«Η εξαγορά της First Republic από την JP Morgan δεν προκάλεσε έκπληξη αλλά ανακούφιση στους επενδυτές» σχολιάζει το CNBC για την διάσωση της Αμερικανικής τράπεζας μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η επόμενη ημέρα, βρίσκει τα Αμερικανικά κυρίως μέσα, να αναλύουν την άνοδο και την πτώση της First Republic μιας τράπεζας με τους πολλούς πλούσιους πελάτες που όμως την οδήγησαν στην κατάρρευση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η First Republic που ιδρύθηκε το 1985 από τον James “Jim” Herbert, γιο ενός τραπεζίτη από το Οχάιο αγοράστηκε από τη Merrill Lynch το 2007 ακριβώς πριν από την οικονομική κρίση. Ωστόσο εισήχθη και πάλι στο χρηματιστήριο το 2010, όταν πωλήθηκε από τον νέο ιδιοκτήτη της Merrill Lynch, την Bank of America.
Πως όμως μια τράπεζα, με πολύ πλούσιους πελάτες που ήταν και το χαρακτηριστικό της, κατέρρεσυσε;
Η απάντηση, σύμφωνα με το Bloomberg, βρίσκεται στα υπέρογκα στεγαστικά δάνεια Jumbo με προνομιακά επιτόκια που έδινε στους πελάτες της, κάνοντας την ιδιάιτερα ευάλωτη λόγω του υψηλού επεπέδου ανασφάλιστων καταθέσεων.
Ο ίδος ο Herbert είχε πει στον πρόεδρο της εταρείας, «γιατί να μην κάνουμε μερικά από αυτά τα στεγαστικά δάνεια jumbo και να δούμε πώς θα πάνε; Δεν μπορεί να χρεοκοπήσει ολόκληρη η τράπεζα». Όπως φάνηκε όμως, το πείραμα απέτυχε.
Τι είναι τα στεγαστικά δάνεια jumbo
Το δάνειο jumbo, γνωστό και ως υποθήκη jumbo, είναι ένας τύπος χρηματοδότησης που υπερβαίνει τα όρια που έχει θέσει ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγασης (FHFA), και είναι πάνω από τα όρια των συμβατών δανείων. Σε αντίθεση με τα συμβατικά ενυπόθηκα δάνεια, ένα δάνειο jumbo δεν μπορεί να αγοραστεί, να εγγυηθεί ή να τιτλοποιηθεί από τη Fannie Mae ή τη Freddie Mac.
Όσοι λαμβάνουν ένα τέτοιο δάνειο πρέπει να υποβάλλονται σε αυστηρότερες πιστωτικές απαιτήσεις από εκείνους που υποβάλλουν αίτηση για συμβατικό δάνειο.
Για την έγκριση απαιτείται ένα αστρονομικό πιστωτικό ποσό και ένα πολύ χαμηλό ποσοστό χρέους (DTI).
Το μέσο ετήσιο ποσοστό επιτοκίου (ΣΕΠΕ) για ένα ενυπόθηκο δάνειο jumbo είναι συχνά ισόποσο με τα συμβατικά ενυπόθηκα δάνεια, ενώ οι προκαταβολές είναι περίπου 10% έως 15% της συνολικής τιμής αγοράς.
Η αρχή της πτώσης
Η αρχή της πτώσης της Firts Republic, ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, όταν η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank τρόμαξε τους καταθέτες που μετέφεραν τις καταθέσεις τους σε μεγάλες και ασφαλείς τράπεζες, με την First Republic να γίνεται γρήγορα στόχος. Μέσα σε λίγες ημερες έγινε μαζική εκροή περισσότερων από 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφήνοντας την στο έλεος της χρεοκοπίας.
Μέχρι το Σαββατοκύριακο της 12ης Μαρτίου, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές κατέλαβαν τη Silicon Valley Bank και την Signature Bank και ανακοίνωσαν μια σειρά έκτακτων μέτρων για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα, η First Republic είπε ότι είχε λάβει πρόσθετα μέτρα για να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων και από την JPMorgan.
Η διαβεβαίωση, ωστόσο, δεν κατάφερε να ηρεμήσει τις αγορές και η μετοχή της First Republic υποχώρησε ξανά την επόμενη μέρα.
Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πότε, αλλά κάποια στιγμή το ενδιαφέρον της JPMorgan για την First Republic έγινε περισσότερο από το ρόλο της ως συμβούλου που βοηθά την τράπεζα να ενισχύσει τα οικονομικά της.
Και ο ισχυρότερος λόγος είναι ο κατάλογος των πλούσιων πελατών της που θα προστεθεί στο franchise της JPMorgan private banking.
Η πληροφορία που διέρρεει ωστόσο εκείνες τις ημέρες στην αγορά, ήταν ότι οι Αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές δεν θα επέτρεπαν στην JPMorgan να αγοράσει κι άλλη τράπεζα.
Η JPMorgan κατέχει περισσότερο από το 10% των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων της χώρας και ο ομοσπονδιακός νόμος εμποδίζει μια μεγάλη τράπεζα από μια εξαγορά που θα την έβαζε πάνω από αυτό το όριο. Όμως, οι εξαγορές χρεοκοπημένων τραπεζών μπορούν να εξαιρεθούν από τον κανόνα.
Η JPMorgan ξεκίνησε τη διαδικασία εσωτερικά, εξετάζοντας διάφορες επιλογές για την First Republic, συμπεριλαμβανομένης μιας εξαγοράς, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters. Και έτσι προέκυψε η συμφωνία εξαγοράς με την κωδική ονομασία «Forest».
Οι επιπτώσεις στην Αμερικανική οικονομία
Σύμφωνα με τους New York Times, η κατάρρευση της First Republic θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, όπως την επιβράδυνση της.
«Οι επενδυτές είναι πλέον επιφυλακτικοί κι αυτό θα συγκρατήσει και την ανάπτυξη της οικονομίας» αναφέρουν οι NYT, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσχεση της First Republic και τα επακόλουθά της θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη Fed να επιβραδύνει ή να αναστείλει το κύμα αυξήσεων των επιτοκίων, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ενστερνιστούν την εκτίμηση ότι η κατάρρευση της First Republic θα σφίξει ακόμα περισσότερο τις κάνουλες χρηματοδότησης από τις τράπεζες».
Το καλό σενάριο ωστόσο θέλει το πρόβλημα με τις Αμερικανικές τράπεζες να σταματά εδώ καθώς άλλες περιφερειακές όπως η Zions Bank της Γιούτα και η PacWest του Λος Άντζελες, σταθεροποιήθηκαν ταχύτερα και μείωσαν τον κίνδυνο μιας νέας χρεοκοπίας.
Ωστόσο, παρότι οι μετοχές των τραπεζών του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 αυξήθηκαν την Παρασκευή, παρά την πτώση κατά 40% της First Republic, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα.
Πληροφορίες από Bloomberg, CNBC, Reuters, New York Times