«Φονιάς» των drones: Κατάρριψη μη επανδρωμένων με κόστος 12 λεπτά του ευρώ ανά βολή

Όπλο ραδιοκυμάτων που αναπτύσσεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Open Image Modal
.
Gov.uk

Ένα όπλο που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για να αχρηστεύει ηλεκτρονικά συστήματα και να καταρρίπτει πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ταυτόχρονα είναι υπό ανάπτυξη για τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο περιβάλλον του σύγχρονου πολέμου, που χαρακτηρίζεται από την τεράστια άνοδο της χρήσης drones χαμηλού κόστους, το πρόβλημα της αντιμετώπισής τους είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς πολύ συχνά το μέσο κατάρριψής τους (για παράδειγμα ένας κατευθυνόμενος πύραυλος) κοστίζει περισσότερο από το drone που καταρρίπτει. Αυτό συνεπάγεται δυνατότητα για μαζικές επιθέσεις κορεσμού στον επιτιθέμενο- με πολλά φθηνά drones ή σχετικά απλούς πυραύλους ή κατευθυνόμενες βόμβες χαμηλού κόστους απέναντι σε αεράμυνες με μικρό συγκριτικά αριθμό πυρομαχικών υψηλού κόστους (καθώς, όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, είναι μεγαλύτερες οι τεχνολογικές απαιτήσεις για έναν πύραυλο που πρέπει να καταστρέψει έναν άλλο πύραυλο από ό,τι για ένα όπλο που εξαπολύεται κατά ενός στόχου εδάφους).

Με αυτό το δεδομένο, το μεγάλο «στοίχημα» πλέον είναι η δυνατότητα αντιμετώπισης των νέων απειλών με μέσα αντίστοιχα χαμηλού (ή και χαμηλότερου) κόστους, όπως πχ συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για να «τυφλώνονται» τα συστήματα των drones με παρεμβολές ή όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας. Το εν λόγω υπό ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο όπλο εντάσσεται στη δεύτερη κατηγορία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, πρόκειται για ένα RFDEW (Radio Frequency Directed Energy Weapon- όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας ραδιοκυμάτων) που μπορεί να εντοπίζει, ιχνηλατεί και εμπλέκει ένα μεγάλο εύρος απειλών σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Το σύστημα προορίζεται να είναι ικανό να αντιμετωπίζει στόχους μέχρι και ένα χλμ μακριά, με προοπτική για ακόμα μεγαλύτερη εμβέλεια. Το όπλο αυτό εκπέμπει ραδιοκύματα για να προκαλεί βλάβες ή να εμποδίζει τη σωστή λειτουργία κρίσιμων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων εχθρικών οχημάτων, με αποτέλεσμα την αχρήστευσή τους.

Όσον αφορά στο μεγάλο στοίχημα του κόστους, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως είναι μόλις 10 πένες (περίπου 12 λεπτά του ευρώ) ανά βολή- καμία σχέση με το κόστος ενός αντιαεροπορικού πυραύλου όπως αυτοί που χρησιμοποιoύνται πχ από τo γνωστό πλέον ισραηλινό σύστημα Iron Dome (υπολογίζεται στα 40.000 με 50.000 δολάρια για τον κάθε πύραυλο), ενώ επίσης λέγεται πως θα μπορεί να καταρρίπτει ολόκληρα σμήνη από drones ταυτόχρονα. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της ανακοίνωσης είναι το υψηλό επίπεδο αυτοματισμού του συστήματος αυτού, που θα επιτρέπει τη χρήση του από ένα και μόνο άτομο- ενώ είναι δυνατή η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε ένα μεγάλο εύρος στρατιωτικών οχημάτων και διαθέτει φορητή πηγή ενέργειας για την παραγωγή παλμών με τρόπο που θα επιτρέπει είτε συνεχόμενες βολές κατά μεμονωμένοων στόχων είτε βολές ευρείας ακτίνας για ταυτόχρονη αντιμετώπιση πολλών μαζί.