Fletcher Greece Trek: Επένδυση στους μελλοντικούς φιλέλληνες

Τέσσερις Έλληνες μεταπτυχιακοί φοιτητές, πίσω από την δεύτερη αποστολή «Fletcher Greece Trek», που εξελίσσεται σε πολύτιμο εργαλείο ήπιας - αλλά και σύγχρονης - διπλωματίας.
Open Image Modal
Από αριστερά: Κωνσταντίνος Λιβάνιος, Λάζαρος Κυρίμης, Άρης Κεφαλογιάννης, Θωμάς Κυρίμης.
HuffPost Greece

 

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Τουρισμού, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και επιχειρηματίες που διακρίνονται στο πεδίο της Καινοτομίας, είναι ανάμεσα στις προσωπικότητες που παρουσίασαν το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας σε 18 μεταπτυχιακούς φοιτητές (Business και Διεθνών Υποθέσεων) της φημισμένης σχολής Fletcher του Πανεπιστήμιου Tufts.

Το εγχείρημα του Fletcher Greece Trek επαναλήφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά - με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία - και με μία σημαντική προσθήκη στο πρόγραμμα: Αυτή τη φορά, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και την Κύπρο, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή και την παρουσία του τουρκικού στρατού κατοχής.

Open Image Modal
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανάμεσα στους 18 μεταπτυχιακούς φοιτητές του Fletcher.
HuffPost Greece

 

Soft diplomacy: Παράδοση σπουδαίων Αμερικανικών Πανεπιστημίων και σύγχρονο εργαλείο ήπιας διπλωματίας

Το φετινό Fletcher Greece Trek οργανώθηκε από την τετραμελή επιτροπή Ελλήνων μεταπτυχιακών φοιτητών του Fletcher, όπου συμμετέχουν οι Άρης Κεφαλογιάννης, Θωμάς και Λάζαρος Κυρίμης και Κωνσταντίνος Λιβάνιος. Ήταν  το μεγαλύτερο Trek που έλαβε μέρος αυτή την ακαδημαϊκή χρόνια, συγκρινόμενο με όλα τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια, καθώς συγκέντρωσε το υψηλότερο budget και οι φοιτητές συναντήθηκαν με πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν κορυφαία κυβερνητικά αξιώματα στην Ελλάδα.

Το ίδιο συνέβη και στην Κύπρο, όπου οι 18 συνολικά μεταπτυχιακοί φοιτητές του Fletcher συναντήθηκαν με κορυφαίους υπουργούς και διπλωμάτες για να κατανοήσουν σε βάθος τις αιτίες του Κυπριακού ζητήματος και την γεωπολιτική θέση της Κύπρου.

Open Image Modal
O Άρης Κεφαλογιάννης με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.
HuffPost Greece

Άρης Κεφαλογιάννης: «Πολύ θετικά μηνύματα από Τσούνη - Κυρανάκη»

Πιστεύω ότι προκάλεσε πολύ ισχυρή εντύπωση με την ομιλία του ο Αμερικανός Πρέσβης. Ήταν μία πατριωτική ομιλία, με ένα εξαιρετικά εύστοχο παραλληλισμό για το πως βλέπουμε την πατρίδα μας οι Ελληνες και οι Αμερικανοί. Εξήγησε γιατί Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε κοινή ματιά σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στη Μέση Ανατολή. Ήταν πολύ θετικός για να δώσει απαντήσεις στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που είχαν ερωτήματα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Επίσης, εγώ συγκρατώ την παρουσίαση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εξήγησε την ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας και παράλληλα, μίλησε ως νέος σε ηλικία πολιτικός προς νέους ανθρώπους, με πειστικό τρόπο.

 

Fletcher Greece Trek: Δημιουργώντας σύγχρονους φιλέλληνες

Το πρόγραμμα, αλλά και η σύνθεση της αποστολής που ταξίδεψε στην Ελλάδα και στην Κύπρο βασίστηκαν αποκλειστικά στις επιλογές που έκαναν οι τέσσερις Ελληνες μεταπτυχιακοί φοιτητές του Fletcher, με γνώμονα να προσελκύσουν 14 συναδέλφους τους με καταγωγή από διαφορετικές χώρες του κόσμου, εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος ήταν να έρθουν στην χώρα μας μεταπτυχιακοί φοιτητές του Fletcher, οι οποίοι στο μέλλον θα εξελιχθούν σε ηγέτες (opinion leaders) στις χώρες καταγωγής τους, έχοντας δημιουργήσει νωρίς και διατηρήσει μία ουσιαστική σχέση με την Ελλάδα. Δηλαδή, θα έχουν ενημερωθεί εγκαίρως και σωστά για τον ρόλο και τις θέσεις της χώρας μας, ενώ παράλληλα θα έχουν «μυηθεί» με συνοπτικές διαδικασίες στην ελληνική κουλτούρα, στον Πολιτισμό και στην Ιστορία. 

Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Ιαπωνία, Κολομβία, Γκάνα ήταν κάποιες από τις χώρες προέλευσης των συμμετεχόντων, ενώ τα ακαδημαϊκά τους ενδιαφέροντα είναι πολυδιάστατα: Business, Οικονομικές Σπουδές, Διπλωματία, Πολιτική και Τεχνολογία. Δηλαδή, στο κοντινό μέλλον προβλέπεται να εξελιχθούν σε κομμάτι της επιχειρηματικής, πολιτικής και διπλωματικής ελίτ, σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη.

Οι 18 μεταπτυχιακοί φοιτητές της φημισμένης σχολής του Πανεπιστήμιου Tufts της Βοστώνης επισκέφθηκαν την Ελλάδα και την Κύπρο κατά την διάρκεια του spring break. 

Θωμάς Κυρίμης: «Η ψηφιακή Ελλάδα είναι το νέο μέτρο σύγκρισης»

Είδαμε το πιο σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας, αλλά και την πλευρά που συνδέεται με την Ανατολή. Ακόμα και μέσα από την κουζίνα μας. Και όταν πήγαμε σε μία κλασική ελληνική ταβέρνα, με ζωντανή μουσική, όπου άκουσαν ήχους. Είδαν την αρχιτεκτονική της Αθήνας, που δεν μοιάζει με την Δυτική Ευρώπη. Δεν έχουμε εδώ πύργο του Άιφελ ή κτίρια της αρχιτεκτονικής τύπου Haussmann, όπως το Παρίσι. Βλέποντας την εικόνα της Αθήνας, όμως, εντυπωσιάστηκαν από τις προσπάθειες της χώρας να βγει γρήγορα από την οικονομική κρίση και να ακολουθήσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Το μέτρο σύγκρισης για τους περισσότερους ήταν η ψηφιοποίηση. Άκουσαν με προσοχή τα βήματα που κάνει η Ελλάδα για να καταργήσει την γραφειιοκρατία. Αυτό άρεσε πραγματικά. Επίσης, επικρότησαν το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους μετανάστες με αρχές και με το γεγονός ότι η έννοια της φιλοξενίας αποτελεί στοιχείο της ταυτότητάς μας.

Open Image Modal
Κωνσταντίνος Λιβάνιος και Λάζαρος Κυρίμης, εδώ με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
HuffPost Greece

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου και εκεί που χτυπά η «καρδιά» της ελληνικής διπλωματίας 

Το πρόγραμμα συναντήσεων ξεκίνησε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που τους υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και τους εξήγησε το όραμα του για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Ακολούθησε η αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργός Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, με κεντρικό μήνυμα την προσήλωση της Ελλάδας στην «άσκηση εξωτερικής πολιτικής αρχών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τους φοιτητές για επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις στρατηγικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις προκλήσεις της παγκόσμιας διακυβέρνησης και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε διεθνείς οργανισμούς και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ στάθηκε στην στρατηγική διαφοροποίησης που ακολουθεί η Ελλάδα, ως προς τη συμμετοχή της σε διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις και παγκόσμιους εμπορικούς διαδρόμους, δίνοντας παραδείγματα όπως ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), με γνώμονα την εξασφάλιση της διαφοροποίησης πηγών σε ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο.

Open Image Modal
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον υπουργό Νίκο Δένδια και την στρατιωτική ηγεσία.
HuffPost Greece

 

Με τον υπουργό Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο 

«Συζητήσαμε για το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, τις αναδυόμενες προκλήσεις και απειλές, τους τρόπους αντιμετώπισής τους, καθώς και για τον ρόλο της Ελλάδος για την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας», έγραψε σε ανάρτηση του ... ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, που υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία μεταπτυχιακών φοιτητών του Fletcher School of Law and Diplomacy στο Πεντάγωνο.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Χρήστος Σασιάκος (ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δημήτριου Χούπη), ενώ ακολούθησε ενημέρωση από επιτελείς του ΓΕΕΘΑ επί θεμάτων εθνικής αμυντικής πολιτικής.

Λάζαρος Κυρίμης: «Δεν θα ξεχάσουμε την Κύπρο»

Αυτή ήταν για εμένα η προστιθέμενη αξία του φετινού Trek σε σύγκριση με το 2023. Την ημέρα που βρεθήκαμε στην Κύπρο, πήγαμε στο κέντρο εκπαίδευσης Cyclops, στο υπουργείο Εξωτερικών όπου μας ενημέρωσαν για το Κυπριακό ζήτημα και για την προοπτική επανένωσης του νησιού, ενώ καταλήξαμε στην Πράσινη Γραμμή. Εκεί είχαμε και την τύχη να βρούμε κυανόκρανους, από την αποστολή του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε “live case study” για μεταπτυχιακούς που ασχολούνται με την επίλυση συγκρούσεων (conflict resolution). Έκαναν τον παραλληλισμό, κατά κάποιο τρόπο, με όσα συμβαίνουν ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους στη Γάζα. Επίσης, κατάλαβαν πόσο κοντά είμαστε Ελληνες και Κύπριοι, ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα. Ότι έχουμε κοινές παραδόσεις και έθιμα, δεν είναι απαραίτητα γνωστό σε λαούς που ζουν μακριά από εμάς.

H συγκινητική ομιλία Τσούνη και η ισχυρή εντύπωση για τα μεγέθη της Ελληνικής Ναυτιλίας 

Ξεχωριστή στιγμή στο πρόγραμμα των συναντήσεων ήταν η συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη  που με μια συναισθηματική και πατριωτική ομιλία κατάφερε να συγκινήσει Αμερικάνους και μη. Στην συνέχεια, επισκέφθηκαν τον «ναό» της Δημοκρατίας, όπου ο νεότερος βουλευτής, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης τους ξενάγησε στη Βουλή.

Open Image Modal
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη.
HuffPost Greece

 

Οι 18 συνολικά μεταπτυχιακοί φοιτητές συναντήθηκαν ακόμα με την Axion Hellas, έναν οργανισμό που ανέλυσε σε βάθος την δυναμική του εθελοντισμού για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία, ενώ επεκτάθηκαν και στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα μεγέθη της ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, όταν ενημερώθηκαν από την ΄Ενωση Ελληνων Εφοπλιστών, ενώ συνάντησαν και τους επιχειρηματίες Δημήτρη Καλαβρό και Σάκη Τανιμανίδη, που διακρίνονται στο πεδίο της Καινοτομίας.

Κωνσταντίνος Λιβάνιος: «Η Εμπορική Ναυτιλία είναι η σφραγίδα της Ελλάδας σε επίπεδο επιχειρείν»

Στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, όλοι εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος και την επιτυχία της Ελληνικής Ναυτιλίας. Δεν μπορούσαν να φανταστούν την συνεισφορά της σε σχέση με το ΑΕΠ και το αποτύπωμά της σε ολόκληρο τον κόσμο. Το γεγονός ότι ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος είναι ελληνικός σε ποσοστό 20%. Ακούγοντας τα στελέχη της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ακόμα και εμείς που είμαστε Έλληνες αισθανόμαστε εντυπωσιασμένοι, αλλά και περήφανοι. Παράλληλα, δώσαμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν μέσα στο ιστορικό κέντρο, ώστε να αντιληφθούν πόσα πράγματα μπορεί να ανακαλύψει ένας επισκέπτης στην Αθήνα. Μπορούσαν να περπατήσουν βλέποντας την Ακρόπολη και τον Κεραμεικό. Αυτό είναι το προϊόν του ελληνικού Τουρισμού, που κάνει τους επισκέπτες να αγαπάνε την χώρα μας.

Open Image Modal
Με τον Σάκη Τανιμανίδη, που διακρίνεται στο επιχειρείν, στο πεδίο της Καινοτομίας.
HuffPost Greece

 

Το Fletcher Greece Trek έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη του Ελληνικού Προξενείου της Βοστώνη, της Κυπριακής Πρεσβείας στη Ουάσιγκτον, την οικονομική υποστήριξη  Ελληνοαμερικανών και Ελλήνων επιχειρηματιών και τον συντονισμό του τουριστικού πρακτορείο Discover Greece.