Φλόριντα: Τάισαν 55 τόνους μαρούλι σε μανάτες για να τους σώσουν από την πείνα

«Δεν λύνουμε το ζήτημα με τα θαλάσσια φανερόγαμα σε ένα χρόνο».
Open Image Modal
via Associated Press

Περισσότεροι από 55 τόνοι μαρούλι μοιράστηκαν σε μανάτες στην Φλόριντα, ως μέρος ενός πειραματικού προγράμματος για να βοηθηθούν τα θαλάσσια θηλαστικά να μην λιμοκτονήσουν καθώς η φυσική τους τροφή καταστρέφεται από τη ρύπανση του νερού, δήλωσαν αξιωματούχοι του Οργανισμού για την Προστασία της Άγριας Φύσης - Ζωής.

Το πρόγραμμμα χρηματοδοτήθηκε από περισσότερες από 1.000 μεμονωμένες δωρεές. 

Αξιωματούχοι της Επιτροπής Διατήρησης Ψαριών και Άγριας Ζωής της Φλόριντα και της Υπηρεσίας Ψαριών και Άγριας Ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν σε τηλεδιάσκεψη ότι το πρόγραμμα σίτισης έχει βοηθήσει σημαντικά στην προστασία των μανάτων.

«Αυτό είναι μια σημαντική ποσότητα», είπε ο Ρον Μέζιχ, συντονιστής του προγράμματος σίτισης για την Επιτροπή Άγριας Ζωής της Φλόριντα. «Δεν τελειώσαμε ακόμα».

Η άνευ προηγουμένου ανταπόκριση στη σίτιση ήρθε αφού πέθαναν το 2021 1.100 μανάτες, αριθμός ρεκόρ,κυρίως λόγω της πείνας. Το πρόβλημα απαιτεί μακροπρόθεσμη λύση γιατί η ρύπανση από τη γεωργία, τις σηπτικές δεξαμενές, τις αστικές απορροές και άλλες πηγές σκοτώνει τα υδρόβια φυτά στα οποία βασίζονται τα θαλάσσια θηλαστικά.

Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου του 2022, έχουν καταγραφεί περίπου 375 επιβεβαιωμένοι θάνατοι μανάτων. Ενώ στο ίδιο διάστημα το 2021, πέθαναν 389.  Και τα δύο νούμερα ξεπερνούν κατά πολύ ετους 136 θανάτους που αναφέρθηκαν το 2020 κατά τους πρώτους δύο μήνες.

Περισσότεροι από 80 μανάτες που έχουν διασωθεί φροντίζονται επί του παρόντος σε εγκαταστάσεις στη Φλόριντα, το Τέξας, το Πουέρτο Ρίκο και το Οχάιο, σύμφωνα με τον Τέρι Κάλεσον της Υπηρεσίας Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ. Μερικά από αυτά είναι εγκαταλελειμμένα θηλαστικά πολύ μικρής ηλικίας, που συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν.

Βουλευτές της Φλόριντα ενέκριναν πέρυσι 8 εκατομμύρια δολάρια για διάφορα έργα αποκατάστασης για τα θαλάσσια φανερόγαμα που θα ξεκινήσουν φέτος, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αλλά δεν θα είναι μια άμεση λύση.

«Δεν λύνουμε το ζήτημα με τα θαλάσσια φανερόγαμα σε ένα χρόνο», είπε ο Τομ Ράινερτ της Επιτροπής Άγριας Ζωής της Φλόριντα.