Την στιγμή που Ισραήλ και Χαμάς διαπραγματεύονται για μια παύση πυρός ενός μήνα στην Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους φυλακισμένους, οι δυνάμεις του Τελ Αβίβ φέρονται να κατάφεραν αιματηρό χτύπημα σε εγκατάστασης του ΟΗΕ στην οποία είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις. Οι δε δηλώσεις του πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανίαχου κατά του Κατάρ, που έχει αναλάβει τον ρόλο το βασικού διαμεσολαβητή με την παλαιστινιακή οργάνωση, προκαλούν σάλο στην Ντόχα.
Η φονική επίθεση το ισραηλινού στρατού σε εγκαταστάσεις το ΟΗΕ, σημειώθηκε στην πόλη Χαν Γιούνις που είναι εδώ και μέρες η πόλη στην οποία επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις του Τελ Αβίβ.
Πυρά αρμάτων μάχης έβαλαν κατά κτιρίου του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον ”εννέα άνθρωποι” και να τραυματιστούν ”άλλοι 75″, όπως ανέφερε οο Τόμας Γουάιτ, αξιωματούχος του στη Λωρίδα της Γάζας. Ιατρικές πηγές και στελέχη του εξέφραζαν ανησυχία πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.
Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής του UNRWA, τόνισε πως το κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων ”ξεκάθαρα” χαρακτηρισμένο ως τέτοιο και οι συντεταγμένες του είχαν σταλεί ”στις ισραηλινές αρχές” ενώ έκανε λόγο για ”κατάφωρη παραβίαση των πιο θεμελιωδών κανόνων του πολέμου”.
Ο ισραηλινός στρατός λέει πως είχε διατάξει τον άμαχο πληθυσμό να φύγει προς τη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας. Όμως οι μάχες καθιστούν πολύ επικίνδυνη οποιαδήποτε μετακίνηση. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς μάλιστα και προς τη Ράφα, που έχει μετατραπεί σε έναν αχανή καταυλισμό προσφύγων, αφού εκεί έχει συγκεντρωθεί η πλειονότητα των 1,7 εκατ. Παλαιστινίων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Μετά τα πολύνεκρα πυρά εναντίον της εγκατάστασης της UNRWA, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ερευνά το θέμα αλλά ”αποκλείει” το ενδεχόμενο να υπήρξε δικό του ”αεροπορικό πλήγμα” ή να χτυπήθηκε από το ”πυροβολικό” η συγεκριμένη εγκατάσταση, προσπαθώντας να επιρρίψει την ευθύνη στην Χαμάς.
Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, ανέφεραν πως ”αποδοκιμάζουν” τα πλήγματα και κάλεσε οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ να ”προστατεύονται”.
Νετανιάχου κατά Κατάρ, ΟΗΕ, Ερυθρού Σταυρού
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ ανέφερε πως οι αρχές του εμιράτου αισθάνθηκαν ”φρίκη” όταν ενημερώθηκαν για τις δηλώσεις που αποδίδονται στον πρωθυπουργό του Ισραήλ υ σχετικά με τον διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραματίζει Ντόχα στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη οικογενειών ομήρων αυτή την εβδομάδα, ο Νετανιάχου επέκρινε το Κατάρ, που μεσολαβεί μαζί με την Αίγυπτο προς την Χαμάς καταφέροντας μάλιστα να κλειστεί η συμφωνία τον Νοέμβριο που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων.
″Δεν με ακούσατε να ευχαριστώ το Κατάρ (...) Ουσιαστικά δεν διαφέρει από τα Ηνωμένα Έθνη ή τον Ερυθρό Σταυρό και είναι ακόμα πιο προβληματικό. Δεν έχω καμιά ψευδαίσθηση”, είπε ο Νετανιάχου στις οικογένειες, σύμφωνα με ηχητική καταγραφή η οποία περιήλθε στην κατοχή του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Κανάλι 12.
″Αυτοί (σ.σ. το Κατάρ) έχουν τα μέσα για να ασκήσουν πίεση (στη Χαμάς). Γιατί; Επειδή τη χρηματοδοτούν”, συνέχισε ο κ. Νετανιάχου, δηλώνοντας επίσης ”πολύ οργισμένος” για την απόφαση της Ουάσιγκτον να ανανεώσει για δέκα χρόνια τη συμφωνία για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο εμιράτο του Κόλπου.
Κατάρ: ”Αισθανόμαστε φρίκη...υπονομεύει την διαδικασία διαμεσολάβησης”
″Αισθανόμαστε φρίκη για τα σχόλια που αποδίδονται στον ισραηλινό πρωθυπουργό σε διάφορα ΜΜΕ όσον αφορά τον μεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ. Αν τα σχόλια αυτά επαληθευτούν, είναι ανεύθυνα και καταστροφικά για τις προσπάθειες να σωθούν ζωές αθώων”, τόνισε μέσω X ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι.
Αν οι δηλώσεις που του αποδίδονται έγιναν πράγματι, ”ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να υπονομεύσει τη διαδικασία μεσολάβησης, για λόγους που μοιάζουν να υπηρετούν μάλλον την πολιτική του καριέρα” παρά ”τους ισραηλινούς ομήρους’, επέμεινε ο Ανσάρι, προσθέτοντας πως ο Νετανιάχου δεν χρειάζεται να ”ανησυχεί για τις στρατηγικές σχέσεις του Κατάρ με τις ΗΠΑ”.
Το Κατάρ φιλοξενεί στο έδαφός του στρατηγείο του μεικτού διοικητηρίου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), στη στρατιωτική βάση Αλ Ουντάιντ, ενώ επιτρέπει να ελλιμενίζονται σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που περιπολούν στον Κόλπο.
Ταυτόχρονα, το Εμιράτο φιλοξενεί την πολιτική ηγεσία της Χαμάς και έχει διαθέσει τα τελευταία χρόνια βοήθεια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη Λωρίδα της Γάζας, που κυβερνά από το 2007 το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Πηγές: AFP, Reuters, BBC, ΑΠΕ ΜΠΕ