Μια ασυνήθιστα φλογερή και σε αρκετά σημεία τολμηρή όσο και επιθετική ομιλία για την Κατάσταση του ’Εθνους, προχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δίνοντας απαντήσεις σε σειρά θεμάτων όπως ο πόλεμος στην Γάζα και την Ουκρανία αλλά και ορίζοντας την ατζέντα των Δημοκρατικών στην προεκλογική εκστρατεία που αρχίζει πλέον και επίσημα έχοντας απέναντί του στον Ντόναλντ Τραμπ.
Για Γάζα
Ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στην ”ηγεσία του Ισραήλ”, την προειδοποίησε να μη χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως «διαπραγματευτικό χαρτί» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός λιμοκτονεί έπειτα από πέντε μήνες πολέμου και πολιορκίας.
Διαβεβαίωσε επίσης πως εργάζεται «ακατάπαυστα» για να επιτευχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» έξι εβδομάδων. Στόχος όπως είπε, η απελεηυθέρωση των ομήρων και η είσοδος μεγάλου όγκου ανθρωπιστικής βοήθειας.
Χαρακτήρισε δε ”σπαραξικάρδια” την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα με αναφορές στον αριθμό των νεκρών αμάχων που έχουν φτάσει τους 31.000 και συμπλήρωσε λέγοντας πως το Ισραήλ έχει ”θεμελιώδη ευθύνη” να προστατεύσει αθώες ζωές.
Ανήγγειλε επίσης την κατασκευή προσωρινού λιμένα στη Λωρίδα της Γάζας, για να επιτραπεί η παράδοση μεγαλύτερων ποσοτήτων βοήθειας διά θαλάσσης στον παλαιστινιακό θύλακα.
″Δεν θα υποκλιθώ στον Πούτιν”
Επίσης, κάλεσε το Κογκρέσο να συνεχίσει την έμπρακτη στήριξη του προς την Ουκρανία ενώ αναφέρθηκε στο ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν και στην στάση του Τραμπ προς αυτόν.
«Ο προκάτοχός μου, Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, λέει στον Πούτιν ‘κάνε ό,τι θες’. Όντως το είπε αυτό πρώην πρόεδρος, υποκλινόμενος σε ρώσο πρόεδρο. Είναι σκάνδαλο. Είναι επικίνδυνο. Είναι απαράδεκτο!»,είπε χωρίς ποτέ να προφέρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως είπε ”εγώ δεν θα υποκλιθώ ποτέ” στον Πούτιν.
Επιθέσεις στον Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη πως θέλει το μέλλον της Αμερικής να βασίζεται στις «θεμελιώδεις αξίες» της: «την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια, την ισότητα».
«Να όμως που κάποιοι άλλοι άνθρωποι της ηλικίας μου βλέπουν άλλη ιστορία», αυτή μιας Αμερικής παραδομένης «στην αποστροφή, στην εκδίκηση», επρόκειτο να προσθέσει, αναφερόμενος και πάλι, εμμέσως πλην σαφώς, στον 77χρονο αντίπαλό του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να «πάρει εκδίκηση» για την ήττα του στις εκλογές του 2020, την οποία ουδέποτε αποδέχθηκε. Παρότι είναι αντιμέτωπος με δικαστικές διώξεις.
Ο πρώην πρόεδρος είχε υποσχεθεί πως θα «διόρθωνε» τον αντίπαλό του απευθείας. Χθες κατηγόρησε τον Δημοκρατικό πρόεδρο πως έχει μετατρέψει τις ΗΠΑ σε χώρα όπου η κατάσταση είναι αντάξια «ταινίας τρόμου», ενώ ζήτησε να γίνουν ντιμπέιτ ανάμεσά τους.
Αντικρούοντας τη ρητορεία περί «παρακμής» των ΗΠΑ που χρησιμοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως επί προεδρίας του, η χώρα κατέγραψε τη «μεγαλύτερη ανάκαμψη» της ιστορία της, έπειτα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
«Δεν θα το διαβάσετε στους τίτλους των εφημερίδων αλλά, σε χιλιάδες πόλεις και χωριά ο αμερικανικός λαός γράφει ιστορία με τη μεγαλύτερη ανάκαμψη που έχει ειπωθεί ποτέ στην ιστορία», επρόκειτο να πει, κατά το κείμενο της ομιλίας του.
Αυτό σημαίνει «μέλλον γεμάτο υποσχέσεις», κατά τον Τζο Μπάιντεν, που μοιάζει αποφασισμένος να παίξει το χαρτί της αισιοδοξίας, αντικρούοντας τον αντίπαλό του.
Για τις αμβλώσεις
Ακόμη τοποθετήθηκε κατά της αναίρεσης της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την άμβλωση, υποσχόμενος να «αποκαταστήσει» την προστασία του δικαιώματος των Αμερικανίδων, αν οι πολίτες εκλέξουν Κογκρέσο τασσόμενο υπέρ του «δικαιώματος στην επιλογή».
«Ξεκάθαρα, αυτοί που καυχώνται για το ότι ακύρωσαν» την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο «δεν έχουν ιδέα για τη δύναμη των γυναικών στην Αμερική», είπε.
«Όμως το ανακάλυψαν όταν η αναπαραγωγική ελευθερία κρινόταν στις κάλπες και νίκησε το 2022, το 2023 και θα το ανακαλύψουν ξανά το 2024», πρόσθεσε ο καθολικός, που όμως θέλει να προβάλλεται ως υπερασπιστής του δικαιώματος στην τεχνητή διακοπή της κύησης.
Για το μεταναστευτικό
Αναφέρθηκε επίσης στο μεταναστευτικό λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται τα σύνορα του Τέξας.
Όπως ξεκαθάρισε: «δεν θα δαιμονοποιήσω» τους μετανάστες όπως Τραμπ και κάλεσε το το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υιοθετήσει σχέδιο νόμου για την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα.
«Δεν θα δαιμονοποιήσω τους μετανάστες λέγοντας πως ‘δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας’», είπε ο Δημοκρατικός, αναφερόμενος σε πρόσφατη τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ούτε αυτή τη φορά να τον κατονομάσει. «Μπορούμε να καυγαδίζουμε για το ζήτημα των συνόρων, ή μπορούμε να το λύσουμε», πρόσθεσε δηκτικά.
Για την αμερικανική οικονομία
Επίσης, καυχήθηκε, κατά την ομιλία του για την κατάσταση της ένωσης, για τα πεπραγμένα του στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, διαβεβαιώνοντας πως όλος ο κόσμος «φθονεί» σήμερα την οικονομία των ΗΠΑ.
«Κληρονόμησα μια οικονομία που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Τώρα όλος ο κόσμος φθονεί την οικονομία μας. Δημιουργήθηκαν 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα σε μόλις τρία χρόνια, αυτό είναι ρεκόρ. Και το ποσοστό της ανεργίας είναι το χαμηλότερο εδώ και 50 χρόνια», διαβεβαίωσε ο Δημοκρατικός, υποψήφιος για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, στην εφ’ όλης της ύλης ομιλία του, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του αμερικανικού Κογκρέσου.
Πηγές: BBC, Reuters, AΠΕ ΜΠΕ