Φεστιβάλ Βενετίας: Τα δάκρυα του Μπρένταν Φρέιζερ στο standing ovation για το «The Whale»

Πιθανώς η ερμηνεία του τον φέρει στις υποψηφιότητες των Όσκαρ.
|
Open Image Modal
Ο Μπρένταν Φρέιζερ λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «The Whale», στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, 4 Σεπτεμβρίου 2022. (Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)
via Associated Press

Ο Μπρένταν Φρέιζερ είχε τη δική του στιγμή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Ο άλλοτε κινηματογραφικός σταρ του franchise «The Mummy» (Η Μούμια) και «George of the Jungle» (Ο Γκαφατζής της Ζούγκλας) είχε μείνει την τελευταία δεκαετία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, ο Φρέιζερ σχεδίαζε ένα comeback που θα μπορούσε να είναι μια αληθινά σημαντική επιστροφή, ξεκινώντας με τον μεταμορφωτικό ρόλο του στο «The Whale» του Ντάρεν Αρονόφσκι, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το βράδυ της Κυριακής στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Στο τέλος της προβολής το κοινό στη Sala Grande χάρισε ένα παρατεταμένο standing ovation, με τον Φρέιζερ, που στεκόταν πλάι στον σκηνοθέτη και τους συμπρωταγωνιστές του, να σκουπίζει τα δάκρυά του.

Στην ταινία ο Μπρένταν Φρέιζερ υποδύεται τον Τσάρλι, έναν μοναχικό δάσκαλο με ευγενική ψυχή, το βάρος του οποίου φτάνει τα 270 κιλά. Ενώ υπάρχουν ήδη δημοσιεύματα που προβλέπουν ότι η ταινία θα φτάσει στις υποψηφιότητες των Όσκαρ, ο Φρέιζερ προσπαθεί να μην σκέφτεται εάν τα βραβεία είναι στον ορίζοντα του. 

«Απλά προσπαθώ να μείνω στο σήμερα», δήλωσε ο ηθοποιός πριν από την πρεμιέρα.

Ο Αρονόφσκι προσπαθούσε να κάνει το «The Whale» εδώ και περίπου μία δεκαετία. Θυμάται ακόμη την ημέρα που διάβασε την κριτική των New York Times για το θεατρικό έργο του Σάμιουελ Ντ. Χάντερ και πήγε να το δει, ξέροντας ότι έπρεπε να γνωρίσει τον συγγραφέα.

Και ήταν ειδικά μία ατάκα που του έκανε εντύπωση: «Οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να μένουν αδιάφοροι». Όπως είπε, αυτός ήταν ο λόγος που έπρεπε να κάνει την ταινία.

Αλλά το casting ήταν μια πρόκληση.

«Μου πήρε δέκα χρόνια για να κάνω αυτή την ταινία επειδή μου πήρε 10 χρόνια για να βρω το καστ», είπε ο Αρονόφσκι. «Το casting του Τσάρλι ήταν μια τεράστια πρόκληση. Έλαβα υπόψιν τους πάντες. Κάθε σταρ του κινηματογράφου στον πλανήτη. Αλλά κανένας δεν μου έκανε πραγματικά κλικ. ... Δεν με συγκίνησε. Ένιωθα ότι δεν ταίριαζε».

Στη συνέχεια, πριν από μερικά χρόνια, είδε ένα τρέιλερ για «μια βραζιλιάνικη ταινία χαμηλού προϋπολογισμού» με τον Φρέιζερ και σαν να άναψε ένα λαμπάκι, είπε.

Ο Φρέιζερ, ο οποίος έχει επίσης έναν ρόλο δίπλα στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, «Killers of the Flower Moon», είπε ότι «δεν γνωρίζει ούτε έναν ηθοποιό στην ηλικία του που να αξίζει ο οποίος δεν θα ήθελε να συνεργαστεί με τον Ντάρεν». 

«Νομίζω ότι ο Τσάρλι είναι ο πιο ηρωικός άντρας που έχω παίξει ποτέ», πρόσθεσε ο Φρέιζερ. «Η υπερδύναμή του είναι να βλέπει το καλό στους άλλους και να το φέρνει στην επιφάνεια».

Για την απεικόνιση του Τσάρλι που στην ταινία αφήνει σπανίως τον καναπέ του, ο Μπρένταν Φρέιζερ χρειάστηκε να φορέσει προσθετικά.

«Έπρεπε να μάθω να κινούμαι με έναν νέο τρόπο. Ανέπτυξα μύες που δεν ήξερα ότι είχα. Στο τέλος της ημέρας, όταν αφαιρούνταν ο εξοπλισμός είχα μια αίσθηση ιλίγγου, όπως όταν αποβιβάζεσαι από ένα σκάφος στη Βενετία. Απέκτησα μια εκτίμηση για τους ανθρώπους με παρόμοιο σώμα ... Κατάλαβα ότι πρέπει να είσαι ένα απίστευτα δυνατό άτομο, σωματικά, ψυχικά, για να κατοικήσεις σε αυτό το σώμα».

Πέρα από τα φυσικά χαρακτηριστικά του, ο Τσάρλι είναι ένας χαρακτήρας με βαθιά ενσυναίσθηση και αγάπη για όλους γύρω του, συμπεριλαμβανομένης της αποξενωμένης κόρης του, Έλι, την οποία υποδύεται η Σάντι Σινκ της σειράς «Stranger Things». 

Η Βενετία είναι γνώριμη στον Αρονόφσκι, ο οποίος το 2008 απέσπασε το Χρυσό Λέοντα για το «The Wrestler» και παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα τις ταινίες του «Black Swan» και «The Fountain». Όπως είπε, το φεστιβάλ είναι σαν το σπίτι του.

Ο Αρονόφσκι και οι ηθοποιοί του θα μπορούσαν να φύγουν με τρόπαια φέτος. Το
«The Whale» είναι στο επίσημο διαγωνιστικό του φεστιβάλ και η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τη Τζούλιαν Μουρ θα δώσει τα βραβεία στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 9 Δεκεμβρίου. Αλλά ο Αρονόφσκι είναι κυρίως χαρούμενος επειδή επιστρέφει στο Λίντο με την πρώτη του ταινία μετά το «Mother!» του 2017.