Πώς μπορούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν υποχρεώσεις χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις: Οι διαθέσιμες επιλογές

Πώς μπορούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν υποχρεώσεις χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις: Οι διαθέσιμες επιλογές
Open Image Modal
Eurokinissi

Η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε και τώρα για εκατομμύρια φορολογούμενους ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Στο τέλος Ιουλίου λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, ενώ μέσα στον Αύγουστο θα εκδοθούν (εκτός απροόπτου) τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την πληρωμή και της πρώτης δόσης έως το τέλος του μήνα.

Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου ακόμα μια δόση φόρου εισοδήματος, τουλάχιστον δύο δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017.

Για τους περισσότερους φορολογούμενους ο λογαριασμός μοιάζει ιδιαίτερα βαρύς και όπως και να κάνουν τους λογαριασμούς τα εισοδήματα τους δεν αρκούν για να αντεπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία.

Εάν λοιπόν δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους εξόφλησης των υποχρεώσεών τους και μάλιστα σε δόσεις, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες επιβαρύνσεις.

Η εφορία παρέχει σε όσους φορολογούμενους επιθυμούν να πληρώσουν τμηματικά τις οφειλές τους τη δυνατότητα υπαγωγής τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν ότι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση απαιτεί επίσκεψη του φορολογούμενου στην εφορία και υποβολή σχετικής αίτησης. Στις περιπτώσεις που η οφειλή έχει καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμη οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν και ηλεκτρονικά μέσω taxisnet αίτηση ένταξης τους στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά και εξουσιοδότηση τράπεζας προκειμένου να εκτελεί κάθε μήνα την εντολή πληρωμής της δόσης.

Αντίθετα βέβαια με την ρύθμιση των 100 δόσεων, στη ρύθμιση των 12 δόσεων το επιτόκιο είναι αρκετά «τσουχτερό» ενώ «αλμυρό» είναι και το πρόστιμο για μη καταβολή μιας δόσης. Συγκεκριμένα το ετήσιο επιτόκιο είναι 8,76%, ενώ αν δεν πληρωθεί η δόση επιβάλλεται προσαύξηση 15% επί του ποσού της δόσης.

Διευκολύνσεις για την πληρωμή των φόρων παρέχουν και οι τράπεζες, με εξόφληση τους μέσω πιστωτικών καρτών. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν εάν το πιστωτικό υπόλοιπο της κάρτας τους, επαρκεί για την αποπληρωμή των φόρων σε έως και δώδεκα άτοκες μηνιαίες δόσεις. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει όμως να δοθεί στην εξόφληση των δόσεων της πιστωτικής κάρτας, καθώς εάν δεν εξυπηρετηθούν θα χρεωθούν με τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

Οι φορολογούμενοι έχουν και μια τρίτη επιλογή, η οποία όμως ενέχει αρκετούς κινδύνους. Εάν δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στην εφορία με βάση τις δόσεις που προβλέπει το εκκαθαριστικό, να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων ή να αποπληρώσουν μέσω πιστωτικής κάρτας, τότε μπορούν να αφήσουν κάποια από τις δόσεις να καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Σε αυτή την περίπτωση το ποσό της δόσης θα επιβαρυνθεί με μηνιαία προσαύξηση 0,73% και θα μπορέσουν είτε να την πληρώσουν αργότερα από την ημερομηνία λήξης, είτε να πληρώσουν ένα ποσό «έναντι» της συνολικής οφειλής. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν από κατασχέσεις ή άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.