Φωτιά στη βορειοανατολική Αττική- Κικίλιας: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, μα διάσπαρτες εστίες

«Δεν μιλάμε για μία απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε, μιλάμε για το δυσκολότερο σκηνικό»
Open Image Modal
ΠεριγραφήΠυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική. Επόμενη ημέρα. Πάτημα Χαλανδρίου.Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
Eurokinissi

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε προχθές στην Αττική, 40 ώρες μετά την έναρξή της, αλλά διάσπαρτες εστίες, δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

 

 

Όπως είπε ο υπουργός, κινητοποιήθηκαν 702 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία για το συντονισμό τους), εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες και δασικοί εργάτες, ενώ η Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι -με τη βοήθεια του 112- εκκένωσαν 45 περιοχές.

 

Open Image Modal
Πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική. Επόμενη ημέρα. Πάτημα Χαλανδρίου.Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
Eurokinissi

 

«Θα πω για άλλη μία φορά ότι στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της Πυροσβεστικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση, το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική των drones, όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν όταν επικρατούσαν ακραίες συνθήκες, όταν συμβαίνει αυτό, δηλαδή κάποιες ακραίες συνθήκες και κάποιες πυρκαγιές, το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο. Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5 με ανέμους 7 και 8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη με τα χαρακτηριστικά αυτά, βουνό, δάσος, αλλά και οικισμοί με μέσα διάσπαρτα σπίτια. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε, μιλάμε για το δυσκολότερο, και πιο επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες επιχειρησιακούς και κατοίκους σκηνικό».

 

Open Image Modal
Πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική. Επόμενη ημέρα. Πάτημα Χαλανδρίου.Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
Eurokinissi

 

Με το πρώτο φως της ημέρας ρίχτηκαν στον αγώνα εναέρια μέσα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν μάχη με αναζωπυρώσεις, ενώ νωρίτερα στάλθηκαν μηνύματα του 112 για την περιοχή του Μαραθώνα- πριν από τα μεσάνυχτα με την οδηγία στους κατοίκους της περιοχής Βράνα Μαραθώνα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη· και αργότερα, μετά τα μεσάνυχτα, για ετοιμότητα στον Μαραθώνα γενικά, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

Οι άνεμοι είναι εξασθενημένοι σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν έχουν κοπάσει. Λίγο μετά τις 5 το πρωί σημειώθηκε μια μεγάλη αναζωπύρωση στον οικισμό του Ερυθρού στη Νέα Μάκρη με την φωτιά να πλησιάζει τα σπίτια των κατοίκων. Για το λόγο αυτό στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τον οικισμό μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα. Στη Νέα Πεντέλη κάηκαν σπίτια και σχολείο ενώ καταστράφηκε και το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής. Επίσης, κάηκαν αρκετά αυτοκίνητα τα οποία ήταν παρκαρισμένα έξω από σπίτια. Σύμφωνα με εθελοντές τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές είναι γύρω στα 15.

 

Open Image Modal
Πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική. Επόμενη ημέρα. Πάτημα Χαλανδρίου.Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
Eurokinissi

 

Το βράδυ πυροσβέστες εντόπισαν εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης που κάηκε, στο Πάτημα Χαλανδρίου, πιο συγκεκριμένα στην οδό Στρατονίκης, απανθρακωμένο πτώμα, που πιθανότητα ανήκει σε γυναίκα περίπου 60 ετών. Η άτυχη γυναίκα την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν εντός του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται βιοτεχνία, και δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως.

Η φωτιά έχει κάψει πάνω από 100.000 στρέμματα, έκαψε σπίτια και επιχειρήσεις και προκάλεσε πολλές καταστροφές.

 

 

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Για το λόγο αυτό το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της χώρας παραμένει σε γενική επιφυλακή και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.