Φλωρίδης: Στη φυλακή για παραβίαση κόκκινου από 1η Μαίου

«Όποιος περνάει με κόκκινο αν χτυπήσει κάποιον πάει μέσα ότι και να γίνει»
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Κάθειρξη, συνεπώς υποχρεωτική φυλάκιση για την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, προβλέπει η αναδιατύπωση της διάταξης του Ποινικού Κώδικα όπως ψηφίστηκε στη Βουλή προ ολίγων ημερών.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Γιώργος Φλωρίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους οδηγούς: «….να ξέρει, για παράδειγμα, ο άλλος ότι η διαφορά ανάμεσα στο τώρα και από την 1η Μαΐου και μετά είναι η εξής για να το πω χαρακτηριστικά: Εάν περάσεις κόκκινο, που σημαίνει πράσινο για έναν άλλον ο οποίος ανύποπτα και σεβόμενος τον νόμο περνάει με πράσινο, εσύ όμως το βλέπεις στο κόκκινο, έχει μεσολαβήσει και πορτοκαλί και παρ’ όλα αυτά το περνάς για να τον τραυματίσεις βαριά ή να τον σκοτώσεις τότε οι ποινές είναι κάθειρξη, δηλαδή θα πας μέσα ό,τι και να γίνει. Και έτσι, δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, «Ξέρεις, έλα μωρέ και τι έγινε, πέρασα το κόκκινο». Κόκκινο για σένα είναι πράσινο για έναν άλλον. Όταν λοιπόν, προκαλείς βλάβη ή όταν αφήνεις τον άλλον ανάπηρο για όλη του τη ζωή ή όταν τον σκοτώσεις, εκεί για τα πράγματα δεν μπορεί να λέμε «Έλα μωρέ, τι έγινε…». Τι θα πει τι έγινε; Όταν έναν άνθρωπο τον έκανες ανάπηρο για όλη του τη ζωή και ένα νέο ή όταν τον σκότωσες. Λοιπόν, θέλει προσοχή. Και το κόκκινο δεν είναι κάτι που δεν το βλέπεις. Το βλέπεις και παρ’ όλα αυτά το βλέπεις και περνάς. Αυτά λοιπόν, πρέπει να αρχίσουμε να τα ξανασκεφτόμαστε».

Η διάταξη αποτελεί τη δεύτερη σχετικά πρόσφατη αυστηροποίηση σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά που προκαλεί ένα μικρό θανατηφόρο «πόλεμο» κάθε χρόνο για τη χώρα μας, σε επίπεδο ανθρωπίνων ζωών που χάνονται.

Έτσι μετά την ανάδειξη σε κακούργημα της πρόκλησης τροχαίου λόγω υπερβολικής ταχύτητας (στις αρχές του 2023), στο άρθρο 290Α ΠΚ, προστίθεται παράγραφος που οδηγεί στη φυλακή και οδηγούς που προκαλούν τροχαίο παραβιάζοντας τον ερυθρό σηματοδότη.

Μάλιστα η ποινή ανεβαίνει πάνω από 10 χρόνια για έναν θάνατο και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα ισόβια.