Παραίτηση Νίκου Φίλη ζητούν οι Πόντιοι για το άρθρο περί Γενοκτονίας που άναψε φωτιές

Παραίτηση Νίκου Φίλη ζητούν οι Πόντιοι για το άρθρο περί Γενοκτονίας που άναψε φωτιές
Open Image Modal
Eurokinissi

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη ζήτησαν σε ψήφισμά τους οι σύνεδροι της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αφορμή παλιότερο άρθρο του υπουργού στην εφημερίδα «Αυγή», το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους νέους Ποντίους ως «προσβλητικό για την ιστορία των Ποντίων».

Πρόκειται για κείμενο με τίτλο «Παλαιοκομματισμός και γενοκτονία» στο οποίο ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «τα περί Γενοκτονίας ήταν μία απόφαση εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και όχι διεθνούς σημασίας. Γι’ αυτό το ελληνικό κράτος ποτέ δεν προέβαλε στα διεθνή φόρα θέμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας σε αντίθεση με τους Αρμένιους». Σε ψήφισμά που κατήρτισαν χθες οι σύνεδροι της Συνδιάσκεψης ζητούν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας θεωρώντας τις απόψεις του «προσβλητικές για την ιστορία των Ποντίων».

Από τη στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου ο σημερινός υπουργός Παιδείας έγινε κόκκινο πανί για τον ποντιακό κόσμο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα ψηφίσματα της πολύ πετυχημένης συνδιάσκεψης.

Βαρθολομαίος

Σε κλίμα συγκίνησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κήρυξε την έναρξη της Συνδιάσκεψης. «Η αγιότης είναι η μεγαλύτερη προσφορά του Πόντου. Ο Ποντιακός ελληνισμός εξακολουθεί μέχρι σήμερα να παράγει αγίους και θαύματα». Παρουσία 500 νέων Ποντίων από κάθε γωνιά της γης, απόγονοι των ξεριζωμένων χριστιανών που δεν ξέχασαν ποτέ τις πατρογονικές του εστίες, ο κ.κ. Βαρθολομαίος μίλησε για το βαθύτερο νόημα του Πόντου που πέρα από έναν τόπο είναι «ιδέα, πίστη, παράδοση και ελπίδα», ενώ τόνισε την ανάγκη ο κορυφαίος θεσμός της ποντιακής νεολαίας να γίνει η «συγκολλητική ουσία» του οικουμενικού ποντιακού ελληνισμού.

Αυτός ήταν άλλωστε ο σκοπός της Συνδιάσκεψης στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», όπου, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο βρέθηκαν καθοριστικής σημασίας ζητήματα, όπως οι προοπτικές αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμένιων και των Ασσυρίων.

Οι προτάσεις

Σειρά προτάσεων για την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας κατέθεσε ο καθηγητής Ιστορίας Νέου Ελληνισμού, Κώστας Φωτιάδης.

Πρότεινε την ίδρυση ερευνητικού κέντρου για τη μελέτη και αξιοποίηση οθωμανικών πηγών, τη διεκδίκηση πανεπιστημιακής έδρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τον ελληνισμό της Ανατολής, τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την ανάδειξη της τουρκικής προπαγάνδας και την ίδρυση ποντιακού μουσείου και μουσείου γενοκτονίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, υπογράμμισε ότι το φιλανθρωπικό του ίδρυμα (που αποτέλεσε και μέγα χορηγό της Συνδιάσκεψης) θα ιδρύσει Κέντρο Ποντιακών Μελετών στη Θεσσαλονίκη που θα ερευνήσει το θέμα της Γενοκτονίας και για το σκοπό αυτό θα ήθελε να προσελκύσει και Τούρκους ιστορικούς. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να ενσωματωθεί στη γενική παιδεία ο ρόλος που διαδραμάτισε ο ποντιακός Ελληνισμός στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και στο πλαίσιο αυτό θα συνέβαλε για να ιδρυθεί μια νέα ισχυρή παγκόσμια οργάνωση, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ποντιακού Ελληνισμού.

Στο συνέδριο διαβάστηκαν μηνύματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναναστασιάδη. Από αυτά ξεχώρισε η φράση του κ. Αναστασιάδη ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα φιλόδοξη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς νικητές και ηττημένους, με σεβασμό στις δύο κοινότητες του νησιού, που θα κάνει πραγματικότητα την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία όλων των κατοίκων».

Η πόλη πλημμύρισε μουσικές

Από μία τέτοια διοργάνωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ποντιακοί χοροί. Το βράδυ του Σαββάτου η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης πλημμύρισε ήχους και νέο κόσμο που χόρευε σε ακούσματα από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Γεωργία.

Μπροστά από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς ακόμα και περαστικοί μπήκαν στη μεγάλη παρέα των Ποντίων παίρνοντας μέρος στη «Γιορτή της Παράδοσης».

Στον ίδιο χώρο στήθηκαν καζάνια και μοιράστηκε στον κόσμο παραδοσιακός και χειροποίητος τανομένος σορβάς (σούπα από σπασμένο σιτάρι με γιαούρτι). Χθες Κυριακή, οι σύνεδροι της Συνδιάσκεψης ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη με την παρακολούθηση του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην Τούμπα, όπου αισθάνθηκαν –όπως είπαν- την ενέργεια του Συλλόγου που συνδέεται με την Κωνσταντινούπολη.