Σε δηλητηριώδη φίδια αποδίδουν τα πρώτα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών την ευθύνη για τη μετάδοση του κοροναϊού στους ανθρώπους.
Σύμφωνα με το CNN, οι πιθανότεροι «ένοχοι» είναι η Κινεζική κόμπρα και ένα είδος φιδιού που είναι γνωστό ως Κινεζικό krait (Bungarus) και ζει σε ελώδεις εκτάσεις της κεντρικής και νότιας Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Πρόκειται για πολύ επικίνδυνα είδη φιδιών, με πολύ ισχυρό δηλητήριο.
Σύμφωνα με το Reuters, ναι μεν οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι ο ιός πέρασε στους ανθρώπους από τα δηλητηριώδη φίδια, αλλά ο σύμβουλος Υγείας της κινεζικής κυβέρνησης, Ζονγκ Νασάν, δεν αποκλείει την ενοχή των ασβών και των αρουραίων.
Ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) έχει παρόμοια συμπτώματα με τους SARS-CoV και MERS-CoV. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπείες για την αντιμετώπισή τους, καθώς απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την κατανόηση του κύκλου του κοροναϊού, την προέλευσή του και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται.
Οι μελέτες γύρω από τους SARS-CoV και MERS-CoV αποκάλυψαν ότι η πηγή τους είναι οι νυχτερίδες, οι καμήλες κι ένα είδος θηλαστικών που ζουν στην Ασία και την Αφρική.
Στην περίπτωση της επιδημίας του κοροναϊού, η πλειοψηφία της πρώτης ομάδας των ασθενών ήταν εργαζόμενοι ή υπάλληλοι σε μία αγορά θαλασσινών της πόλης Γουχάν, στην οποία πωλούνται επίσης αλλαντικά και ζωντανά ζώα όπως κότες, γάϊδαροι, πρόβατα, γουρούνια, καμήλες, αλεπούδες, ασβοί, ποντικοί μπαμπού, σκατζόχοιροι και ερπετά. Δεδομένου, όμως, ότι δεν υπάρχει καμμία αναφορά για μόλυνση θαλασσίων ειδών από τον κοροναϊό, το πιθανότερο είναι ότι οι «ένοχοι» δεν ζουν στην θάλασσα.