Φιστίκια Αιγίνης: Κάνει να τα τρώμε συχνά ή είναι ρίσκο

«Εξαρτάται» απαντούν δύο ειδικοί. Ας δούμε τι ακριβώς εννοούν.
|
Open Image Modal
fcafotodigital via Getty Images
Τα φιστίκια Αιγίνης είναι τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες από όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς, με περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 25 γραμμάρια.

Λίγα τρόφιμα διατηρούν σταθερά τόσο υψηλή δημοτικότητα όσο τα φιστίκια Αιγίνης. Και ενώ τα αρχαιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τον εν λόγω ξηρό καρπό τον απολαμβάνουμε ήδη από το 6.750 π.Χ., τα φιστίκια θεωρούνται μέχρι και σήμερα αγαπημένη υπερτροφή.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση, ακόμη και μέσα στην πανδημία, που επηρέασε αρνητικά ορισμένα από τα κανάλια διανομής των ξηρών καρπών, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς των φιστικιών έχει φτάσει τα 4,7 δισεκατομμύρια και η αξία τους αναμένεται να ανέλθει κοντά στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029.

Τα φιστίκια Αιγίνης βρίσκονται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς. Μέλος της οικογένειας των ανακαρδιοειδών, τα φιστίκια αναπτύσσονται σε ένα δέντρο που είναι επιστημονικά γνωστό ως Pistacia vera, αν και εμείς το αποκαλούμε απλώς φιστικιά. Μια φιστικιά μπορεί σε ύψος να αγγίξει ακόμη και τα 9 μέτρα και να ζήσει για περισσότερα από 300 χρόνια.

Τα φιστίκια πρωτοεμφανίστηκαν στην Κεντρική Ασία, αλλά σήμερα παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Συρία.

Αλήθεια, μας κάνουν καλό τα φιστίκια;

Πέρα από την υπέροχη γεύση τους τα φιστίκια Αιγίνης μας προσφέρουν επίσης πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ.

«Τα φιστίκια είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, ενώ αποτελούν και εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης», τονίζει η Έιμι Γκούντσον, διατροφολόγος και εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο The Sports Nutrition Playbook.

Και πράγματι, αφού ένα μόνο φλιτζάνι φιστίκια διαθέτει περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση γερών μυών και οστών, καθώς και για την ενίσχυση της νεανικής όψης του δέρματός μας.

«Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπως τα φιστίκια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον κορεσμό και τον έλεγχο του βάρους μας», προσθέτει η Κριστίν Σμιθ, διαιτολόγος-διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά...

«Τα φιστίκια Αιγίνης είναι εξαιρετικά και για την υγεία του πεπτικού συστήματος, αφού είναι τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες από όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς, με περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 25 γραμμάρια», σημειώνει η Κριστίν Παλούμπο, διαιτολόγος και ειδικός σε θέματα διατροφής με έδρα το Σικάγο.

«Επίσης τα φιστίκια περιέχουν φυτικές ενώσεις όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, οι ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή, οι προανθοκυανιδίνες και η βιταμίνη Ε, που μειώνουν την LDL (δηλαδή την κακή) χοληστερόλη, ενώ αυξάνουν την HDL (δηλαδή την καλή) χοληστερόλη», προσθέτει η ίδια.

Η Παλούμπο δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τα φιστίκια έχουν μεταξύ άλλων και τρομερά θετική επίδραση στον μεταβολισμό της γλυκόζης και στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Έτσι, μας προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα φιστίκια Αιγίνης βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες πηγές καλίου, ενός μετάλλου απαραίτητου για την υγιή λειτουργία των κυττάρων. Ένα μόνο φλιτζάνι φιστίκια περιέχει περίπου 1.250 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου, όσα δηλαδή περιέχονται και σε μισή μπανάνα.

Πόσες θερμίδες έχουν τα φιστίκια Αιγίνης;

Παρά τα πολλαπλά οφέλη τους, είναι μάλλον συνετό να καταναλώνουμε τα φιστίκια με μέτρο.

«Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, έτσι και τα φιστίκια Αιγίνης έχουν μπόλικες θερμίδες, περίπου 700 ανά 100 γραμμάρια. Επομένως η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους μας εάν δεν συνυπολογιστεί στη συνολική διατροφή», εξηγεί η Γκούντσον.

Η ίδια επισημαίνει ότι ορισμένα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο είναι αλατισμένα, πράγμα που μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική πρόσληψη νατρίου. Για αυτό η ειδικός συνιστά την επιλογή ανάλατων ή ελαφρά αλατισμένων ποικιλιών.

(Mε πληροφορίες από usatoday).