Αναζωπυρώσεις σε Έβρο και Ροδόπη αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Συνολικά βρίσκονται αντιμέτωπες με 74 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 27 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Στον Έβρο, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρείς Βρύσες. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα η Κύπρος με δύο αεροσκάφη, η Τσεχία με 16 πυροσβέστες και 3 οχήματα, η Σλοβακία με 39 πυροσβέστες και 8 οχήματα και η Σερβία με είκοσι 28 πυροσβέστες.
Στη Ροδόπη, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη. Συνδρομή παρέχουν 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία.
Η πυρκαγιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει για δέκατη μέρα, με 760.000 περίπου στρέμματα να έχουν καεί στο νότιο κομμάτι του νομού από το 1.600.000 που είναι το σύνολο της δασικής έκτασης αυτού του κομματιού από την Δαδιά μέχρι έξω από την Αλεξανδρούπολη, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις και στην Δαδιά.
Δύο είναι τα βασικά μέτωπα, στα οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές της στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το ένα είναι στα όρια των νομών Έβρου και Ροδόπης, μεταξύ κάστρων και της περιοχής της Κίρκης και το δεύτερο στην περιοχή της Δαδιάς και συγκεκριμένα στο κομμάτι μεταξύ των περιοχών Τρεις Βρύσες και Κοτρωνιά.
Τα άλλα μέτωπα
Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Στη Βοιωτία αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.
Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Για αύριο, Τρίτη, παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Σύσκεψη στο Μαξίμου, συζήτηση στη Βουλή
Αύριο, Τρίτη 29/8 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητική σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών στον Έβρο και την Πάρνηθα. Την Πέμπτη, θα διεξαχθεί στη Βουλή η πρώτη «μάχη» των αρχηγών με προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρόδο, η οποία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές τον Ιούλιο.
Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στον Έβρο, όπου αρχίζει ήδη η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των Πληγέντων, ενώ η αντιπολίτευση εξαπολύει βολές για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.
Σε δύο χρόνους - στη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - θα αναπτύξει η κυβέρνηση το πλαίσιο των προτάσεων που σχετίζονται με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Μέτρα στήριξης
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα. Είναι ανάγκη, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, να επισπεύσουμε κάποιες ενέργειες. Πολλά θα ακούσουμε την Πέμπτη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε κινήσεις σε επίπεδο αντιμετώπισης, πρόληψης και αποκατάστασης».
Η κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων στήριξης για όσους επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα στον Εβρο.
Κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Μαζί με τα στελέχη της κυβέρνησης στην περιοχή βρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης δήλωσε: «Θέλουμε από όλους προτάσεις για τον Έβρο, στη διάθεσή μας να σταθούμε δίπλα στον Έβρο, για την κυβέρνηση η περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία, θα φανεί και από τις εξαγγελίες και δηλώσεις του πρωθυπουργού, αφού λάβει υπόψιν και τις δικές σας προτάσεις».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «προχωράμε στη σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, ζητήματα που θα προκύπτουν να γίνεται αξιολόγηση…ώστε να επιταχύνουμε το ρυθμό. Προχωράμε στην αναστολή πληρωμής τελών για δύο χρόνια για γάλα και κρέας, θα αντιμετωπιστεί το θέμα των ζωοτροφών».
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε: «εντατικοποίηση παρουσίας, ενίσχυση δυναμικού, έχουμε δρομολογήσει κονδύλια για πρόσληψη συνοριοφυλάκων, οι διαδικασίες στο φράχτη προχωρούν με γρήγορο ρυθμό αποφασισμένοι για συνολική επιτήρηση των συνόρων μας στον Έβρο, είμαστε εδώ συντεταγμένα να θωρακίσουμε πλήρως την περιοχή».
Ακολούθως ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, επισήμανε πως: «κατοικία μη κατοικήσιμη επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, ενεργοποίηση σχήματος αποζημίωση οικοσκευής, 600 ευρώ μέχρι 6.000 ευρώ, η πρώτη αρωγή από 2.000 μέχρι 10.000 ευρώ, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών φορολογικών υποχρεώσεων με εξάμηνο ορίζοντα, τριετή απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν πληγεί».