«Φρένο» από τις Βρυξέλλες για το πλεόνασμα: «Μην προτρέχετε»

Υπό παρακολούθηση η κυβέρνηση και οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ.
Open Image Modal
Vonkara1 via Getty Images

Η απροθυμία της Κομισιόν, της Γαλλίας και κυρίως της Γερμανίας να προωθήσουν το ελληνικό αίτημα για άμεση μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, βάζουν «φρένο» στα σχέδια και τις προσδοκίες της κυβέρνηση. Το μήνυμα που στέλνουν οι Θεσμοί προς την νέα κυβέρνηση είναι «να μην προτρέχει παρουσιάζοντας τις ανεπίσημες επαφές ορισμένων στελεχών σαν ειλημμένες αποφάσεις». Την ίδια ώρα οι εταίροι  επιμένουν στην τήρηση των στόχων οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί και στην πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού. 

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, αλλά και υψηλά ιστάμενοι παράγοντες Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν ότι πρώτα από όλα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει την πίστη της στην υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα, επιμένουν ότι προκειμένου να συζητηθούν οι αλλαγές των στόχων, αλλά και η περαιτέρω μείωση των φόρων, θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδείξει ότι παραμένει πιστή στην προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. 

Ως εκ τούτου πριν οι εταίροι αποφασίσουν ότι υπάρχει περιθώριο να συζητηθεί η αλλαγή του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα επιβεβαιώνουν την ορθή δημοσιονομική πορεία και την απαρέγκλιτη στάση της κυβέρνησης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Εκ των πραγμάτων, η μείωση του στόχου για το 2020 δεν είναι στο τραπέζι, γεγονός που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πλέον πηγές τις Κομισιόν αναφέρουν ότι θα ήταν δυνατόν να συζητηθούν αλλαγές του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για το 2022 και μετά. 

Στενή παρακολούθηση 

Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει τις προθέσεις της. Αρχής γενομένης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) οι εταίροι θα περιμένουν να διαπιστώσουν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν θα παρεκκλίνουν των συμφωνηθέντων. Ήδη οι εταίροι έχουν διαμηνύσει ότι θα εξετάσουν τις μειώσεις φόρων τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Οι εξαγγελίες θα αφορούν τη μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019 και στο 20% το 2021. Τη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη στο 5%, από 10% που είναι σήμερα και τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% για όλο το τουριστικό πακέτο, χωρίς βέβαια να αποκλείονται εκπλήξεις στην ομιλία του πρωθυπουργού. 

Μεταμνημονιακή αξιολόγηση 

Αμέσως μετά από τη ΔΕΘ θα ξεκινήσει η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν την επίσκεψη των επικεφαλής για τη νέα αξιολόγηση. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου θα εξεταστεί η πορεία της Ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές, προκειμένου στις 14 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να συμμετέχει στο Ελσίνκι στο πρώτο Eurogroup για τη νέα κυβέρνηση. Εκεί θα πρέπει να «ξεδιπλώσει» τις κυβερνητικές προθέσεις. Για τον νέο υπουργό Οικονομικών δεν θα είναι το πρώτο Eurogroup το οποίο θα συμμετέχει, καθώς έχει παραβρεθεί και στο παρελθόν ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει και τα πρώτα στοιχεία από την κατάρτιση του προϋπολογισμού ο οποίος αναμένεται να εξεταστεί ενδελεχώς από τους Θεσμούς κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, πριν κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή. Ιδιαίτερα κρίσιμος σταθμός προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων είναι και ο Φεβρουάριος του 2020, όταν θα κλείσει και ταμειακά ο προϋπολογισμός του 2019 και θα φανεί εάν υπήρξαν αποκλείσεις, αλλά και αν υπάρχουν περιθώρια προκειμένου να γίνουν αλλαγές. Τότε θα κριθεί και αν υπάρχει περίπτωση οι Θεσμοί να ζητήσουν επιπλέον παρεμβάσεις, στην περίπτωση που διαπιστώσουν αποκλίσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.