Φονικές πυρκαγιές τυλίγουν τεράστιες εκτάσεις πρασίνου και πέρα από το οικοσύστημα, τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις των πολιτών, σε σοβαρό κίνδυνο τίθεται και ο οργανισμός μας, ακόμα κι αν θεωρούμαστε γενικά υγιείς. Αυτό ισχύει για όλους όσους βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στην αποπνυκτική ατμόσφαιρα, που συνθέτει ο καπνός και τα επικίνδυνα σωματίδια, που διασπείρονται μέσω του αέρα.
Ο καπνός που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε δάση ή και κατοικημένες περιοχές είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία. Γι’ αυτό απαιτείται πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων Αρχών.
Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε τις πολύτιμες συμβουλές του, προκειμένου να περιορίσουμε το κατά δύναμιν την καταπόνηση του οργανισμού από την κάπνα και τα βλαβερά αέρια, τονίζοντας πως πρώτο και κύριο θεωρεί το να απομακρυνθούν από τα σημεία που φλέγονται οι ασθενείς που υποφέρουν από προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά ζητήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ο ίδιος προειδοποιεί πως υπό αυτές τις συνθήκες, αναμένεται και αύξηση στη θνησιμότητα στο λεκανοπέδιο της Αττικής ενώ υπογραμμίζει τα εξής:
- Παραμένουμε σε χώρους κλειστούς, που κλιματίζονται
- Αν πρέπει να κυκλοφορήσουμε έξω, φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας, που βοηθά στο φιλτράρισμα των περισσότερων σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα
- Αποφεύγουμε τον αθλητισμό και εφόσον δεν υπάρχει τεράστια ανάγκη μετακίνησης, παραμένουμε στο σπίτι
- Διατηρούμε κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών, χρησιμοποιώντας άφοβα το κλιματιστικό, το οποίο ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού
- Όταν επιστρέφουν στο σπίτι αλλάζουμε ρούχα και πλένουμε σχολαστικά αυτά που φορούσαμε