Φόβοι για έναν πλήρη εκτροχιασμό: Εν αναμονή του "σκληρού πλήγματος" του Ισραήλ στην Χεζμπολάχ

Ως απάντηση στο πλήγμα που φέρεται να κατάφερε η ισλαμιστική οργάνωση στα υπό ισραηλινή κατάληψη Υψίπεδα του Γκολάν με τα 12 νεκρά παιδιά. Απειλές από Ιράν, Τουρκία.
|
Open Image Modal
Θρήνος πάνω από τα φέρετρα με τις σορούς των παιδιών που σκοτώθηκαν από ρουκέτα στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν που έχουν καταληφθεί από το Ισραήλ από το 1967 (28 Ιουλίου 2024)
via Associated Press

Εν αναμονή του ”σκληρού πλήγματος” του Ισραήλ στον Χεζμπολάχ του Λιβάνου η Μέση Ανατολή και ο πλανήτης καθώς η τελευταία κλιμάκωση που ήρθε με την ρουκέτα που σκότωσε 12 παιδιά σε περιοχή Δρούζων στο υπό ισραηλινή κατάληψη Υψίπεδα του Γκολάν, μπορεί να εκτροχιάσει πλήρως την κατάσταση στην περιοχή. 

Μάλιστα, ήδη το ισλαμιστικό κίνημα απομάκρυνε εσπευσμένα μέλη του από θέσεις στον νότιο Λίβανο μετά τις ισραηλινές απειλές, όπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συνεδρίασε ξανά εκτάκτως την Κυριακή και η ισραηλινή κυβέρνηση διεμήνυσε πως θα ”πλήξει σκληρά τον εχθρό” αλλά την ίδια στιγμή το Ιράν, σύμμαχος της Χεζμπολά, προειδοποίησε το Τελ Αβίβ για τις ″συνέπειες” που θα είχε ευρείας κλίμακας επίθεση αντιποίνων στον Λίβανο. Κάθε νέα ”περιπέτεια”του Ισραήλ θα μπορούσε να ”οδηγήσει σε επιδείνωση” του ”πολέμου στην περιφέρεια”, είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Νάσερ Κανάνι.

Ο δε τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε εν μέσω αυτού του κλίματος έντασης να προχωρήσει επίσης σε μια απειλή προς το Ισραήλ λέγοντας πως οι Τουρκοί  ″όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, εμείς όπως μπήκαμε στη Λιβύη, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και σε αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα για να μην το κάνουμε. Απλά πρέπει εμείς να είμαστε δυνατοί για να μπορέσουμε να κάνουμε τι; Να κάνουμε αυτά τα βήματα”. 

 

Ισραήλ και ΗΠΑ κατηγορούν την Χεζπολάχ - Η οργάνωση αρνείται πως έχει ευθύνη

Σύμφωνα το Ισραήλ το Σάββατο ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκαλώντας τον θάνατο 12 αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών ετών, και τραυματίζοντας άλλους περίπου τριάντα ανθρώπους. Επίσης ένα αγόρι 11 ετών αγνοείται.

Ο δε Λευκός Οίκος κατηγόρησε το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα, πως διέπραξε αυτή τη ”φρικιαστική” επίθεση. ”Επρόκειτο για δική του ρουκέτα, που εκτοξεύθηκε από περιοχή υπό τον έλεγχό του”, τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ισραήλ χρησιμοποιήθηκε ιρανική ρουκέτα τύπου Φαλάκ, με κεφαλή που περιείχε γόμωση 53 κιλών εκρηκτικών, σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ διέψευσε πως επρόκειτο για δική της ενέργεια αν και κατά κανόνα αναλαμβάνει πάντα την ευθύνη για τα πλήγαμτα που καταφέρει. Θεωρείται πάντως πως είναι η  μόνη δύναμη στην περιοχή που έχει στο οπλοστάσιό της αυτόν τον τύπο ρουκέτας, όπως ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας πως ”παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές” ανοίγοντας πυρ ”εναντίον αμάχων”, και μάλιστα ”εσκεμμένα”.

Η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει ”ακριβά”, απείλησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επέστρεψε την Κυριακή από τις ΗΠΑ. Λίγο νωρίτερα είχε λάβει εξουσιοδότηση, όπως και ο ισραηλινός Υπουργός Άμυνας να ″αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ”. 

Βέβαια ήδη το Ισραήλ εξαπέλυσε αμέσως σφοδρούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο σε θέσεις της Χεζπολά ενώ νωρίτερα σήμερα, σε νέες επιθέσεις αναφέρεται πως δύο άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σε ισραηλινή επίθεση με drone) στα περίχωρα της πόλης Σάκρα, στον νότιο Λίβανο.

 

Τα Υψίπεδα του Γκολάν και οι Δρούζοι

Το πλήγμα στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν που έχει καταλάβει παρανόμως το Ισραήλ από το 1967, σημειώθηκε αφού είχαν σκοτωθεί τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ από επιθέσεις του Ισραήλ. Είχε προηγηθεί και μια ακόμη επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο στην Γάζα που στεγάζει αμάχους με 30 ανθρώπους να σκοτώνονται. 

Η οργάνωση ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο Γκολάν, συμπεριλαμβανομένων Φαλάκ, αλλά αρνείται πως έπληξε στη περιοχή Ματζντάλ Σαμς όπου σκοτώθηκαν τα παιδιά.

Στην συγκεκριμένη περιοχή διαμένει κοινότητα Δρούζων και τα Υψίπεδα του Γκολάν είναι περιοχή στρατηγικής σημασίας στα τριεθνή σύνορα Συρίας, Λιβάνου και Ισραήλ. Καταλήφθηκαν κατά τα δυο τρίτα από τον στρατό του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 και προσαρτήθηκαν το 1981. Η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση του κατεχόμενου συριακού εδάφους.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας πήγε χθες στο γήπεδο στη Ματζντάλ Σαμς, όπου επέμεινε» ότι το Ισραήλ θα ”πλήξει σκληρά τον εχθρό”, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κοινότητα για τις κηδείες των θυμάτων, ανάμεσά τους γυναίκες που φόραγαν μαύρα φορέματα του πένθους και λευκά μαντίλια στα κεφάλια μπροστά στα φέρετρα.

Πρόκειται για «την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», είπε ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αναφερόμενος στην έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Open Image Modal
Κάτοικοι, στρατός και αστυνομία έσπευσαν το Σάββατο στο γήπεδο όπου έπαιζαν ποδόσφαιρο παιδιά και επλήγη από ρουκέτα (27 Ιουλίου 2024)
via Associated Press

 

Διεθνής αντιδράσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, «καταδίκασε» την επίθεση και κάλεσε «όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζεπ Μπορέλ κάλεσε να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα», το Βερολίνο απηύθυνε έκκληση για «ψυχραιμία», το Λονδίνο εξέφρασε ανησυχία για την επαπειλούμενη «κλιμάκωση». Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε χθες στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου πως η χώρα του είναι «πλήρως δεσμευμένη να κάνει το παν για την αποτροπή νέας κλιμάκωσης στην περιφέρεια», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους.

Ο Λίβανος κάλεσε να διενεργηθεί «διεθνής έρευνα» και προειδοποίησε ότι επίθεση του Ισραήλ στην επικράτειά του μπορεί να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.

Η Αίγυπτος, που μεσολαβεί μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε εναντίον των «κινδύνων του ανοίγματος νέου μετώπου στον Λίβανο».

Η Συρία κατήγγειλε τις «ψευδείς κατηγορίες» του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολά.  

«Μπορεί να πρόκειται για αστοχία, ή για πύραυλο της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε για να αναχαιτιστεί στόχος στον αέρα», εκτίμησε ο Ριάντ Καουάτζι, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Αναλύσεων της Εγγύς Ανατολής και του Κόλπου (INEGMA).

Πηγές: ΑFP, Reuters, ΑΠΕ ΜΠΕ