Φόβοι για μαζική θανάτωση αδέσποτων σκύλων στην Τουρκία με τον νέο «νόμο σφαγής»

Εντονες διαμαρτυρίες στη γειτονική χώρα αλλά και διεθνώς για τους νέους κανονισμούς σχετικά με τα αδέσποτα σκυλιά.
Open Image Modal
via Associated Press

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε την Τρίτη (30/7) νόμο που προβλέπει την συγκέντρωση εκατομμυρίων αδέσποτων σκύλων και την μεταφορά τους σε καταφύγια παρά τις διαμαρτυρίες ζωόφιλων και την κριτική από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, εν μέσω φόβων για μαζική σφαγή των τετράποδων ζώων.

Ο νόμος, τον οποίο συνέταξε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν, έχει αγγίξει μια ευαίσθητη χορδή στην Τουρκία, όπου πολλοί θεωρούν ότι αυτό θα οδηγήσει στην θανάτωση ενός μεγάλου αριθμού σκύλων.

Open Image Modal
Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων διαδηλώνουν κατά του νέου νόμου για τα αδέσποτα σκυλιά - Κωνσταντινούπολη, 29 Ιουλίου 2024
via Associated Press

Η Τουρκία εκτιμάται ότι έχει 4 εκατομμύρια αδέσποτους σκύλους και οι υποστηρικτές του νόμου επικαλέστηκαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο επίθεσης, για τροχαία ατυχήματα και λύσσα.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, όσοι σκύλοι έχουν επιθετική συμπεριφορά ή μη ιάσιμες ασθένειες θα θανατώνονται. Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων έχουν ζητήσει να εντατικοποιηθούν οι εκστρατείες στείρωσης και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δήλωσε ότι θα προσφύγει κατά του νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η χώρα διαθέτει αυτή τη στιγμή 322 καταφύγια ζώων με δυνατότητα φιλοξενίας 105.000 σκύλων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δηλαδή πολύ μικρότερη από την απαιτούμενη για τη φιλοξενία τόσων αδέσποτων.

Ο νόμος απαιτεί όλοι οι δήμοι να δαπανήσουν τουλάχιστον 0,3% του ετήσιου προϋπολογισμού τους στις υπηρεσίες επανένταξης των ζώων και στην κατασκευή αναβαθμισμένων καταφυγίων παρότι θα λάβουν παράταση μέχρι το 2028 για να το πράξουν.

Open Image Modal
Αδέσποτα σκυλιά έξω από την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη - 3 Ιουλίου 2024
via Associated Press

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας σλόγκαν όπως «Δεν μπορείτε να τα σκοτώσετε» και «Πάρτε πίσω τον νόμο».

Κάτοικοι τουρκικών πόλεων και χωριών φροντίζουν συχνά τα αδέσποτα κατασκευάζοντας αυστοσχέδια καταφύγια και παρέχοντάς τους φαγητό και νερό. Δημοσκόπηση έδειξε ότι ποσοστό μικρότερο του 3% τάσσεται υπέρ της θανάτωσής τους, ενώ σχεδόν 80% είναι υπέρ της μεταφοράς τους σε καταφύγια.

Η Humane Society International απέστειλε επιστολή στον Ερντογάν για να εκφράσει ανησυχίες ότι ο νόμος θα προκαλέσει «περιττό πόνο και θάνατο σε αμέτρητα ζώα, σε μια βραχυπρόθεσμη λύση που δεν θα δώσει μακροπρόθεσμη λύση».

Open Image Modal
«Σταματήστε τον τουρκικό νόμο»: Διαμαρτυρίες φιλόζωων και στο Λονδίνο - 28 Ιουλίου 2024
SOPA Images via Getty Images

 

Η νέα νομοθεσία απαιτεί από τους δήμους να συλλέγουν αδέσποτα σκυλιά και να τα στεγάζουν σε καταφύγια για να εμβολιαστούν, να στειρωθούν και να στειρωθούν πριν τα διαθέσουν για υιοθεσία. Οι σκύλοι που πονούν, είναι άρρωστοι στο τελικό στάδιο ή αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων θα υποβάλλονται σε ευθανασία. Ωστόσο, πολλοί αμφισβητούν τη δυνατότητα των δήμων να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση εν μέσω πολύ περιορισμένων μπάτζετ.

Η κυβέρνηση αρνείται ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε εκτεταμένη σφαγή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς  είπε την περασμένη εβδομάδα ότι όποιος σκοτώνει αδέσποτα «χωρίς λόγο» θα τιμωρείται.

Ο Μουράτ Πινάρ, ο οποίος ηγείται μιας ένωσης που ζητά μέτρα για την προστασία των δρόμων από αδέσποτα σκυλιά, λέει ότι τουλάχιστον 75 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 44 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα επιθέσεων ή από τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από σκύλους από το 2022 και έπειτα. Ο ίδιος είδε την 9χρονη κόρη του να πεθαίνει από φορτηγό που την χτύπησε ενώ έτρεχε να γλιτώσει από δύο αδέσποτα επιθετικά σκυλιά.

(με πληροφορίες από Associated Press)