παρέχουν καμία επιβεβαίωση σχετικά με τη χρονική περίοδο που ελήφθησαν. 

Open Image Modal
Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν με επικεφαλής τον Μπαραντάρ στη Μόσχα
Anadolu Agency via Getty Images

 

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν προσπάθησε μάλιστα να διαλύσει την όλη φημολογία με ανάρτηση στο Twitter και μάλιστα στα αγγλικά. «Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, σε φωνητικό μήνυμα απέρριψε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς ότι τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε σε σύγκρουση. Λέει ότι όλα είναι ψέματα και εντελώς αβάσιμα».

Στη διάδοση των φημών αυτών πάντως δεν βοηθάει το ιστορικό των Ταλιμπάν καθώς έκρυβαν για δύο χρόνια τον θάνατο του ιδρυτή και ηγέτη τους Μοχάμεντ Ομάρ. Μάλιστα στη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος συνέχισαν να εκδίδουν δηλώσεις στο όνομά του.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως σύμφωνα με αναλυτές, ο Μπαραντάρ θεωρείτο πως είχε βγει χαμένος από τις εσωτερικές διαμάχες των Ταλιμπάν για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Από τους τρεις άνδρες που ήταν αναπληρωτές του ανώτατου ηγέτη της ομάδας πριν πέσει η Καμπούλ, ο Μπαραντάρ ήταν ο μόνος που δεν είχε εξασφαλίσει μεγάλο υπουργείο. Ο στρατιωτικός ηγέτης Γιακούμπ Ομάρ, γιος του ιδρυτή αρχηγού των Ταλιμπάν, πήρε το υπουργείο Άμυνας και ο Σιρατζουντίν Χακάνι εξασφάλισε το υπουργείο Εσωτερικών..

Πηγή: The Guardian