Η τεχνική έκθεση του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που αποτυπώνει το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, παρουσιάστηκε παρουσία της οικογένειας του δολοφονημένου καλλιτέχνη και πλήθους κόσμου στον πολυχώρο «Κρεμλίνο» στον Πειραιά.
Πρόκειται για το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάστηκε πριν από σχεδόν έναν μήνα κατά την διάρκεια της δίκης για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η οικογένεια του άτυχου νέου, αλλά και οι συνήγοροι της, θεώρησαν πως είναι επιτακτική η ανάγκη δημοσιοποίησης του υλικού, καθώς μέσα από αυτό, αποδεικνύεται κατά την πολιτική αγωγή, η οργανωμένη επίθεση από τον Γιώργο Ρουπακιά και άλλα μέλη της ΧΑ, που επί της ουσίας ήθελαν να προκαλέσουν θύματα, αλλά και τα «τεράστια κενά και λάθη που έκαναν οι διωκτικές αρχές».
Παρούσα ήταν από νωρίς η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, που λίγο πριν ξεκινήσει η παρουσίαση του υλικού, εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το πώς έχει «εξαφανιστεί» η υπόθεση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
«Είναι μια μεγάλη δίκη, και λογικό είναι να καθυστερήσει. Όσον αφορά το ποιοι είναι έξω, αυτή είναι η δικονομία της χώρας. Δυστυχώς, είναι έξω, κάποια στιγμή όμως δεν θα είναι έξω, θα μπούνε μέσα. Γι′ αυτό και γίνεται αυτός ο αγώνας. Σήμερα παρουσιάζεται η έρευνα που αποδεικνύει περίτρανα, ότι οι αστυνομικοί ήταν εκεί την ώρα που έγινε, αλλά επί της ουσίας ότι δεν κάνανε τίποτε».
Η ίδια μάλιστα υποστήριξε πως δεν έχει δει το υλικό, όχι επειδή δεν θέλει, αλλά επειδή αδυνατεί να αντέξει την ψυχολογική πίεση.
«Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε, είναι ότι η δίκη αυτή δεν είναι μια μικρή δίκη. Δεν κατηγορείται ένας, οπότε έχει να κάνει μόνο με την οικογένεια και το δολοφόνο. Εδώ πρόκειται για εγκληματική οργάνωση και πρέπει να το κατανοήσει ο ελληνικός λαός. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια, με όλους αυτούς που θα μπορούσανε να μας βοηθήσουν, αυτή η δίκη δυστυχώς δεν ακούγεται, πάει να θαφτεί, δεν ακούγεται. Αυτή η πρωτοβουλία είναι δική μας, εμείς το κάνουμε. Για να θυμίσουμε και να ξυπνήσουμε συνειδήσεις εάν υπάρχουν. Για εμάς δεν υπάρχει δικαίωση. Εδώ, σε αυτή τη ζωή, δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε δικαίωση. Θα γυρίσει ο Παύλος; Αυτό θέλουμε. Όμως δεν γυρίζει. Έστω και ένα παιδί να σώσεις είναι πολύ σημαντικό, το έχω πει χιλιάδες φορές και πιστεύω ότι θα το σώσουμε τελικά, με το να είμαστε στο δρόμο, να είμαστε η οικογένεια εκεί» κατέληξε η κα Φύσσα.
Το οπτικοακουστικό υλικό διάρκειας 43 λεπτών, αποτυπώνει ξεκάθαρα, σύμφωνα με την οικογένεια, το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα αρκετά πριν την δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα, τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν ήδη στην περιοχή πριν το φονικό, αλλά και τις ενέργειες του κατηγορούμενου δολοφόνου και των συνεργών του.
Μιλώντας εκ μέρους του ερευνητικού κέντρου που πραγματοποίησε την έκθεση, ο Στέφανος Λεβίδης αναφέρθηκε με λίγα λόγια στη δράση της ερευνητικής ομάδας: «Αποτελούμαστε από αρχιτέκτονες, παρόλα αυτά η ομάδα στελεχώνεται και από άλλους επιστήμονες. Ασχολούμαστε με υποθέσεις που παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς, και ερευνούμε αυτές τις υποθέσεις μέσα από εργαλεία χωρικού και πολυμεσικού σχεδιασμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβίδης.
Όπως διευκρινίστηκε, η μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας ανατέθηκε πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα στο ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture που εδρεύει στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με σκοπό την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία και επιδίδεται στην χωρική και χρονική ανάλυση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Στόχος ήταν να αποδειχθεί και να αποκαλυφθεί η πραγματική θέση των εμπλεκομένων, σε χρόνο και τόπο, ώστε να βρεθεί η αλήθεια.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)