FT: Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια δεν είναι τόσο εύκολη όσο θα ήθελε ο Τσίπρας

FT: Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια δεν είναι τόσο εύκολη όσο θα ήθελε ο Τσίπρας
|
Open Image Modal
gabe9000c via Getty Images

Θεωρητικά το 2018 θα σηματοδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ενώ θα δοθεί τέλος στο αυστηρή στην ασφυκτική δημοσιονομική πειθαρχία που καταπίεσε τους Έλληνες πολίτες για περισσότερα από οχτώ χρόνια. Αυτό όμως είναι ένα σενάριο που αμφισβητείται έντονα, αναφέρουν οι Financial Times σε άρθρο τους με τίτλο «Μια ελληνική άνοιξη».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε την εβδομάδα αυτή και στις διαδικασίες που τώρα θα ακολουθήσουν ώστε να δοθεί η επόμενη δόση για τη διάσωση της χώρας, ενώ σχολιάζει τις μαζικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα έξω από τη Βουλή την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Στη συνέχεια επισημαίνει πως πιθανότατα η διαδικασία εξόδου από τα μνημόνια δεν θα είναι τόσο εύκολη όπως τουλάχιστον θέλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο κείμενο παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά στο σκάνδαλο και τις δικαστικές διαμάχες με την ΕΛΣΤΑΤ και τα τρία πρώην μέλη του ΤΑΙΠΕΔ. «Οι διώξεις έχουν να κάνουν με φερόμενα εγκλήματα τεχνοκρατών κατά του ελληνικού κράτους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος αποδίδοντας την ευθύνη για τις υποθέσεις στην άρχουσα τάξη που δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για όσα έγιναν πριν από το 2009.

Οι Financial Times εξηγούν παράλληλα πως εκτός από την ανησυχία της ΕΕ για το κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να περάσει στη μετά τα μνημόνια εποχή, υπάρχουν κι άλλες δυσκολίες όσον αφορά την εν λόγω έξοδο. Το κείμενο αναφέρει πως θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές συνομιλίες πριν από τον Αύγουστο για το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι οποίες πρόκειται μάλλον να αρχίσουν την άνοιξη. 

Το άρθρο κάνοντας μια εκτενή αναφορά στις διαδικασίες για το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης -που κρατούν εδώ και περίπου πέντε μήνες- σχολιάζει πως η απουσία της πιθανότατα θα αποτελέσει τροχοπέδη στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

«Χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς η ευρωζώνη σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ ίσως σχεδιάσει τη δική του έξοδο από Ελλάδα και Ευρώπη, σηματοδοτώντας το τέλος μιας άλλης εποχής διάσωσης», καταλήγει ο αρθρογράφος.