ΦΠΑ: Βαριές καμπάνες από τον Ιανουάριο για εκπρόθεσμες καταβολές - Με SMS η ειδοποίηση

Το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο περίπου 3 δισ. ευρώ από την μη καταβολή ΦΠΑ.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Βαριά πρόστιμα από 250 έως 500 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν ελευθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο του 2025 που θα καταβάλλουν εκπρόθεσμα το ΦΠΑ.

Ο εντοπισμός των αργοπορημένων, θα γίνεται με αυτοποιημένο σύστημα από το ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ και θα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά και άμεσα στους φορολογούμενους.

Σήμερα η διαδικασία επιβολής προστίμων, γίνεται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ και σε ορισμένες περιπτώσεις περνούν ακόμα και μήνες μέχρι την επιβολή τους και την κοινοποίηση στους φορολογούμενους.

Τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ ή παρακρατούμενων φόρων φτάνουν τα 250 ευρώ για τηρούντες απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τηρούντες διπλογραφικά βιβλία επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Αντίθετα, δεν επιβάλλονται πρόστιμο σε όσους καταθέτουν εκπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα ούτε, όταν από την αρχική ή τροποποιητική εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ.

Πάνω από 3 δισ οι απώλειες από το ΦΠΑ

Η ΑΑΔΕ προγραμματίζει και την αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ κάθε φορά που διενεργείται μια συναλλαγή με κάρτες, μέτρο το οποίο προϋποθέτει ωστόσο νέα προσαρμογή των ταμειακών συστημάτων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ώστε κάθε φορά να γίνεται αυτόματος διαχωρισμός των εσόδων που εισπράττονται και πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο (ΦΠΑ) και αυτών που αποτελούν έσοδο της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία.

 

Το Στρατηγικό Σχέδιο 2025-2029 της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι ο ΦΠΑ που επιβάλλεται επί των συναλλαγών θα βεβαιώνεται και θα εισπράττεται αυτόματα, κατά τη στιγμή της συναλλαγής.

Δηλαδή, θα αποδίδεται την ώρα της συναλλαγής και δεν θα απαιτείται η απόδοσή του από τον επαγγελματία, με τις μηνιαίες ή τις τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι η αύξηση του ΦΠΑ από το 80-85% που κινείται σήμερα, κοντά στο 100% καθώς οι απώλειες του Δημοσίου από το ΦΠΑ υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο, παρά τη βελτίωση που καταγράφεται στο αποκαλούμενο «κενό ΦΠΑ». Η Ελλάδα, παραμένει ακόμα στην 23η χειρότερη θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ε.Ε.