Φήμες περί παραίτησης του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον τουρκικό Τύπο ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση που του με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 6μμ Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη αλλά επισπεύσθηκε χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο λόγος ή με πρωτοβουλία ποιου «πήγε» νωρίτερα κατά μία ημέρα.
Οι ουσιαστικοί και ακριβείς λόγοι που μπορεί να οδηγούν τον Νταβούτογλου σε παραίτηση δεν έχουν διαρρεύσει, υπάρχουν όμως αρκετές πηγές αλλά και γεγονότα που φαίνεται να συνηγορούν προς αυτή του την πρόθεση. Η δε επίσπευση της συνάντησης, πυροδοτεί νέα σενάρια. Ήδη πάντως γίνεται λόγος για σφοδρή δυσαρέσκεια του Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό για την μη προώθηση της αλλαγής του πολιτεύματος σε προεδρικό αλλά και για μια σειρά πρωτοβουλιών που φέρεται να έλαβε ο τελευταίος επισκιάζοντας τον «σουλτάνο». Σημαντικό ρόλο όμως εκτιμάται πως έχουν παίξει και διαφωνίες σε επιμέρους μείζονα πολιτικά ζητήματα.
Διαβάστε επίσης: Πώς ο εκλεκτός του Ερντογάν έγινε «προδότης». Το μυστηριώδες blog, o συγγραφέας-φάντασμα και τα επιχειρήματα κατά του Νταβούτογλου
Όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση της Hurriyet, μόλις χθες Τρίτη και κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) του οποίου είναι και πρόεδρος δήλωσε: «θα παραπλανιόμουν κάθε αξίωμα» ενώ πολλοί σχολίασαν πως ήταν η πιο σύντομη ομιλία που έχει κάνει μέχρι τώρα. «Θα ποδοπατούσα τον εγωισμό μου εάν ήταν απαραίτητο και θα απέρριπτα κάθε αξίωμα που πολλοί θα θεωρούσαν αδύνατον για ένα θνητό να απορρίψει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύθηκε από πολλούς ως δήλωση πρόθεσης παραίτησης εξαιτίας της αμφισβήτησης που δέχεται από τον ιδρυτή του ΑKP και προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν. Ως αμφισβήτηση άλλωστε της ηγεσίας του είχε ερμηνευθεί και πριν από μερικές ημέρες, στις 29 Απριλίου, η απόφασης του ανώτατου οργάνου του κόμματος να του αφαιρέσει την αρμοδιότητα να ορίζει περιφερειακούς αξιωματούχους. Σημειώνεται πως τα μέλη του κομματικού οργάνου εξελέγησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και αν και ο πρόεδρος Ερντογάν εκ του αξιώματός του δεν πρέπει να έχει εμπλοκή στις διαδικασίες, έχει σχολιαστεί πως παρασκηνιακά φρόντισε να εκλεγούν συγκεκριμένα πρόσωπα του στενού του κύκλου ώστε να έχει τον έλεγχο του οργάνου και κατ' επέκταση του κόμματος.
Της συνεδρίασης της ΚΟ είχε ακολουθήσει και σύσκεψη του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος- που είναι και το νομοθετικό σώμα του κόμματος. Η σύσκεψη διήρκεσε ασυνήθιστα λίγη ώρα και σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Hurriyet Abdülkadir Selvi, τα μέλη του συμβουλίου ρώτησαν τον Νταβούτογλου: «Τα σχόλιά που έκανες στην ομιλία σου έχουν ερμηνευθεί ως αποχαιρετιστήριος λόγος. Ισχύει κάτι τέτοιο;» και ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με τον δημοσιογράφο απάντησε: «Δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποφάσεις μου. Είμαι ακόμη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
«Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούντογλου, αλλά είναι ξεκάθαρο πως επί του παρόντος υπάρχει ρήγμα. Εάν το θέμα δεν επιλυθεί γρήγορα, ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να ορίσει νέο πρωθυπουργό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πρόσωπο προσκείμενο στην προεδρία ενώ τόνισε πως η σταθερότητα του AKP σημαίνει σταθερότητα της Τουρκίας και αυτό το πρόβλημα χρειάζεται επειγόντως να επιλυθεί για να αποφευχθούν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα».