«First Man»: Ο Νταμιεν Σαζέλ απαντά στις κριτικές για την παράλειψη της σκηνής με την αμερικανική σημαία στη Σελήνη

«First Man»: Ο Νταμιεν Σαζέλ απαντά στις κριτικές για την παράλειψη της σκηνής με την αμερικανική σημαία στη Σελήνη
Open Image Modal
Lucas Jackson / Reuters

Ο σκηνοθέτης, Ντάμιεν Σαζέλ απάντησε στην κριτική που δέχεται για την επιλογή του να παραλείψει το στιγμιότυπο της τοποθέτησης της αμερικανικής σημαίας στη Σελήνη στην ταινία του για τον Νιλ Άρμστρονγκ, «First Man», η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

Κεντρικό θέμα της βιωματικής ταινίας είναι η ζωή και δράση του πρώτου ανθρώπου που πάτησε τη Σελήνη το 1969, με πρωταγωνιστή τον Ράιαν Γκόσλινγκ ως Νιλ Άρμστρονγκ και την Κλερ Φόι, ως τη σύζυγό του, Τζάνετ..

Σε συνέντευξή του στους «Los Angeles Times» ο Σαζέλ είπε ότι «εξεπλάγην» από τη διαμάχη του ξέσπασε, επειδή επέλεξε να αφήσει εκτός ταινίας πολλές ιστορικές στιγμές.

«Με εξέπληξε επειδή υπάρχουν τόσα πράγματα, στα οποία δεν μπορούσαμε να επικεντρωθούμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα εκτός σκάφους, τον χρόνο που πέρασε ο αστροναύτης στην επιφάνεια της Σελήνης, έξω από τη σεληνάκατο αλλά το σύνολο της αποστολής Απόλλων 11» εξήγησε ο σκηνοθέτης. 

«Μόνο λόγω της φύσης της ιστορίας που αφηγούμαστε, απλά δεν μπορούσαμε να μπούμε σε κάθε λεπτομέρεια. Έτσι, η πλοκή μας επικεντρώνεται - ειδικά σε αυτό το μέρος της ταινίας που αφορά το τελευταίο συναισθηματικό ταξίδι για τον Νιλ - ποιες ήταν οι ιδιωτικές, άγνωστες στιγμές του Νιλ στο φεγγάρι;» ανέφερε, σύμφωνα με το CNN.

«Η σημαία δεν ήταν μια ιδιωτική, άγνωστη στιγμή για τον Νιλ» συνέχισε ο Σαζέλ. «Είναι μια πολύ γνωστή στιγμή και δεν ήταν ο Νιλ μόνος του. Συμπεριλάβαμε την περίφημη κάθοδο κάτω από τη σκάλα, επειδή εκεί είναι μόνος του, κυριολεκτικά το πρώτο συναίσθημα πως είναι να βρίσκεσαι στο φεγγάρι. Εμείς θέλαμε περισσότερο να εστιάσουμε στα άγνωστα στοιχεία. Έτσι δεν παρουσιάσαμε το τηλεφώνημα με τον Νίξον, ούτε τα επιστημονικά πειράματα, δεν επανερχόμαστε σε γνωστά γεγονότα».

Ο Σαζέλ εξέδωσε επίσης δήλωση, στην οποία διευκρίνισε ότι η αμερικανική σημαία εμφανίζεται στην επιφάνεια της Σελήνης στην ταινία.

«Στην ταινία “First Man” δείχνω την αμερικανική σημαία στην επιφάνεια της Σελήνης, αλλά η τοποθέτησή της είναι μια από τις πολλές στιγμές της δραστηριότητας εκτός σκάφους της αποστολής Apollo 11, στις οποίες επέλεξα να μην επικεντρωθώ. Αν αυτό ήταν μια πολιτική δήλωση, η απάντηση είναι όχι», έγραψε ο Σαζέλ, σύμφωνα με το CNN.

«Ο στόχος μου με αυτή την ταινία ήταν να μοιραστώ με το ακροατήριο τις αόρατες, άγνωστες πτυχές της αποστολής της Αμερικής στο φεγγάρι - ιδιαίτερα το προσωπικό έπος του Νιλ Άρμστρονγκ και αυτό που μπορεί να σκεφτόταν και να ένιωθε εκείνες τις διάσημες ώρες», είπε.

Οι γιοι του αστροναύτη, Ρικ και Μαρκ Άρμστρονγκ και ο συγγραφέας του βιβλίου «First Man: The Life of Neil A. Armstrong» Τζέιμς Ρ. Χάνσεν πήραν θέση λέγοντας στο «The Hollywood Reporter» ότι υποστηρίζουν την ταινία και τις σκηνοθετικές επιλογές του Σαζέλ.

«Αυτή η ιστορία είναι ανθρώπινη και είναι οικουμενική, φυσικά, εξυμνεί ένα επίτευγμα της Αμερικής και επίσης γιορτάζει ένα επίτευγμα ”για όλη την ανθρωπότητα”, όπως αναγράφεται στην πλακέτα που άφησαν οι Νιλ και Μπαζ στο φεγγάρι. Είναι μία ιστορία για έναν απλό άνθρωπο που κάνει σημαντικές θυσίες και υφίσταται έντονες απώλειες για να επιτύχει το αδύνατο» σημειώνουν σε δήλωσή τους.

«Αν και ο Νιλ δεν είδε τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο, ήταν ένας Αμερικανός ήρωας, ήταν επίσης μηχανικός και πιλότος, πατέρας και φίλος, ένας άνθρωπος που υπέφερε στην προσωπική ζωή του από μεγάλες τραγωδίες με απίστευτο σθένος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρ′ όλο που υπάρχουν πολλά πλάνα της αμερικανικής σημαίας στο φεγγάρι, οι κινηματογραφιστές επέλεξαν να επικεντρωθούν στον Νιλ κοιτάζοντας πίσω στη Γη, τον περίπατό του στο Λιτλ Γουέστ Κάρτερ, την ξεχωριστή, προσωπική του εμπειρία στην ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού, ενός ταξιδιού με τόσα πολλά απίστευτα πάνω και καταστροφικά κάτω» αναφέρουν.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποίος υποδύεται τον Νιλ Άρμστρονγκ, υπερασπίστηκε επίσης την ταινία από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας την περασμένη εβδομάδα.

«Νομίζω ότι αυτό θεωρήθηκε ευρέως ως ανθρώπινο επίτευγμα [και] έτσι επιλέξαμε να το δούμε» ανέφερε ο ηθοποιός.

«Νομίζω επίσης ότι ο Νιλ ήταν εξαιρετικά σεμνός, όπως πολλοί από τους αστροναύτες και επανειλημμένα εστίαζε όχι στον εαυτό του, αλλά στους 400.000 ανθρώπους που έκαναν δυνατή την αποστολή», πρόσθεσε.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ της Βενετίας και θα αρχίσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους των ΗΠΑ στις 12 Οκτωβρίου.

 

 

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το CNN