Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην χώρα μας το 2022 θα φθάσουν στα 1,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Trend, επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του υπουργού Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Παρβίζ Σαχμπάζοφ.
Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του Σαχμπάζοφ και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα.
Οι πλευρές συζήτησαν τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, την προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και την επέκταση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη ξεκίνησαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 όταν τέθηκε σε λειτουργία ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου που περιλαμβάνει την επέκταση του
- Αγωγού Νότιου Καυκάσου (SCPX) – Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία
- Αγωγού Φυσικού Αερίου Ανατολίας (Trans Anatolian Pipeline - TANAP) – Τουρκία
- Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) – Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία
Ο TAP αποτελεί βασικό μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, παρέχοντας μια οικονομικά αποδοτική, απευθείας διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου προς χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο. Μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη και συνδέεται με τον Αγωγό Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και καταλήγει διά θαλάσσης στη Νότια Ιταλία, όπου συνδέεται με το ιταλικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.
Ο σχεδιασμός του αγωγού TAP προσφέρει κατά μήκος της διαδρομής του επιλογές διασύνδεσης με άλλους αγωγούς – είτε υφιστάμενους είτε σχεδιαζόμενους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τροφοδοτεί με φυσικό αέριο ποικίλες ευρωπαϊκές αγορές και καταναλωτές –νοικοκυριά και βιομηχανίες– καθώς προχωρά η μετάβαση προς ένα ενεργειακό μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Βουλγαρία: Ο αγωγός TAP θα συνδεθεί με το Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (Gas Interconnector Greece-Bulgaria – IGB).
Ελλάδα: Ο ΤΑΡ συνδέεται με το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου που λειτουργεί ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Αλβανία: O ΤΑΡ μπορεί να παράσχει σημεία εξόδου κατά μήκος της όδευσης του αγωγού στη χώρα, για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς φυσικού αερίου.
Ιταλία: Ο TAP συνδέεται με το ιταλικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που λειτουργεί η εταιρεία-διαχειριστής δικτύου Snam Rete Gas, στο οποίο θα μπορούν να συνδεθούν, διαμέσου εξόδων, ποικίλες ευρωπαϊκές αγορές.
Νοτιοανατολική Ευρώπη: Ο TAP μπορεί να παράσχει σημείο εξόδου στον σχεδιαζόμενο Αγωγό Ιονίου-Αδριατικής (IAP), για σύνδεση με τις αγορές της Κροατίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.