Φορολογικά μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό, εργασία εκ περιτροπής ή εξ αποστάσεως

Η ανακοίνωση των πρώτων μέτρων στήριξης αναμένεται να γίνει σήμερα το μεσημέρι.
Open Image Modal
.
farosofa via Getty Images

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητά ακόμα ισορροπίες μεταξύ των μελών της ώστε να προχωρήσει σε αποφάσεις, στην Αθήνα το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει δέσμη μέτρων στήριξης των κλάδων που ενδέχεται να πληγούν από την εξάπλωση του κορονοϊου. Η ανακοίνωση των πρώτων μέτρων στήριξης αναμένεται να γίνει σήμερα Δευτέρα στις 12.30 το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης.

Η εξίσωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Πέρα από τις ενέσεις ρευστότητας ή τα φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων, σε περιοχές που η κεντρική διοίκηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας τους, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ειδικό μοντέλο λειτουργίας των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων ακόμα και με εξ αποστάσεως εργασία.

Με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά από τον κορονοϊό, οι αρμόδιοι φορείς εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ανάγκη συνολικής αναστολής λειτουργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή τη φάση θα προτιμηθεί (εάν χρειαστεί) το μοντέλο της εκ περιτροπής εργασίας προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός των εργαζομένων. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού. Αντίστοιχα, στις επιχειρήσεις που είναι δυνατό προτείνεται για το επόμενο διάστημα να προτιμηθεί η εργασία από το σπίτι.

Νομοθετικές παρεμβάσεις αναμένεται να υπάρξουν και για τις περιπτώσεις που εργαζόμενοι χρειαστούν άδεια από την εργασία τους ή θα αναγκαστούν σε τηλεργασία προκειμένου να διευκολυνθούν σε περιπτώσεις που αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία στον τόπο διαμονής τους.


Μέτρα φορολογικής στήριξης

Παρεμβάσεις θα γίνουν και σε φορολογικό επίπεδο. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστούν στις επιχειρήσεις σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο που έχουν πληγεί από την εξάπλωση του ιού. Για τις επιχειρήσεις που προσωρινά έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους, το σχέδιο προβλέπει αναστολή της καταβολής ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών της περασμένης περιόδου, τουλάχιστον για κάποιους μήνες.

Αντίστοιχα, εξετάζεται το δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου οι επιχειρήσεις οι οποίες θα αναστείλουν τη δραστηριότητα τους, για το επόμενο διάστημα, να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής μισθών και ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με το σχεδιασμό υπάρχει η πρόθεση, η απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων θα καλυφθεί από το Δημόσιο.

Επίσης εξετάζεται να δοθούν άτοκα δάνεια σε όσες επιχειρήσεις παρουσιάζουν ή θα παρουσιάσουν στο μέλλον μείωση του τζίρους τους κατά 25%.


Η μάχη των δημοσιονομικών

Μάχη παρασκηνίου γίνεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφασιστεί ο κοινός τρόπος αντιμετώπισης των απωλειών που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊου. Αν και κάθε χώρα ξεχωριστά έχει ξεκινήσει να υλοποιεί δράσεις για την στήριξη της εσωτερικής οικονομίας, η Ε.Ε σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων μοιάζει να αδυνατεί να βρει κοινό σχέδιο δράσης.

Βασική διαφορά μεταξύ των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης παραμένει η «δημοσιονομική ευελιξία» η οποία θα πρέπει να αποφασιστεί. Η Γερμανία, για ακόμα μια φορά, απαιτεί να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από την δημοσιονομική στρατηγική που έχει αποφασιστεί. Αυτό που επιμένει είναι να δοθεί η απαραίτητη ρευστότητα για την στήριξη της οικονομίας, χωρίς όμως να γίνουν αλλαγές στην αυστηρή τήρηση του συμφώνου σταθερότητας.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη. Έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί παρασκηνιακή μάχη. Από τη μία πλευρά θα βρεθεί η Γερμανία με τους «δορυφόρους» της και από την άλλη πλευρά η Γαλλία με την Ιταλία και αρωγό την Κομισιόν μαζί με τα κράτη μέλη που ζητούν έκτακτες αποφάσεις προκειμένου να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία όσον αφορά τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις.