Φωτογραφίες: Κάτι «κρίσιμο» ανακάλυψε στο Διάστημα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Ποια είναι η σημασία του.
Open Image Modal
.
ESA/Webb, NASA, CSA, M. Zamani (ESA/Webb), and the PDRs4All ERS Team

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ήταν σε θέση, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, να εντοπίσει για πρώτη φορά στο Διάστημα μια νέα ένωση άνθρακα: Το συγκεκριμένο μόριο, γνωστό ως κατιόν μεθυλίου (CH3+) είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή βοηθά στον σχηματισμό πιο πολύπλοκων, βασιζόμενων στον άνθρακα, μορίων. Το κατιόν μεθυλίου εντοπίστηκε σε ένα νεαρό αστρικό σύστημα με πρωτοπλανητικό δίσκο, γνωστό ως d203-506, που βρίσκεται περίπου 1.350 έτη φωτός μακριά, στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Οι ενώσεις άνθρακα αποτελούν το θεμέλιο όλων των γνωστών ειδών ζωής και ως εκ τούτου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επιστήμονες που προσπαθούν να κατανοήσουν πώς η ζωή εξελίχθηκε στη Γη και πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αλλού στο σύμπαν μας. Η μελέτη της διαστρικής οργανικής χημείας- στην οποία το James Webb ανοίγει νέους δρόμους- είναι τομέας έντονου ενδιαφέροντος για πολλούς αστρονόμους. Η εν λόγω ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε χάρη στον εντοπισμό από το τηλεσκόπιο μιας σειράς «γραμμών εκπομπών» (emission lines)CH3+.

 

Open Image Modal
.
ESA/Webb, NASA, CSA, M. Zamani (ESA/Webb), and the PDRs4All ERS Team

 

«Ο εντοπισμός αυτός όχι μόνο επιβεβαιώνει την απίστευτη ευαισθησία του Webb, μα επίσης επιβεβαιώνει τη θεωρούμενη “κεντρική” σημασία του CH3+ στη διαστρική χημεία» είπε η Μαρί Αλίν Μαρίν Μαρτίν Ντρουμέλ του Πανεπιστημίου του Université Paris-Saclay στη Γαλλία, μέλος της επιστημονιικής ομάδας. Ενώ το άστρο στο d203-506 είναι ένας μικρός κόκκινος νάνος, το σύστημα βομβαρδίζεται από ισχυρό υπεριώδες φως από κοντινά θερμά, νεαρά, γιγαντιαία άστρα. Επιστήμονες θεωρούν πως οι περισσότεροι δίσκοι από τους οποίους σχηματίζονται πλανήτες περνούν μια περίοδο τόσο έντονης υπεριώδους ακτινοβολίας, εφόσον τα άστρα τείνουν να σχηματίζονται σε ομάδες που συχνά περιλαμβάνουν γιγαντιαία άστρα που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία.

Κατά κανόνα η υπεριώδης ακτινοβολία θεωρείται πως καταστρέφει πολύπλοκα οργανικά μόρια, οπότε ο εντοπισμός του μορίου αυτού προκαλεί εκ πρώτης όψεως έκπληξη. Ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν πως η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί στην πραγματικότητα να παρέχει την πηγή ενέργειας που είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό του CH3+ . Αφού σχηματιστεί, μετά ανοίγει τον δρόμο για επιπλέον χημικές αντιδράσεις και δημιουργία πιο πολύπλοκων μορίων άνθρακα.

 

Open Image Modal
.
ESA/Webb, NASA, CSA, M. Zamani (ESA/Webb), and the PDRs4All ERS Team

 

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει πως τα μόρια τα οποία βρέθηκαν στο d203-506 είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά στους συνήθεις πρωτοπλανητικούς δίσκους- ειδικότερα, δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός ιχνών νερού.

«Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να αλλάξει εντελώς τη χημεία ενός πρωτοπλανητικού δίσκου. Θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο στα πρώιμα χημικά στάδια της προέλευσης της ζωής» σημείωσε ο Ολιβιέ Μπερνέ, του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας στην Τουλούζη, lead author της έρευνας.