Ο τουρισμός είναι ένα από τα ισχυρά χαρτιά της Ευρώπης. Κάθε χρόνο εκατομμύρια ταξιδιώτες από την Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις για να επισκεφθούν τα ιστορικά μνημεία, να γευτούν το νόστιμο φαγητό και να ζήσουν την εμπειρία της ευρωπαϊκής κουλτούρας.
Ο υπερτουρισμός ωστόσο, σε δημοφιλείς προορισμούς μπορεί να φέρνει πολλά δισ στα κρατικά ταμεία και να κινεί την οικονομία, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους που δυσκολεύονται να ζήσουν σε πόλεις καρτ ποστάλ.
Σε μια προσπάθεια οι ευρωπαίοι να μπορούν να ζήσουν στις πόλεις τους, η ΕΕ θεσπίζει μια ηλεκτρονική εξουσιοδότηση ταξιδιού μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS), βάση της οποίας κάθε τουρίστας εκτός ΕΕ, θα πληρώνει 7 ευρώ φόρο εισόδου στις πόλεις. Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από το 2025 και θα υιοθετηθεί από 30 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Οι χώρες αυτές εκτός από τους καθιερωμένους ταξιδιωτικούς φόρους, πρόκειται να επιβάλλουν κι άλλα μέτρα για να περιορίσουν το πλήθος των επισκεπτών, αλλά και να διατηρήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, να προστατεύσουν το περιβάλλον και να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.
Απλησίαστο το Αμστερνταμ
Το Άμστερνταμ, είναι από τις ευρωπαικές πρωτεύουσες που έχουν ξεκινήσει ήδη να περιορίζουν τον αριθμό των τουριστών τους. Όμως από το 2024, ο τουριστικός φόρος αυξάνεται στο 12,5% από 7% για τη διαμονή, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Η αύξηση ισχύει για όλες τις εγκαταστάσεις, από ξενοδοχεία και ξενώνες με πρωινό έως κατασκηνώσεις.
Επίσης, από τον Ιανουάριος του 2024, η δημοτική αρχή απαγόρευσε την είσοδο λεωφορείων βάρους άνω των 7,5 τόνων στο κέντρο της πόλης, εκτός από εκείνα που χορηγούνται ειδικές εξαιρέσεις ενώ αύξησε και τον φόρο για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται την πόλη για μια ημέρα από 8 σε 14 ευρώ ανά άτομο. Τέλος, απαγόρευσε το άνοιγμα νέων B&B και Airbnb σε κεντρικές περιοχές για να βοηθήσει στο αυξανόμενο στεγαστικό πρόβλημα.
Στο Παρίσι μέχρι και ο αέρας πληρώνεται
Το Παρίσι, ανακοίνωσε το 2024 μια τεράστια αύξηση στον τουριστικό φόρο κατά 200%. Σύμφωνα με το France24, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τις βελτιώσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από τα χρήματα που θα συγκεντρώσει από τους ταξιδιωτικούς φόρους.
Η πόλη, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, έχει αυξήσει σημαντικά τις κρατήσεις της με τις τιμές των ξενοδοχείων να έχουν εκτοξευτεί σε ασύληπτα επίπεδα για τις ημέρες αυτές. Τόσο οι Ολυμπιακοί αγώνες όσο και ο αυξημένος φόρος από το 2024, κάνει το Παρίσι μια πολύ ακριβή τουριστική επιλογή.
Σε μια προσπάθεια να μειώσει το υπερτουρισμό αλλά να μην χάσει και τα οικονομικά της οφέλη, η Γαλλία προσπαθεί να αναδείξει άλλες περιοχές και πόλεις προκειμένου να διοχετεύσει εκεί τον τουρισμό.
«Αν θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τις υπερπλήρεις τοποθεσίες, πρέπει να αναδείξουμε άλλους προορισμούς και άλλες τουριστικές διαδρομές», παρατηρεί η Olivia Grégoire, εκπρόσωπος Υπουργού ΜΜΕ, Εμπορίου, Χειροτεχνίας και Τουρισμού της Γαλλίας, σε συνέντευξή της στη Le Figaro.
«Κλειστή» πόλη η Βενετία
Η Βενετία, μια από τις πιο τουριστικές περιοχές στον πλανήτη, που έλκει τους επισκέπτες λόγω των καναλιών και της ιδιομορφία της πόλης, αυστηροποιεί τους κανονισμούς για τις ομαδικές επισκέψεις σε 25 άτομα, ενώ απαγορεύει και τα μικρόφωνα των ξεναγών.
Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου, μέρα που ξεκινά η εκστρατεία του Detourism για την προώθηση περιοχών της Βενετίας που δεν είναι τόσο γνωστές.
Η πόλη, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ασφυκτιά κάτω από το τεράστιο κύμα τουριστών που δέχεται όλο το χρόνο, με την δημοτική αρχή να έχει απαγορεύσει τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια από το 2021.
Για να καταπολεμήσει την εισροή καθημερινών επισκεπτών, η Βενετία δοκιμάζει έναν νέο φόρο πρόσβασης για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη χωρίς να διανυκτερεύσουν. Έτσι, κάθε επισκέπτης θα πληρώνει 5 ευρώ την ημέρα για να κάνει την βόλτα του στα στενάκια της πόλης από τις 8:30 έως τις 16:00.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά για είκοσι ημέρες τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2024 με τις αλλαγές αυτές να ισχύουν από το 2025. Η Βενετία, η Ρώμη και η Φλωρεντία προσανατολίζονται και στην μείωση του αριθμού των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων ακινήτων καθώς το Ιούνιο του 2023, το ιταλικό Υπουργείο Τουρισμού θέσπισε για πρώτη φορά κανόνες για τα Airbnb.
Λιγότεροι επισκέπτες στο Μουσείο της Ακρόπολης
Η Αθήνα, αναμένεται να περιορίσει από την 1η Απριλίου του 2024, τον αριθμό των επισκεπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης σε 20.000 την ημέρα από 23.000 που είναι σήμερα. Το μέτρο ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τον Σεπτέμβριο του 2023.
Παρόμοια όρια επισκετών εφαρμόζει το Λούβρο στο Παρίσι, το Εθνικό Πάρκο Calanques στη Μασσαλία, η Villa de Balbianello κοντά στη λίμνη Κόμο στην Ιταλία και η Παλιά Πόλη στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.
Πηγή: Wealth of Geeks